Dostojanstvo i zaštita nastavnika svima treba da budu prioritet! Oglasili se profesori nakon poruke Vučevića: Ovo hitno treba preduzeti

Printscreen, Shutterctock, : Dado Đilas

Dostojanstvo i zaštita nastavnika treba da budu prioritet rada sindikata prosvetnih radnika i u fokusu Vlade Srbije. Profesori koji su pretrpeli učeničko nasilje podržali su ovu poruku premijera Miloša Vučevića i saglasni su sa tim da treba vratiti integritet nastavnicima.

- Moramo da vratimo dostojanstvo prosvetarima, a ne da ne smeju ništa da kažu đaku, jer će da zove mamu i tatu, a oni advokata. I da imamo sve zaštite onih koji krše zakone i pravila, a ovi koji su izloženi nasilju ne smeju ništa da kažu. Moramo svi da se pogledamo u oči i da nemamo scene da roditelji idu da tuku profesore jer je dete dobilo jedinicu ili dvojku. Na šta to liči... Po mom mišljenju, tu je mnogo veći problem i tu mora biti fokus rada sindikata prosvetnih radnika - naglasio je Vučević nakon sednice štaba za vanredne situacije, koja je održana u ponedeljak, kada i štrajk jednog dela prosvetnih radnika.

Shutterstok, Petar Aleksić 

Menja se zakon

Dodao je da se ide i u izmenu Krivičnog zakonika, gde će napadi na prosvetne i zdravstvene radnike biti posebno tretirani, kao i da će te mere biti usvojene do kraja godine.

Profesor praktične nastave Tehničke škole "9. maj" u Bačkoj Palanci Slobodan Zorić, koga je šesnaestogodišnji učenik u maju ove godine brutalno pretukao i naneo mu teške povrede, rekao je za Kurir da je saglasan sa predlogom premijera.

Privatna Arhiva 

- Nastavnici su došli do toga da ne mogu realno da ocene učenike, već nekima lakše pada da poklone ocenu samo da nemaju probleme sa učenicima i roditeljima. To je strašno, zato treba hitno podići disciplinu đaka na viši nivo i u to moraju da se uključe i roditelji. Zato ja tu meru podržavam - naglasio je Zorić.

Profesorka engleskog jezika iz Tehničke škole u Trsteniku Marija Stevanović, koju su u novembru 2022. godine trojica učenika maltretirala i ponizila izmakavši joj stolicu na času, pa video-snimak plasirali na društvene mreže, ističe da prosvetari i nadležni treba da odbrane profesiju nastavnika.

screenshot prva tv 

Poljuljano poštovanje

- Podržavam apsolutno taj predlog i smatram da prosvetari što pre treba da dobiju status službenog lica jer samo to može da im vrati poštovanje kod dece, a koje je odavno poljuljano. Imamo situaciju da ni roditelji ne poštuju nastavnike, pa deci govore: "Ko je on da ti naredi, nemoj da slušaš!" Deca sve to usvajaju i takvo ponašanje uglavnom donose iz kuće. Zato sva nadležna ministarstva treba da se udruže i da nađu način da nastavnicima obezbede što bolje uslove za rad i zaštitu u školama - rekla je Stevanovićeva i dodala:

- Tek je početak školske godine i još uvek nije počelo ocenjivanje, zato i nema problema. Čim krenu ocene, počinje i pritisak na nastavnika. Dobra stvar je što se posle svakog časa i u elektronskom dnevniku i u našim beleškama beleži aktivnost učenika, te kad dođe vreme za ocene, roditeljima možemo da pokažemo kakva je aktivnost njihove dece bila na času i zbog čega ima tu ocenu. To će nama dosta pomoći. Treba poboljšati status nastavnika jer mi trenutno čak ni na birou nemamo nastavnike određenih predmeta i tek ih neće biti ako se ništa ne uradi.

Prosvetari koji su štrajkovali u ponedeljak istakli su i da plate nisu jedini razlog njihovog nezadovoljstva, već da traže hitne mere vezane za njihovu bezbednost, koje podrazumevaju izmene Krivičnog zakonika.

This browser does not support the video element.

Kompletna obustava rada 16. septembra ako se ne ispune ovi zahtevi! Antić: Ovo su svi uslovi "belog štrajka" prosvetara   Kurir televizija