"Samo ona od dečaka napravi muškarca!" Evo šta kažu mladi o vraćanju obaveznog vojnog roka, svi se složili oko OVOGA (VIDEO)

Vojni rok sadržao bi 60 dana obuke i 15 dana vežbe, za muškarce do 30 godine bio bi obavezan, a za žene dobrovoljan.

RINA

Tema o kojoj se prethodnih dana, ali i meseci poprilično priča u javnosti svakako je vraćanje obaveznog vojnog roka za muškarce. Prema do sada dostupnim informacijama, vojni rok bi trajao 75 dana (60 dana obuke i 15 dana vežbe) za muškarce, bio bi dobrovoljan za žene, a prve generacije novih regruta mogle bi da se nađu u kasarnama već sledeće godine.  

Ipak, pored toga što se postavlja lavina pitanja, nekada je bila čast ići u vojsku, a čini se, danas je situacija drugačija. 

Građani Čačka, i mlađi i oni malo stariji, uglavnom nemaju ništa protiv da ponovo "rado krene Srbin u vojnike".

- Što da ne, ja bih otišao u vojsku, malo da se dovedemo u štos što bi stariji rekli. Da se spremimo fizički, jer svakako je to dobra životna škola. Znam da neki naši vršnjaci i nisu za to, glavni argument im je da ih mrzi da ustaju rano ujutru - kaže za "Rinu" mladić iz Čačka.

Shutterstock, Ministarstvo Odbrane Srbije 

"Važna je za budućnost naše zemlje!"

Oni koji su je ranije služili slažu se da je tih tada godinu ipo dana provedinih u vojsci, jedan od najznačajnijih perioda u njihovim životima, Uspomene iz kasarne kao i sklopljena prijateljstva, ostaju zauvek u sećanju.

- Ja sam služio vojsku i smatram da je armija jako važna za budućnost kako naše omladine, tako i za budućnost naše zemlje. Nema jake Srbije, bez jake armije to je sigurno. Mladi se koliko vidim sada plaše te vojske, ali verujte nema razloga. Ja sam za vraćanje tog obaveznog vojnog roka za muškarce, svima će to dobro doći - rekao je malo stariji Čačanin.

RINA 

Sa njim se slaže i još jedan sugrađanin, koji je ipak za mali kompromis kada je trajanje vojske u pitanju i to iz ekonomičnih razloga.

- U Senti sam služio vojni rok i mogu reći da je to mnogo dobra stvar. Uveo bih to ponovo, ali ne onoliko dugo koliko je bilo ranije.Već da traje tri, četiri do šest meseci najduže. Jer, tu vosjku treba i nahraniti, veliki su troškovi i vode i svega. Ali, svakako to je veoma dobra stavr koja svakog muškarca priprema za životne izazove - kaže Čačanin.

RINA 

RINA 

Predsedik Srbije, Aleksandar Vučić, na svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije izjavio je da je kao vrhovni komandant i predsednik Republike Srbije potpisao saglasnost za obavljanje obaveznog vojnog roka u trajanju od 75 dana i da se nada da će Vlada Srbije da usvoji tu odluku.

Ko sve može odložiti služenje vojnog roka i zašto

Ono što je činjenica jeste da se vojne obaveze uvek bilo teško osloboditi i da su bili potrebni ozbiljni razlozi za to, a kao najmerodavniji i najopravdaniji uvek su uzimani medicinski dokazi da je neko nesposoban da služi vojni rok.

Postojali su različiti razlozi zbog kojih su pojedinci mogli biti oslobođeni vojske. Osobe sa ozbiljnim zdravstvenim problemima ili invaliditetom koje bi im onemogućile obavljanje vojnih dužnosti, mogle su biti izuzete. Takođe, studentima koji su pohađali fakultet bilo je omogućeno odlaganje služenja vojnog roka sve dok ne završe svoje studije. Pored toga, pojedinci koji su bili jedini hranitelji porodice ili su imali specifične porodične obaveze takođe su mogli biti oslobođeni od vojnog roka.

Religijske zajednice su ponekad imale specifične izuzetke ili alternative, kao što su obavljanja alternativne službe za svoje članove. Osobe koje su bile profesionalni sportisti ili umetnici mogli su imati mogućnost odlaganja ili izuzeća ako su bili značajni za promociju zemlje. Različite situacije i specifične okolnosti mogli su dovesti do donošenja odluka o izuzeću pojedinaca od obaveznog služenja, kao što su prigovor savesti ili dvojno državljanstvo - srpsko i neke zemlje u kojoj nije obavezno služenje vojnog roka.

RINA 

Kako se utvrđuje zdravstveno stanje regruta?
U cilju pravilnog procenjivanja sposobnosti za služenje vojnog roka, zdravstveni pregledi kandidata obuhvataju nekoliko ključnih aspekata koji su skoro identični sa onim pregledima kroz koje prolaze regruti koji su se do sada prijavljivali na dobrovoljno služenje vojnog roka.

Stručnjaci iz oblasti medicine i psihologije vrše detaljnu analizu stanja i funkcionalnosti različitih delova tela. To uključuje ispitivanje gornjih ekstremiteta i ramenog pojasa, donjih ekstremiteta i karličnog pojasa, kao i unutrašnjih organa u sklopu opšteg zdravstvenog stanja. Posebna pažnja posvećuje se čulima vida, sluha i ravnoteže, te centralnom i perifernom nervnom sistemu.

Osim fizičkih pregleda, veliki značaj pridaje se i proceni mentalnog zdravlja regrutaUtvrđivanje sumnje na psihijatrijske oboljenja i poremećaje postaje ključno za celokupnu procenu sposobnosti. Emocionalno-socijalna zrelost, opšta intelektualna sposobnost, kao i stepen duševnih poremećaja takođe su deo temeljne evaluacije.

Dodatno, kandidati se ocenjuju i na osnovu specifičnih fizičkih karakteristika i stanja, kao što su izrazita nerazvijenost, neuhranjenost, gojaznost, promene na koži, nedostatak zuba, mucanje, neraspoznavanje osnovnih boja, poremećaji u adaptaciji na tamu i stereoskopski vid. Ova detaljna evaluacija omogućava precizno utvrđivanje sposobnosti kandidata za vojnu službu.

Kurir.rs/Rina/Blic

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"VOJNI ROK TREBA DA BUDE OBAVEZAN I TU NEMA DISKUSIJE!" Analitičari obrazlažu zašto je NEPHODNO da SVI građani Srbije služe vojsku  kurir televizija