Vodostaj u Srbiji raste iz minuta u minut, Dunav se diže za još 2 metra: Raste i Sava, ovi dani su kritični

Posledice ciklona "Boris" koji je u srednjoj Evropi napravio haos

screenshot X/Christine_clang

Ciklon "Boris" je za vikend i početkom ove nedelje napravio haos u srednjoj Evropi kada je zbog obilnih padavina došlo do jakih poplava i izlivanja velikih reka. Više od 15 osoba je izgubilo život.

Na sreću, kod nas situacija nije alarmatna, kažu nadležni, ali neminovno je da poplavni talas stiže do nas i podiže vodostaj na Dunavu. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je da će Dunav narednih dana biti u većem porastu.

Trenutni vodostaj Dunava kod Bezdana je 404 cm, a u nedelju će biti 660 cm. Već u petak će preći granicu redovne odbrane od poplava koja na ovom mestu iznosi 500 cm. Kod Apatina će u nedelju biti još veći vodostaj Dunava te će u nedelju dostići 740 cm, a na ovom mestu je granica redovne odbrane od poplava 600 cm.

AP Petr David Josek 

- Vodostaj Dunava je u većem porastu do Novog Sada, nizvodno u umerenom porastu sa tendencijom većeg porasta naredna četiri dana. Vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta naredna četiri dana. Vodostaj Save je u umerenom porastu sa tendencijom porasta naredna dva dana, zatim u stagnaciji. Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana. Vodostaji na Dunavu i Savi su u domenu srede visokih i srednjih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine - navodi se na sajtu RHMZ.

  • Temperature vode na rekama u Srbiji
    Dunav oko 16.7 stepeni
    Sava oko 19.5 stepeni
  • Velika Morava oko 16.8
  • Tisi oko 20.0 i na banatskim vodotocima oko 17.6 stepeni, što je oko prosečnih vrednosti temperatura vode za ovo doba godine

Informacija o stanju voda

- Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia 

Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtevaju drugi razlozi (dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i dr.). Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno praćenje stanja odbranbenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima. U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolosanog prosecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje. Vanredno stanje proglašava nadležna ugrožena opština, a podrazumeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva i dr.

U vreme trajanja odbrane od poplava Hidrološka služba Republičkog hidrometeorološkog zavoda uvodi vanredna hidrološka osmatranja, dodatno dostavljanje podataka, hidroloških i meteoroloških informacija i prognoza subjektima odbrane od poplava i javnosti - navodi se na sajtu RHMZ.

Petar Aleksić 

Vreme narednih dana

Aleksandra Travica, meteorolog RHMZ, kazala je za Kurir da se do 24. septembra očekuje postepeno toplije vreme, do petka promenljivo oblačno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima uglavnom u zapadnim, centralnim i južnim predelima.

- Za vikend i početkom naredne sedmice pretežno sunčano, samo još u subotu na jugozapadu i jugu uz promenljivu oblačnost očekuju se kiša i lokalni pljuskovi - kazala je Travica i dodala da će u prestonici do petka biti promenljivo oblačno sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima, a za vikend i početkom naredne sednice pretežno sunčano.

This browser does not support the video element.

Da li haotične poplave prete i Srbiji? Ciklon Boris pokorio Evropu, stučnjak tvrdi: Ovo se do sada viđalo samo u filmovima, a biće samo gore!  Kurir televizija