Evropska nedelja urbane mobilnosti u Kruševcu: Grad organizuje više aktivnosti u tradicionalnoj manifestaciji, tema ove godine "Zajednički javni prostor" (FOTO)

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, manifestacija osnovana od strane Evropske komisije

Kurir/

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, manifestacija osnovana od strane Evropske komisije. I ove godine kao i prethodnih, Grad Kruševac je uzeo učešće nizom dešavanja. Naš cilj je da se favorizuju nemotorizovani vidovi prevoza u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, s ciljem unapređenja kvaliteta životne sredine.
- Ovo je odlična prilika da građanima predstavimo održive alternative u saobraćaju, ali i da im se ukaže na ekološke izazove. Tema ove godine je "Zajednički javni prostor", zbog čega smo nizom dešavanja oplemenili pojedine delove grada. Takođe smo i proteklih godina radili na unapređenju prostora s ciljem poboljšanja urbane mobilnosti: izgradnja pasarele čime smo obezbedili nesmetan i bezbedan pešački prelaz, ulaganje sredstva u uređenje javnih prostora i u gradu i u seoskom području, i to izgradnjom dečijih igrališta, kao i izgradnja pamp treka i skejt parka, ali i uređenje drugih javnih prostora koji su prigodni za ohrabrivanje sugrađana na aktivne vidove kretanja - izjavila je pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, energetiku i održivi razvoj Ana Prvanov.

Kurir/ 

Kurir/ 

Učestvuju brojne firme, ustanove, organizacije i udruženja, a prva u nizu manifestacija je mini sajam privrednika uz podršku Regionalne privredne komore Kruševac.

- Tu su takođe i najmlađi iz "Goluba mira" i "Neven" vrtića, koji će vožnjom bicikala i trotineta pokazati alternativne vidove vožnje. Zatim ćemo organizovati jednu promociju bezbednosti pešaka i pešačenja, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, odnosno Policijskom upravom Grada Kruševca. Posle toga nas očekuje i okrugli sto sa predstavnicima Udruženja osoba sa invaliditetom gde ćemo zajedno sa njima pričati o mogućnostima njihovih kretanja i potreba koja se tiču kretanja u gradu. Naravno tu je i 21. septembar, Međunarodni dan pešačenja, gde zajedno sa našim Planinarskim savezom "Jastrebac" organizujemo jednu pešačku turu. Pored te ture, imamo i jednu biciklističku turu kroz grad sa Narodnim muzejom Kruševac koja se naziva "Kroz istoriju našeg grada". U toj turi ćemo posetiti naše najznačajnije istorijske znamenitosti - ističe gospođa Prvanov.

Kurir.rs/Ž.M.