Sva kosa za izradu dečijih perika: Humanitarni dan u frizerskom salonu u Loznici

Lozničanka Vesna Rakić rešila je da svakoga meseca ima takozvani ‘’humanitarni dan’’

Kurir/T.Ilić

LOZNICA – Lozničanka Vesna Rakić čiji je frizerski salon u Srbiji sa najviše donacija za akciju ‘’Da moja kosa bude tvoja kosa’’, rešila je da svakoga meseca ima takozvani ‘’humanitarni dan’’ kada će oni koji žele da doniraju kosu za izradu dečjih perika to kod nje moći da učine, a juče (18.9) je prvi.

- Odlučili smo da svakog meseca odvojimo jedan dan kada radimo humanitarna besplatna šišanja za izradu perika deci koja boluju od karcinoma, a sav novac koji zaradimo od ostalih mušterije kojima tog dana naplaćujemo usluge uplaćujemo za lečenje nekog deteta. Danas je zakazano dvanaest humanitarnih šišanja, od dece do odraslih, dok će sav pazar biti uplaćen za malog Kristijana kome je potrebna operacija noge. Kristijan ima problem sa nogicom i lekari u Beču garantuju da može uspešno da bude operisan i da hoda. Za operacijuje je potrebno 14.000 evra, a sakupljene su četiri u humanitarnih akcijama i nedostaju mu još deset – rekla je juče Vesna za Kurir.

Ona podseća da minimalna dužina kose treba da bude 30 santimetara, a za jednu periku potrebno je pet, do šest donacija. Akcija nema rok jer, nažalost, stalno ima novoobolelih. Perike su potrebne devojčicama od pet, šest do osamnaest godina, stigli smo do 600 donacija iz našeg salona u tu svrhu, a urađeno je nekih sto perika, kaže Vesna. U njen salon juče je došla Marina Kuzmanović iz Loznice da treći put pokloni kosu, a prvi put je to učinila kada je bila sedmi mesec trudnoće.

- Dva meseca pre rođenja mog dvogodišnjeg sina bila sam ovde i poklonila kosu. Ovo mi je treći put i veliko mi je zadovoljstvo što to mogu da uradim za obolelu decu. Gajim kosu samo zbog toga da mogu da dođem ovde i poklonim je. Kosa mi brzo raste, prirodna je, ne farbam je, baš zato da mogu da je doniram tako zdravu. Znam još žena koje to rade – kaže Marina i dodaje da bi volela da to učini još koji put.

Vesna šest godina sarađuje sa Udruženjem građana ’’Uvek sa decom’’, koje pomaže deci koja su tokom hemioterapije izgubila kosu, u svom salonu ima i kutije za prikupljanje donacija u humaniterne svrhe pa svako može da pomogne na svoj način.

Kurir.rs/T.Ilić