Dragan je godinama odbijao da ide kod lekara, sad je bio na preventivnom pregledu! Ćerka: Kad mi je dotorka rekla dijagnozu...

kurir marko karovic

 Dragan Ilić (64) iz Beograda godinama prekomerno pije alkohol, a godinama ga je i ćerka pokušavala da umoli da ide kod lekara na kompletan pregled. To joj je pošlo za rukom tek kada su otišli u KBC Bežanijska kosa na organizovani besplatan preventivni pregled, gde su za tili čas završili. Ali, nažalost, i imali šta i da čuju - tumor jetre. Odmah je legao u ovu bolnicu.

- Sad mi je krivo što nisam ranije išao kod lekara. Da sam znao da će biti ovakvih problema, sigurno bih išao - kaže nam Ilić u KBC Bežanijska kosa.

Uopšte, nadovezuje se ćerka Ivana Čučurović, kraj koje je i suprug Srđan, nije hteo da čuje za lekara.

- Godinama sam mu pričala da ide kod doktora jer je mnogo pio ceo život. I ništa. Ali, i mimo alkohola, bio je pokretan, kosio je travu, sređivao dvorište iako je nezaposlen - kaže ćerka, koja mu je nedavno izvadila zdravstvenu knjižicu kao nezaposlenom licu.

Ove akcije fokus prebacuju na prevenciju

- Izuzetno su važne ove akcije Ministarstva zdravlja u dogovoru sa zdravstvenim ustanovama i svim zdravstvenim osobljem, zbog toga što prebacuju fokus zdravstvene zaštite ne na lečenje komplikacija u teškim stanjima, kada je već dosta vremena izgubljeno, već upravo na prevenciju nastanka oboljenja i na rano otkrivanje oboljenja, kada se zapravo pacijentu najviše može i pomoći.

Doc. dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa

kurir marko karovic  Doc. dr Marija Zdravković

Ilić nikad na lekare nije pomišljao, pa ni kada je pre dva meseca ćerka primetila je drugačiji, da spava po čitavo popodne i veče.

- A pre mesec i po bio je žut, baš sam uplašila, ali je tog dana bio i pijan. Međutim, kad smo se krajem avgusta vratili s odmora, baš je loše izgledao, bez snage, smršao je, boleo ga stomak. Nagovorim ga da idemo u hitnu, hirurg kaže obostrana kila, pa da se javi kod svoje doktorke, a ultrazvuk tek za 20 dana - kazuje ćerka:

- Tad mi muževljeva sestra kaže da su besplatni preventivni pregledi odlični, da je već bila, sve ide baš brzo, redom, lepo osmišljeno. I nekako uspemo da ga nagovorimo i sami zbog njega odemo na pregled u tu nedelju, 8. septembra. Vadili su mu krv, radili EKG, ultrazvuk stomaka. I doktorka mi kaže - tumor na jetri. Užas.

kurir marko karovic  Doc. dr Marija Branković

Na to će doc. dr Marija Branković, načelnica Odeljenja gastroenterologije i hepatologije sa endoskopijom, da je pacijentu rečeno da legne u bolnicu istog momenta, a da je zamolio da dođe u utorak. Tako je i bilo. Odrađene su mu sve dodatne analize.

- Pacijent je pravi primer koliko su bitni preventivni pregledi i koliko je važno što se organizuju. Takođe, pacijenti s višegodišnjom zloupotrebom alkohola zahtevaju ozbiljniji pristup dijagnostici, jer imaju povećan rizik od razvijanja karcinoma. I baš zbog zloupotrebe alkohola nije ništa neuobičajeno što je kod njega dijagnostikovan karcinom, koji se, nažalost, i proširio. Da je reč o malignoj bolesti jetre, 99 odsto smo sigurni, samo da stigne i potvrda sa histopatologije. Ipak, imamo inovativne terapije, pa pacijentima s takvom patologijom možemo da omogućimo koliko-toliko kvalitetan produžetak života - kaže dr Branković, dok će Ilić:

- Molim ljude da ovo vide i odmah krenu na preventivne preglede.