"Kolika je kazna ako odbijem da idem u vojsku": Srbin neće u vojnike, a evo šta kaže zakon

Nemanja Nikolić

Vlada Srbije u subotu 14. septembra na posebnoj sednici usvojila je zaključak kojiim se nalaže Ministarstvu odbrane da pokrene proceduru za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka koji će trajati 75 dana. Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević naveo je da je ideja da obavezno služenje vojnog roka zaživi srednom sledeće godine.

Pre posebne sednice i usvajanja obaveznog vojnog roka, kada se prvi put predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio o ovoj temi društvene mreže su bile prepune reakcija, najviše šali i komičnih klipova koji su satirično ilustrovali kako će se nove generacije snaći u obaveznom vojnom roku.

Dok su se neki šalili, drugi su imali jasan stav, da "im ne pada na pamet da idu vojsku".

Na Redditu je pokrenuta tema "Koja je kazna ako odbijem da idem u vojsku" na kojoj su mladići dominatno ostavljali negativne komentare. Pitanje je bilo i da li se služi zatvor ili se plaća ili oba.

Printscreen/Reddit 

Kao odgovor najviše je bilo opaski da se "mora se početi sa kukanjem na vreme".

"Ja ne razumem nekih koji se plaše svega toga i nekih koji ne žele da izađu iz zone komfora, ali i onih koji jednostavno ne žele da služe i da budu na raspolaganju ovoj vlasti. U svakom slučaju dokle smo stigli ako izbije konflikt nek nas izbrišu, pa da krenemo ispočetka", "Svi do jednog treba da se pozovete na prigovor savesti da jedna jedina noga ne kroči u kasarne", "Odseci prst, nema vojske nema kazne", "Ako mislim da zakon neće obuhvatiti iznad 26-27 godine. Ako ga uopšte donesu".

U vreme SFRJ

"U vreme SFRJ dobiješ poziv, nisi otišao, suđenje, zatvor, kada izađeš opet poziv, suđenje… I tako u krug dok nisi napunio, valjda 27, posle čega si slobodan, ali bez potvrde da si odslučio vojni rok“, što se tražilo za neka radna mesta, nekoliko godina u zatvoru – sve u svemu".

Dijagnoza za hroničnu bolest

"Poprilično lako može da se dobije dijagnoza neke hronične bolesti. Za dosta tih bolesti ne postoje analize koje tačno potvrđuju nego se dijagnoza izvodi na osnovu simptoma. Takođe, hronične bolesti imaju predio mirovanja, pa možeš biti potpuno zdrav kada pozovu na vanredni pregled zbog vojske, ali zbog dijagnoze ne možeš da služiš. Veliki broj reumatoidinih artritisa i kolitisa.

Ovo su dijagnoze gde si radno sposoban, nisi invalid, ali ne možeš da se baviš sportom, vojskom, moraš da imaš specijalnu ishranu koju ne mogu da ti obezbede u vojsci itd".

Kazna za odbijanje vojnog roka po Krivičnom zakonu

Kako piše u Krivičnom zakoniku "onaj ko se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu za izvršenje obaveze služenja vojnog roka ili izbegava prijem poziva za izvršenje te obaveze, biće kažnjen novčano ili do jedne godine u zatvoru".

Svaki sledeći stav vuče sa sobom ozbiljnije kazne. Izbegavanje obaveze sakrivanjem može da odvede nekoga na izdržavanje trogodišnje zatvorske kazne, a napuštanje zemlje da bi se izbegla vojna obaveza bi po povratku donela do osam godina u zatvoru.

Najzad, podsticanje više ljudi da izbegnu obavezu, može da bude sankcionisano sa 12 godina iza rešetaka. Olakšavajuća je okolnost da svako ko je izbegavao obavezu, a naknadno se prijavi nadležnim organima, može i da izbegne kaznu.

Nemanja Nikolić 

(Kurir.rs/Nova)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

KO SVE MOŽE DA SE PRIJAVI ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJSKE? Pukovnik Petrović: Već 1. septembra novi vojnici šalju se U TRI CENTRA  Kurir televizija