Ispovest žene koja je nakon pet godina dobila bitku za svoje embrione za Kurir: Moj život više nije na pauzi, nastavljam sama i spremna sam na to

Kurir televizia

Tijana Prizrenac Nedeljković je nakon pet godina agonije konačno uspela da pobedi u borbi za svoje embrione. Drugostepenu presudu dobila je 11. septembra i napokon sama može da planira svoje potomstvo.

Tijanin suprug preminuo je od raka testisa 2019. godine, od kada je i trajala njena borba za embrione koje su zamrzli. Ona je druga žena u Srbiji koja je pobedila zakon, odnosno sistem za potomstvo. Ova lepa vest je i bila povod za razgovor sa Tijanom Prizrenac Nedeljković:

This browser does not support the video element.

ISPOVEST ŽENE KOJA JE NAKON PET GODINA DOBILA BITKU ZA SVOJE EMBRIONE ZA KURIR: Moj život više nije na pauzi, nastavljam sama i spremna sam na to  kurir televizija

- Pet i po godina je trebalo, od toga malo manje od godinu dana sudskim putem da ja povratim embrione. Imala sam dosta problema na relaciji ministarstva zdravlja i upravo za biomedicinu zbog tumačenja zakona. Šta znači ovo za mene? Nisam još ni svesna. Znači da moj život sada, nakon pet i po godina više nije na pauzi, nego kreće tamo gde je stao. Ja sada krećem sama u to i iskreno spremna sam da to sama nastavim. Ali ja imam podršku moje porodice, Markove porodice, mojih najbližih prijatelja, kumova, tako da, u suštini, ja mislim da ja nikada neću biti sama, iako nastavljam sama tu konkretno vantelesnu proceduru. - rekla je Prizrenac i dodala:

- Šta će ovo značiti za druge žene? Konkretno, postoji još 30 žena koje su u ovoj situaciji i one će zbog pozitivne sudske prakse koju smo, ne samo ja, nego i gospođa Ana napravile, isto njenom drugostepenom presudom u suštini pomoći im da se isto izbore. Ustav Republike Srbije nam dozvoljava da koristimo naše embrione. Dakle, to su zajnički embrioni, ne samo embrioni preminulog partnera. 

A advokat na ovom slučaju Srđa Šćekić rekao je u emisiji Puls Srbije da je ovo revolucionarna presuda:

Kurir Televizija 

- Pet i po godina je ovaj proces trajao ukupno iz razloga što je Tijana imala dobru saradnju sa klinikom u kojoj je počela proces vantelesne oplodnje. Htela je da izbegne sudsko rešenje ovakvog spora. Obraćala se nadležnim institucijama i po nekim mojim saznanjima nije dobila pozitivan odgovor zbog nekog njihovog spornog tumačenja određenih odredaba zakona. Ona se meni javila krajem 2022 godine i takođe smo pokušali da izbegnemo sudsko rešenje. Ipak bili smo prinuđeni da sudu u Leskovcu podnesemo tužbu. To je jako dobar, svetao primer rada suda. Ova presuda je u neku ruku revolucionarna jer je druga po redu koja pokriva ovu oblast. 

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

This browser does not support the video element.

SVAKI PETI PAR IMA PROBLEM SA POTOMSTVOM! Krstić za Kurir TV o odluci kojom se produžava vantelesna oplodnja OVO JE VELIKA VEST  Kurir televizija