Studenti u Beogradu imali simptome trovanja: Jeli šampinjone u menzi, neki završili na infuziji u Urgentnom, oglasio se Studentski centar

Nemanja Nikolić

Ukupno devetoro studenata u ponedeljak i utorak javilo se Studentskoj poliklinici zbog simptoma povraćanja i dijareje, a neki od njih prve simptome dobili su u nedelju. Jedan student od 22 godine javio se noćas malo posle ponoći kod lekara, sa simptomima intoksikacije, odnosno trovanjem, i sa temperaturom.

On je rekao da je uveče u menzi u studentskom domu "4. aprila" jeo obrok sa šampinjonima, nakon čega je u toku noći dobio vodenaste stolice.

Lekarima je naveo i da je bilo još studenata koji su imali iste probleme. Mladić koji se javio kod lekara, nije hospitalizovan, a savetovano mu je da ukoliko se simptomi pogoršaju da se ponovo javi kod lekara.

Oglasio se studentski centar 

Kako su naveli iz Studentskog centra "Beograd", u ponedeljak i utorak devetoro studenata javilo se Studentskoj poliklinici sa stomačnim tegobama, dok su neki od njih primili infuziju.

"U ponedeljak i utorak se ukupno devetoro studenata javilo Studentskoj poliklinici sa stomačnim tegobama (povraćanje i dijareja). Neki od njih su naveli da su u nedelju uveče osetili prve simptome, otišli su u Urgentni centar, dobili terapiju (infuziju) i vratili su se u dom. Odmah po prijavi tegoba studenata, Gradski zavod za javno zdravlje uradio je analize, a rezultati su pokazali da je hrana u Studentskom restoranu „Voždovac” ispravna, odnosno – da nije bila zatrovana. Istovremeno, zaposleni radnici u kuhinji redovno obavljaju sanitarne preglede. Pored kontrole Zavoda, Sanitarna inspekcija bila je u restoranu u ponedeljak, izvršen je detaljan sanitarno-inspekcijski nadzor, a za svaki slučaj naložene su i mere za pojačan higijensko-sanitarni rad, koje Ustanova sprovodi u najboljem interesu studenata.

Dakle, Gradski zavod za javno zdravlje potvrdio je da hrana ispravna, a svi studenti zbrinuti su u Studentskoj poliklici. Studentski restoran u okviru doma „4.april“ otvoren je, budući da do trovanja u restoranu nije došlo, te nadležne ustanove nisu naložile zatvaranje", naveli su iz Centra.

Redovni sanitarni pregledi i kontrola hrane

"Ovih dana, u restoranu 'Voždovac' dnevno se proizvede i podeli više od 700 obroka (oko 40 doručaka, 340 ručaka i 330 večera). Gradski zavod za javno zdravlje Beograd sprovodi redovne kontrole u svim studentskim restoranima u Beogradu. U restoranu 'Voždovac' analiza je rađena 26. juna, tokom jula i avgusta restoran nije radio (od 5. jula do 22. avgusta), a poslednji uzorci su uzeti 16. septembra", pojašnjavaju iz Studentskog centra.

Kako navode, zaposleni radnici u kuhinji redovno obavljaju sanitarne preglede.

"Pored kontrole Zavoda, Sanitarna inspekcija bila je u restoranu u ponedeljak, izvršen je detaljan sanitarno-inspekcijski nadzor, a za svaki slučaj naložene su i mere za pojačan higijensko-sanitarni rad, koje Ustanova sprovodi u najboljem interesu studenata", zaključili su iz Studentskog centra "Beograd".

(Kurir.rs/Blic)