Da li ste i vi ljubitelj čokolade? I sami znate da niste usamljeni, jer ona je omiljeni slatkiš većini ljudi na planeti. Ali, da li znate da je ovo vaše „grešno zadovoljstvo” za drevni narod Maje zapravo predstavljalo valutu koja je vredela više od zlatne prašine? Čak i danas, 50 miliona ljudi na svetu živi od proizvodnje čokolade, a ova industrija godišnje donosi oko 110 milijardi dolara.

Ovi podaci ne čude, jer osim što je ukusna, čokolada ima i brojne druge prednosti. Izdvajamo 5 zanimljivosti o najdražoj poslastici, koje možda niste znali.

1.Čokolada je „hrana bogova”
cokolada.jpg
Promo 


Naučno ime za drvo na kojem raste kakao je Theobroma cacao, što znači „hrana bogova”. Ovom drvetu je potrebno skoro godinu dana da bi dalo dovoljno kakaoa za proizvodnju samo 10 uobičajenih čokoladica od 60 grama. Zato se čokolada i smatra tako dragocenom poslasticom.

2.Leči depresiju i popravlja raspoloženje
cokolada.jpg
Promo 


Čokolada je prirodni lek protiv depresije. Sadrži aminokiselinu triptofan, zbog koje se u telu luči serotonin, jedan od prirodnih antidepresiva. Zbog toga, sledeći put kad budete neraspoloženi, uzmite kockicu čokolade, sigurno će vam podići raspoloženje i osećaćete se mnogo bolje.

3.Osećamo se kao da se strastveno ljubimo
cokolada.jpg
Promo 


Temperatura topljenja čokolade je oko 35 stepeni Celzijusa, što je neposredno ispod normalne telesne temperature čoveka. Zato se topi čim je stavite na jezik, što uzrokuje povećanu moždanu aktivnost i podstiče lučenje endorfina, „hormona sreće”, koji telo prirodno proizvodi i za vreme strasnog poljupca.

4.Pomaže u borbi protiv karijesa
cokolada.jpg
Promo 


Iako postoje mišljenja da čokolada šteti zubima, dokazano je da čokolada ipak ne uzrokuje karijes. Studija rađena na Univerzitetu Osaka u Japanu otkrila je da se neki delovi kakaoa, glavnog sastojka čokolade, zapravo bore protiv karijesa. Isti je slučaj i sa aknama – opsežna studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association je zaključila da čokolada ne igra nikakvu ulogu u nastanku akni, čak ni ako se konzumira u većoj količini.

5.Uništava toksine i ćelije raka
cokolada.jpg
Promo 


Najviše pozitivnih uticaja na ljudski organizam ima tamna čokolada, koja je, pre svega, poznata po svom antioksidativnom dejstvu. Crna čokolada, sa što većim procentom kakaoa, dokazano štiti telo od razvoja raka i od srčanih bolesti.



Dakle, „čokoladna nauka” je na našoj strani. Sada bez griže savesti možemo uživati u njenom veličanstvu – čokoladi, ali ipak, neka to bude umereno.


Omiljene emisije – bilo kad i bilo gde!
cokolada.jpg
Promo 



Čokoladom se bavila i „Super nauka”, emisija na Obrazovnoj televiziji eduTV, koja na zabavan način objašnjava svet oko nas i približava nam veliki broj svakodnevnih pojava o kojima često ne znamo mnogo.


Pored naučnih, na eduTV-u vas očekuju i brojne druge zanimljive teme – kultura, umetnost, dizajn, tehnologija, biznis, uspešno vođenje karijere, motivacija. eduTV donosi i sasvim novo iskustvo gledanja televizije.

Ovaj moderno koncipiran TV kanal omogućava i savremene načine povezivanja sa gledaocima. Pa tako, „Super nauku” i ostale omiljene emisije, osim putem kablovskih operatera, možete gledati i preko eduTV Android aplikacije, koja je dostupna besplatno na Google Play Storeu. Tu je i YouTube kanal, kao i jedinstvena platforma za Video on Demand, preko koje imate mogućnost da gledate emisije kada želite i na bilo kom pametnom uređaju. Pratite eduTV – očekuju vas brojna iznenađenja!