Od trenutka kada je programer Linus Torvalds svoj operativni sistem svetu dao na korišćenje bez nadoknade, nastao je spor između pristalica dva tabora. Tako operativni sistem Linuks već više od decenije predstavlja temu na kojoj se lome koplja programerske zajednice. Dok ga jedni hvale, drugi na njega gledaju s visine. Posebno je poznat javni sukob ove kompanije sa Majkrosoftom Bila Gejtsa, koji postaje još smešniji ako poverujete u legendu da Bil Gejts privatno koristi Linuks.

U svakom slučaju, duhoviti citati linuksovaca, njihovih protivnika i ostatka IT zajednice pomoći će vam da osetite deo ove čarke.

„Linuks je besplatan samo ako je vaše vreme bezvredno.“

Džejmi Zavinski

„Čini se da najbolji ljudi vole Linuks.“

Stiv Voznijak

„Ako Majkrosoft pravi aplikacije za Linuks, znači da smo pobedili.“

Linus Torvalds

„Za naš softver je lakše da se takmiči s Linuksom kad postoji piraterija nego kad je nema.“

Bil Gejts

„Zaposleni u Linuksu rade to što rade jer mrze Majkrosoft.“

Teo de Rat

„Softver je kao seks. Najbolji je kad je besplatan.“

Linus Torvalds

„Svi mi volimo Linuks, ali je fakat da neće svako početi da ga koristi.“

Migel de Ikaca

„Veliki problem koji sputava Linuks jesu video-igre. One su ključni faktor za kupovinu.“

Gejb Njuel

„Kada dizajniramo server, mi to ne radimo za Vindouz ni za Linuks, već za oba. Dokle god korisnik dobije ono što želi, nas nije briga.“

Majkl Del

„Majkrosoft nije zao. Oni samo prave loše operativne sisteme. Mnogo su bolji u pravljenju novca nego u dizajniranju operativnih sistema.“

Linus Torvalds

Šta god mislili o ovom operativnom sistemimu, uloga Linuksa nije za omalovažavanje. Osim što je u pitanju izuzetno popularan sistem za programiranje, on je vrlo prisutan u sferi umrežavanja i administracije mreža. Ako želite da postanete mrežni administrator verziran u konfigurisanju, menadžmentu i otklanjanju problema u Linuks okruženju, jednogodišnja obuka zasnovana na radu na realnim projektima je najbrži način da započnete svoju karijeru.

Tim Edukacija