Video-sadržaji su moćni alati za prodaju, pa ih zato sve više radnika u marketingu uključuje u svoju strategiju. Međutim, kreiranje video-sadržaja može biti vrlo zahtevno. Postoji mnogo koraka za planiranje, uređivanje i produkciju, a svaka faza je podjednako važna. Bilo da ste pisac, prodavac ili filmski producent, u kreiranju jednog video-materijala srešćete se sa mnogim izazovima.

Video-snimci moraju da ispričaju priču. Bilo da pišete originalni scenario ili koristite šablon koji vam je neko preporučio, skript koji ste pripremili biće od suštinskog značaja za tu priču. Način na koji je scenario napisan može imati odlučujući uticaj na to da li će vaš video-sadržaj ostvariti uspeh ili potpuni fijasko. Zato u nastavku pročitajte kako možete da kreirate kvalitetan scenario.

Počnite od ciljne grupe

Svaki marketinški projekat je bolji kada počnete od profila idealnog klijenta, a to se posebno odnosi na video-sadržaje. Pošto snimci često zahtevaju više vremena i ulaganja nego jednostavan oglas ili blog, važno je da oni budu upućeni i govore određenoj publici.

pexelsphoto289796.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

Pre nego što počnete da razvijate likove ili sažetak za svoj video-snimak, morate da shvatite kome je on namenjen. Vaša publika može direktno uticati na dužinu i format sadržaja, kanal koji planirate za distribuciju, kao i na postavku, kostime i osvetljenje.

Primera radi, ako je cilj video-snimka da se poveća svest o brendu, tada možete da ga emitujete širokoj i raznovrsnoj publici. Ali ako predstavljate konkretan proizvod ili uslugu, napore ćete morati da usmerite na one koji imaju problem čije rešenje nudi vaš asortiman.

Postavite jasan cilj

Video-sadržaji su obično timski projekti. Bez jasnog fokusa, svaki saradnik može na snimanje doći sa svojom vizijom. Kako se projekat nastavlja, neusaglašenost individualnih vizija može pretvoriti jednostavan proces u potpunu zbrku. Zato je važno da započnete svoj scenario tako što ćete razmišljati o svom cilju. Dakle, pre nego što pređete na priču, lik ili okruženje, odgovorite na pitanje „zašto”.

Zašto pravite ovaj video-materijal? Da li želite da edukujete ljude o svom proizvodu? Da li uvodite novu strukturu cena? Da li pokušavate da se proširite u novu nišu?

Ako niste sigurni u svoj cilj, razmislite o problemu za koji se nadate da će ovaj video-snimak rešiti i neka vam to bude polazna tačka.

pexelsgustavofring4017432.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

Odredite glavnog aktera

Video-marketing služi za to da svojim gledaocima pokažete šta vaš proizvod može da uradi umesto da im to kažete. A likovi su od suštinskog značaja za pripovedanje.

Odabir glavnog lika za video-zapis pre nego što započnete scenario pomoći će vam da se fokusirate na pričanje priče, a ne isključivo na prodaju. To će takođe pomoći vašoj publici da se poveže i da ostvari interakciju sa vašim sadržajem.

Možda već znate da je glavni lik vaš idealan kupac ili izvršni direktor. To takođe može biti slavna ličnost, crtana maskota vašeg proizvoda ili narator koji govori glasom vašeg brenda. Ko god da je u pitanju, odluku morate doneti pre nego što počnete da pišete scenario.

Ako ne znate ko je vaš glavni lik, vratite se svom cilju i publici. Razmislite o tome koga bi ljudi voleli da čuju i sa kim bi se najpre identifikovali.

Napišite brif za produkciju

Kreiranje brifa, odnosno opisa zadataka, omogućava svima u vašem timu da dokumentujete odgovore na najvažnija pitanja projekta. Ovaj tekst takođe pomaže svima koji su uključeni u proces da shvate podelu uloga i ciljeve.

pexelsgeorgemilton6953836.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

Zamislite da ste prešli više od pola puta do konačnog proizvoda i vaše kolege žele da u potpunosti promene polovinu sadržaja koji ste već kreirali. Izazovi te vrste mogu da utiču na vaš budžet, vreme i celu kampanju. Ali ako imate brif, uvek se možete osvrnuti na ciljeve i plan projekta koje je vaš tim zajedno definisao i vratiti stvari na pravi kolosek.

Naučite kako da iskoristite video-materijal

Iako nije jedini marketinški sadržaj, video-zapis je važan deo digitalne komunikacije. Kako biste mogli da proizvedete kvalitetan video-sadržaj koji će se obraćati svim delovima vaše ciljne grupe, neophodno je da imate osnovna znanja i veštine koje su za to potrebne. Zato ne trošite vreme na kratkim kursevima koji mogu samo da zagrebu površinu. Uložite vreme u svoje obrazovanje i posvetite bar godinu dana učenju uz pomoć mentora sa iskustvom.

Upišite obuku za dizajnera video-sadržaja i napravite ključni korak ka karijeri kakvu ste oduvek želeli i zamišljali.

Tim Edukacija