OVO JE TRENUTNO NAJPOPULARNIJI PROGRAMSKI JEZIK: Lak za učenje i odličan za razvoj AI tehnologija
Foto: Tim Edukacija

OVO JE TRENUTNO NAJPOPULARNIJI PROGRAMSKI JEZIK: Lak za učenje i odličan za razvoj AI tehnologija

Edukacija -

Opšte je poznato da je prema svim relevantnim listama, među kojima se posebno izdvaja TIOBE indeks, Python već godinama najpopularniji programski jezik. Zapravo, ova moćna tehnologija je u poslednje vreme dodatno uvećala prednost u odnosu na svoje najbliže pratioce, a jedan od glavnih razloga jeste njena uloga u najvažnijem IT trendu današnjice i sutrašnjice: razvoju veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML).

Naime, najpopularniji AI alati izgrađeni su upravo pomoću Python jezika, čije bogate biblioteke i fleksibilnost postaju nezaobilazni kada je reč o budućnosti ove oblasti. Stoga je za sve one koji bi želeli da postanu deo najnovijeg i najplaćenijeg IT trenda najsigurnija ulaznica upravo učenje programskog jezika Python.

Kako vas poznavanje jednog od najlakših programskih jezika može učiniti AI stručnjakom?

Python je glavno sredstvo za razvoj AI i machine learning (ML) projekata; stoga je to najvažnija tehnologija koju AI programeri koriste u svom radu. Ovaj jezik pruža niz mogućnosti AI programerima, kao što su razvijen ekosistem open-source biblioteka, čitljiva i jednostavna sintaksa koja podseća na govorni engleski jezik, zavidna fleksibilnost, mogućnost implementacije na najrazličitije platforme i razvijena zajednica programera koji međusobno sarađuju.

Drugim rečima, Python je jezik koji ćete lako savladati i uz čiju upotrebu ćete uz malo truda biti u prilici da ostvarite velike rezultate kada je reč o AI i ML programiranju.

Kako sve Python od vas pravi eksperta u AI oblastima?

  • Korišćenje biblioteka kao što su TensorFlow i PyTorch predstavlja osnovu dubokog učenja i građenja neuronskih mreža. Ukoliko ovladate njima, postaćete pravi mag za AI programiranje.
  • Izgradnja sistema za prepoznavanje slika nešto je na šta su mnoge kompanije fokusirane. Pomoću Pythona moći ćete da pravite specifične modele koji će, na primer, omogućavati prepoznavanje tipova automobila ili proizvoda u prodavnici i tako dobro naplatite svoje znanje.
  • Pravljenje četbotova: Ukoliko ste koristili ChatGPT, jedan od najpoznatijih AI alata, onda treba da znate da je on razvijen upravo korišćenjem Python jezika. Naime, brojne Python biblioteke sjajne su za implementaciju NLP tehnika obrade jezika koje su u osnovi svakog četbota. Uz njih možete postati stručnjak za ovu profitabilnu oblast.
  • Izgradnja prediktivnih modela omogućava kompanijama pouzdane analize istorijskih podataka na osnovu kojih je moguće previđanje budućih trendova. TensorFlow i PyTorch omogućavaju izgradnju alata za analizu vremenskih serija i otkrivanje anomalija.
  • Korišćenje scikit-learn biblioteke pruža programerima veliki broj algoritama mašinskog učenja za obavljanje različitih zadataka. Ovakva rešenja su sjajna, na primer, u prepoznavanju i odbacivanju spam mejlova ili preporučivanju proizvoda.

Jednostavno rečeno, Python programiranje vam omogućava da gradite sve one AI proizvode koji ljudima i kompanijama značajno olakšavaju život i rad i koji se zato veoma dobro plaćaju.

IT sektor ulazi u novu fazu rasta zahvaljujući veštačkoj inteligenciji

I dok mnogi strahuju da će im veštačka inteligencija oduzeti posao, za programere koji su specijalizovani za rad sa ovim futurističkim tehnologijama nema zime. Široka primena AI i ML tehnologija u brojnim industrijama – od automobilske do medicinske – dovela je do velike potražnje za stručnjacima ovog profila.

A očekuje se da će ponuda poslova za AI programere u budućnosti značajno rasti.

Veštačka inteligencija će možda automatizovati određene tradicionalne poslove, ali će istovremeno proširiti izbor dostupnih poslova, naročito onih u IT sektoru. Sa ekspanzijom AI tehnologije, sve pozicije za koje su potrebni kreativnost, emocionalna inteligencija i problemsko razmišljanje postaće još važnije. Oni koji su spremni za usavršavanje i napredak biće prvi u prilici da koriste AI kao pomoćnika i neće strahovati od zamene.

Zato svi oni koji sada započnu sa usvajanjem znanja za ovu oblast imaju svetlu budućnost. Razvoj AI tehnologija već sada pruža značajan doprinos ekspanziji IT industrije, a očekuje se još veći rast ovog sektora u budućnosti.

Za šta se još koristi Python i kolike zarade možete da očekujete?

O popularnosti ovog jezika najbolje svedoči činjenica da Python tehnologiju koriste najuglednije internacionalne kompanije i organizacije kao što su Google, Facebook (Meta), Wikipedia, NASA, CERN, Njujorška berza, Amazon, Spotify, Mozilla i Dropbox.

To praktično znači da, ukoliko naučite da kodirate u Pythonu, ne samo da ćete imati svetlu perspektivu kada je reč o poslovima u vezi sa veštačkom inteligencijom i mašinskim učenjem već ćete takođe posedovati veoma tražena znanja i veštine za razvoj različitih tipova aplikacija, video-igara i brojne druge perspektivne IT poslove.

Potražnju za Python programerima prate i visoke zarade koje oni ostvaruju svuda u svetu, pa i u našem regionu. Tako, na primer, Python stručnjaci u Evropi na godišnjem nivou zarađuju oko 123.000 evra; u SAD, osnovna prosečna godišnja zarada se kreće oko 126.000 dolara, dok u Srbiji, ukoliko se specijalizujete za ova znanja i veštine, možete dobijati mesečnu platu i do 336.000 dinara.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Python možete savladati za samo godinu dana efikasnog učenja

Ukoliko želite da postanete programer za AI, postoje jasni koraci koje bi valjalo da sledite.

  1. Savladajte Python: Naučite da programirate u ovom jeziku, a posebno se pobrinite da samouvereno vladate osnovama Python programiranja kao što su promenljive, strukture podataka i kontrolne strukture.
  2. Istražite NumpPy i pandas: Ovo će vam omogućiti da razumete tehnike za manipulaciju podacima kako biste mogli da pripremite realne podatke za AI primenu.
  3. Istražite scikit-learn: Eksperimentišite sa različitim algoritmima mašinskog učenja na manjim skupovima podataka kako biste razumeli njihove mogućnosti, ali i ograničenja.
  4. Udubite se u deep learning uz TensorFlow ili PyTorch: Počnite sa tutorijalima i vremenom napredujte do nivoa na kom ćete moći da gradite sopstvene neuronske mreže za zadatke kao što su prepoznavanje slika ili klasifikacija teksta.
  5. Vežbom do savršenstva: Učestvujte u online AI izazovima ili hakatonima. Doprinosite open-source AI projektima na platformama kao što je GitHub kako biste sticali dragoceno praktično iskustvo.

A ukoliko želite da na najlakši i najbrži način savladate potrebna znanja i veštine za Python & AI programera, onda razmislite i o školovanju na ITAcademy. Reč je o prvoj ustanovi u našem regionu koja je na vreme prepoznala važnost promena koje se odvijaju u IT industriji i pokrenula jedan od najtraženijih programa: AI & Python Development, smer za veštačku inteligenciju, mašinsko učenje i programski jezik Python.

Polaznici ovog smera usvajaju znanja po najsavremenijem planu i programu utemeljenom pre svega na praktičnoj nastavi, čime se na najbrži i najefektivniji način pripremaju za odlično plaćene poslove u profitabilnim oblastima kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje, data science, web i API development, automatizacija sistema, robotika, kreiranje igrica i mnoge druge.

Ono što posebno izdvaja polaznike AI & Python Development programa jeste mogućnost sticanja internacionalno priznatih sertifikata koje izdaju ugledne međunarodne ustanove i organizacije kao što su Python Institute, Cambridge International Education i Certiport, koji vam otvaraju vrata stranih kompanija ili profitabilne frilens karijere.

Sa ITAcademy poručuju da je trenutno u toku specijalni prolećni popust na upis koji vam donosi uštedu do čak 900 evra i da je ostalo još samo nešto manje od 10 slobodnih mesta. Stoga, ukoliko želite da za svega 12 meseci intenzivnog učenja pređete put od početnika do programera, budite brzi i prijavite se.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track