BUDUĆNOST GEJMINGA: 6 pravaca u kojim će se razvijati industrija video-igara
Foto: Tim Edukacija

BUDUĆNOST GEJMINGA: 6 pravaca u kojim će se razvijati industrija video-igara

Edukacija -

Gejming industrija se razvija već više od pola veka, a njen značaj nije samo u stvaranju novih i zanimljivijih igara već i u konstantnoj stimulaciji brojnih industrija. Renomirani sajtovi ističu da je globalno gejming tržište dostiglo vrednost iznad 385 milijardi dolara u 2023. godini, a očekuje se da će se tržište do kraja 2027. približiti sumi od 522 milijarde dolara.

Pored impozantnih brojki, gejming industrija je kao lokomotiva ubrzala razvoj softvera i hardvera, a uticala je i na razvoj vaspitanja i obrazovanja, kulture i umetnosti, AI-ja i VR-a, medicine i drugih oblasti.

Iako često deluje da su video-igre doživele svoj zenit i da je teško učiniti ih još realističnijim i kompleksnijim, u ovom tekstu ćemo preneti predviđanja stručnjaka kad je reč o razvoju ove zanimljive idustrije u narednoj deceniji.

Link Group
foto: Tim Edukacija
  1. Virtualna i proširena realnost (VR/AR): Nove granice uverljivosti

Dugo smo čekali da tehnološki napredak omogući da VR i AR u video-igrama izgledaju uverljivo. Danas možemo reći da ove tehnologije omogućavaju igračima da potpuno urone u igrački svet i da integrišu digitalne elemente u stvarni svet.

Jedan od ključnih faktora koji će oblikovati budućnost VR i AR gejminga je napredak u hardveru. Trenutni VR uređaji, kao što su Oculus Quest i PlayStation VR, već nude impresivan igrački doživljaj, a u budućnost se očekuje se da će uređaji postati još lakši, udobniji i pristupačniji, sa boljim rezolucijama i bržim procesorima, što će omogućiti još realističnije i imersivnije iskustvo.

Napredak u softveru igra jednako važnu ulogu. Programeri igara konstantno istražuju nove načine da iskoriste VR i AR tehnologije za stvaranje inovativnih igračkih mehanika. Budućnost donosi igre koje će nuditi kompleksniju interakciju, pametniji AI i dinamičnije okruženje, koje još bolje reaguje na akcije igrača u stvarnom vremenu.

  1. Veštačka inteligencija (AI): Beskonačni narativi

Jedan od najuzbudljivijih aspekata AI-ja u gejmingu je konstantno stvaranje novog sadržaja. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, programeri mogu kreirati neograničene svetove i nivoe sa minimalnim ljudskim uplitanjem. U zavisnosti od žanra igrice, algoritmi se koriste za stvaranje kompleksnih pejzaža, jedinstvenih zadataka ili neprijatelja koji se adaptiraju i evoluiraju na osnovu igračevih akcija. Ovo povećava mogućnost da se unutar iste igre uživa na različite načine i čini svaku novu partiju jedinstvenim iskustvom.

Rastući fenomen NPC-jeva (non-playable characters) smanjuje predvidivost i igraču pruža izazov i efekat igranja sa stvarnim ljudskim bićem.

AI značajno doprinosi razvoju igara, jer algoritmi mašinskog učenja pomažu programerima da identifikuju i isprave greške, optimizuju performanse i čak automatizuju delove procesa razvoja igre. Ovo smanjuje vreme potrebno za razvoj i omogućava kreatorima da se fokusiraju na inovacije i kvalitet sadržaja.

Link Group
foto: Tim Edukacija
  1. Cloud gaming: Uvek dostupne igre

Igranje u oblaku igru čini praktičnijom i dostupnijom, jer omogućava igračima da uživaju u visokokvalitetnim igrama bez potrebe za skupom hardverskom opremom. Zahvaljujući sve boljoj internet infrastrukturi, igrači sada mogu igrati na gotovo svim uređajima, uključujući pametne telefone, tablete, laptopove i smart TV uređaje.

Ovde je najvažniji instant pristup igrama bez potrebe za preuzimanjem i instalacijom, što znači da se igra može započeti odmah, i kasnije nastaviti tamo gde je igrač stao, pružajući visok stepen autonomije igranja, udobnosti i fleksibilnosti.

  1. Blokčejn i NFT: Lična svojina u gejmingu

Blokčejn tehnologija i NFT (non-fungible tokens) donose revoluciju u svet gejminga, pružajući igračima nove mogućnosti za vlasništvo i trgovinu unutar igara. Kroz ove inovacije, igrači mogu posedovati jedinstvene digitalne predmete, avatare i nekretnine koje mogu ne samo koristiti unutar igara već i prodavati ili iznajmljivati.

Transparentnost i sigurnost koje blokčejn pruža osiguravaju da su sve transakcije unutar igara sigurne i lako proverljive, čime se povećava poverenje među igračima i otvara put ka novim modelima poslovanja u gejming industriji.

  1. Esports i striming: Status pravog sporta

Esports i striming platforme beleže neverovatan rast, privlačeći ogromnu publiku i otvarajući nove mogućnosti za igrače i kreatore sadržaja. Profesionalizacija elektronskih sportova donosi dalji razvoj liga, turnira i timova, uz sve veću podršku sponzora i medija, što doprinosi ozbiljnom prihvatanju esportsa kao legitimne sportske discipline.

Istovremeno, platforme kao što su Twitch i YouTube omogućavaju interaktivnija striming iskustva, gde gledaoci mogu direktno uticati na igru, čineći gledanje još uzbudljivijim i angažovanijim.

Link Group
foto: Tim Edukacija
  1. Mobilne igre: Budućnost gejminga na dlanu

Mobilne igre dominiraju gejming industrijom, postajući sve složenije i privlačnije za široku publiku. Zahvaljujući sve boljim mobilnim uređajima, igrači koji ih koriste uživaju u grafici i performansama koje su do sada bile rezervisane za konzole i računare.

Zahvaljujući ovoj podoblasti gejminga, raste i društvena interakcija u online svetu. Mobilne igre će nuditi sve bogatije društvene funkcije, omogućavajući igračima da se povezuju, takmiče i sarađuju sa prijateljima i globalnom zajednicom igrača.

Zaključak

Budućnost gejminga je uzbudljiva i puna inovacija. Kako tehnologija napreduje, video-igre će postajati sve realističnije, interaktivnije i dostupnije široj publici. Bez obzira na to da li ste strastveni igrač ili povremeni entuzijasta, budućnost gejminga donosi nebrojene mogućnosti za zabavu, učenje i povezivanje sa drugima.

Baš zato će rasti i broj zaposlenih u gejming industriji. Tražiće se stručnjaci kao što su programeri, dizajneri i animatori, a jedno od vodećih mesta za sticanje ovih znanja i veština je svakako ITAcademy, čiji su programi i kursevi već uveliko ušli i u svet gejminga.

Svi zainteresovani za razvoj gejminga i drugih IT oblasti više informacija mogu dobiti ovde.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track