UTICAJ 5G TEHNOLOGIJE: 6 pozitivnih promena koje 5G donosi u svakodnevnom životu
Foto: Tim Edukacija

UTICAJ 5G TEHNOLOGIJE: 6 pozitivnih promena koje 5G donosi u svakodnevnom životu

Edukacija -

Uvođenje 5G tehnologije je značajna prekretnica u razvoju telekomunikacija. Ova, peta generacija mobilnih mreža obećava drastično unapređenje brzine, pouzdanosti i kapaciteta bežičnih komunikacija, što donosi brojne promene u različitim aspektima svakodnevnog života i raduje IT profesionalce iz brojnih oblasti poput programiranja mobilnih aplikacija, AI-ja, VR-a i drugih.

Ali, pošto postoje brojne kontroverze u vezi sa ovom tehnologijom, prvo ćemo objasniti kako 5G mreža radi i po čemu je naprednija od 4G mreže.

Kako 5G mreža donosi veliki tehnološki skok?

5G mreža je peta generacija mobilne mreže, koja predstavlja značajan napredak u odnosu na prethodnu, 4G LTE mrežu. Ona nudi znatno veće brzine preuzimanja i učitavanja podataka u poređenju sa svojom prethodnicom. Teoretski, 5G može postići brzine do 100 puta brže od maksimalnih brzina 4G mreže.

5G mreže su projektovane tako da budu pouzdanije, sa manje prekida i boljom stabilnošću veze, što je važno za kritične komunikacione sisteme i industrijske aplikacije. 5G koristi napredne tehnike kao što su Massive MIMO (multiple-input multiple-output) i beamforming, što omogućava efikasniju upotrebu radio-spektra i bolju pokrivenost u urbanim sredinama. Iako 5G mreža zahteva više baznih stanica, uređaji povezani na 5G mrežu mogu biti energetski efikasniji, što rezultira dužim trajanjem baterije za mobilne uređaje.

Šta nam donosi 5G u svakodnevnoj praksi?

5G tehnologija donosi revoluciju u svakodnevni život i poslovanje, pružajući neviđene brzine, minimalnu latenciju i podršku za masovnu povezanost uređaja, čime otvara nove mogućnosti u različitim industrijama i svakodnevnim aktivnostima.

1. Povećana brzina i veći kapacitet

Jedna od najvažnijih karakteristika 5G tehnologije je njena izuzetna brzina. Dok 4G mreže nude maksimalne brzine preuzimanja od oko 1 Gbps, 5G tehnologija može dostići brzine do 10 Gbps. Ova povećana brzina omogućava brže preuzimanje i učitavanje sadržaja, što je posebno važno za aplikacije koje zahtevaju veliki protok podataka, poput video-striminga u visokoj rezoluciji i onlajn igranja.

Primer u praksi: 5G mreže su omogućile korisnicima da preuzmu ceo film u 4K rezoluciji za manje od jedne minute. Kompanije kao što je Samsung pružaju korisnicima VR sadržaje visoke rezolucije, omogućavajući im da gledaju koncerte uživo kao da su prisutni na licu mesta, bez ikakvih smetnji ili kašnjenja.

2. Niža latencija

Pored brzine, 5G tehnologija donosi značajno smanjenje latencije, tj. kašnjenja u komunikaciji između uređaja. Latencija kod 5G mreža može biti smanjena na ispod jedne milisekunde, što omogućava gotovo trenutnu reakciju uređaja. Ovo je posebno važno za aplikacije koje zahtevaju odgovore u realnom vremenu, kao što su autonomna vozila, daljinska hirurgija i industrijska automatizacija.

Primer u praksi: U Nemačkoj, kompanija BMW koristi 5G mreže u svojim fabrikama za autonomno vođenje robota i mašina. To omogućava bržu proizvodnju i smanjenje grešaka, jer mašine mogu instantno komunicirati i prilagoditi svoje radnje bez čekanja.

3. Internet stvari (IoT)

5G će biti ključni pokretač širenja interneta stvari (IoT). Veći kapacitet mreže omogućava istovremeno povezivanje velikog broja uređaja bez smanjenja performansi. Ovo otvara vrata za razvoj pametnih gradova, gde će uređaji poput pametnih semafora, senzora za kvalitet vazduha i pametnih mreža za distribuciju energije biti međusobno povezani i efikasno kontrolisani.

Primer u praksi: Pametni gradovi koriste 5G tehnologiju za upravljanje saobraćajem u realnom vremenu. Pametni semafori povezani na 5G mrežu mogu prilagoditi trajanje zelenog svetla u zavisnosti od gustine saobraćaja, smanjujući tako gužve i emisiju štetnih gasova.

4. Promene u zdravstvu

5G tehnologija će unaprediti i zdravstvo, omogućavajući napredne telemedicinske usluge. Brze i pouzdane mreže omogućavaju prenos velike količine podataka u realnom vremenu, što je ključno za daljinsko praćenje pacijenata, konsultacije sa specijalistima i izvođenje složenih medicinskih procedura na daljinu. Ove promene će posebno biti korisne u ruralnim i udaljenim područjima gde je pristup zdravstvenoj nezi ograničen.

Primer u praksi: U pojedninim naprednim bolnicama se 5G već koristi za daljinsku hirurgiju. Hirurzi mogu obavljati složene operacije na pacijentima koji se nalaze u udaljenim područjima koristeći robotičke ruke koje kontrolišu preko 5G mreže.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

5. Poboljšanje industrijske proizvodnje

Industrija 4.0, koncept pametne proizvodnje, imaće značajnu korist od 5G tehnologije. Povezivanje mašina i uređaja u proizvodnim postrojenjima omogućava bolju koordinaciju, optimizaciju procesa i povećanje efikasnosti. Roboti i automatizovani sistemi će moći da komuniciraju u realnom vremenu, smanjujući zastoje i poboljšavajući kvalitet proizvoda.

Primer u praksi: U Švedskoj, kompanija Ericsson koristi 5G mreže za upravljanje pametnim fabrikama gde su svi proizvodni procesi automatizovani i međusobno povezani. Ovo omogućava brz prelaz sa proizvodnje jednog proizvoda na proizvodnju drugog, čime se smanjuju troškovi i povećava fleksibilnost proizvodnje.

6. Unapređenje zabave i medija

5G će promeniti i način na koji konzumiramo zabavne sadržaje. Virtualna realnost (VR) i proširena realnost (AR) postaće znatno dostupnije i pristupačnije zahvaljujući većim brzinama prenosa podataka i nižoj latenciji. Ovo će omogućiti nove oblike interaktivne zabave, edukacije i profesionalne obuke.

Primer u praksi: U SAD, kompanija Verizon koristi 5G mreže za pružanje VR iskustva na sportskim događajima. Gledaoci mogu koristiti VR naočare da bi uživali u utakmicama iz perspektive igrača, doživljavajući svaki pokret i akciju kao da su na terenu.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Možda i najveći benefit koji 5G donosi su nova znaimanja i nova radna mesta, posebno kada govorimo o IT sferi. Zato je važno edukovati se u pravcu novih trendova, a najbolji način za to je upsivanje sertifikovanih škola kao što je ITAcademy, koja postoji već 18 godina i redovno ažurira svoj program u skladu sa najnovijim tehničkim trendovima.

Svi zainteresovani za ITAcademy najnoviju ponudu mogu pogledati ovde.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track