Tehnologija obrade prirodnog jezika (NLP) predstavlja granu veštačke inteligencije koja omogućava računarima da razumeju, interpretiraju i odgovaraju na ljudski jezik na način koji je smislen i koristan. NLP se danas koristi u mnogim oblastima, a najčešće primene uključuju četbotove, automatsko prevođenje i analizu podataka.

Ali, da bismo bolje razumeli domete ove veoma korisne tehnologije, potrebno je da razumemo njene glavne oblasti, na osnovu kojih se stvaraju usluge koje olakšavaju i unapređuju svakodnevni život i poslovanje.

Glavne oblasti NLP tehnologije

U digitalnom dobu, razumevanje i obrada prirodnog jezika postali su od suštinskog značaja za interakciju između ljudi i računara. Prirodno jezičko procesiranje (NLP) jeste oblast koja se bavi upravo ovim izazovom, omogućavajući mašinama da čitaju, razumeju i odgovaraju na ljudski jezik na način koji je sličan ljudskom razumevanju.

U ovom tekstu istražićemo glavne oblasti NLP tehnologije, uključujući tokenizaciju, lematizaciju i steming, prepoznavanje govora, parsiranje, sentiment analizu, prevođenje i generisanje jezika. Svaka od ovih tehnologija ima svoje specifične primene i koristi, koje ćemo predstaviti i kroz primere.

Tokenizacija: Razdvajanje teksta na manje jedinice

Tokenizacija je proces razdvajanja teksta na manje jedinice, takozvane tokene. Tokeni mogu biti reči, rečenice ili pasusi, u zavisnosti od svrhe analize i specifičnih potreba, koji omogućavaju računarima da efikasnije obrade tekstualne podatke.

Na primer, u analizi sentimenta, reči kao što su srećan ili tužan mogu biti izolovane i analizirane kako bi se odredilo opšte raspoloženje teksta. U prevođenju jezika, tokenizacija rečenica omogućava mašini da preciznije prevede tekst sa jednog jezika na drugi.

openedaichatlaptop.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

Lematizacija i steming: Redukcija reči na osnovni oblik

Lematizacija i steming su dve ključne tehnike u obradi prirodnog jezika koje se koriste za redukciju reči na njihov osnovni oblik, ali se razlikuju po svojoj složenosti i pristupu. Lematizacija je sofisticiranija metoda koja uzima u obzir kontekst i gramatičke informacije kako bi odredila osnovni oblik reči.

Na primer, lematizacija će prepoznati da su reči trči, trčao i trčanje oblici glagola trčati. S druge strane, steming je jednostavnija i brža tehnika, koja jednostavno uklanja prefikse sa reči, često bez razmatranja konteksta. Na primer, steming će redukovati reči running, runner i ran na zajednički koren run.

Prepoznavanje govora: Konverzija govornog jezika u tekstualni format

Prepoznavanje govora je tehnologija koja omogućava konverziju govornog jezika u tekstualni format, omogućavajući računarima da razumeju i interpretiraju ljudski govor. Prepoznavanje govora je široko zastupljeno u različitim aplikacijama, kao što su virtuelni asistenti (Siri, Google Assistant i Alexa), transkripcija sastanaka, diktiranje teksta, kao i u sistemima za podršku korisnicima.

Na primer, korisnik može govoriti u mikrofon, a sistem će automatski generisati pisani tekst na ekranu, olakšavajući unos podataka i komunikaciju.

1234.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

Parsiranje: Analiza sintaktičke strukture rečenice

Parsiranje je proces analiziranja rečeničnih delova sa ciljem identifikovanja njihovih međusobnih odnosa. Ovaj proces omogućava razumevanje toga kako su reči i fraze organizovane i povezane unutar rečenice. Kroz parsiranje, računar može prepoznati subjekte, predikate, objekte i druge gramatičke komponente.

Ova analiza je ključna u aplikacijama kao što su automatsko prevođenje, pretraga informacija i generisanje prirodnog jezika, gde precizno razumevanje strukture rečenica može značajno unaprediti tačnost i relevantnost rezultata.

Sentiment analiza: Određivanje emotivnog tona teksta

Sentiment analiza omogućava automatsku evaluaciju stavova, mišljenja i emocija izraženih u tekstu. Na primer, sentiment analiza se često koristi u analizi društvenih medija kako bi se procenilo javno mnjenje o određenim događajima, proizvodima ili uslugama.

Kroz sentiment analizu računar može prepoznati emocionalne nijanse u tekstu, omogućavajući precizniju i dublju analizu velikih količina podataka. Ova tehnika je ključna za aplikacije koje zahtevaju razumevanje ljudskih emocija i stavova, kao što su četbotovi, sistemi za podršku korisnicima i mnoge druge interaktivne tehnologije.

Prevođenje jezika: Automatski prevod teksta putem algoritama

Tehnologija za prevođenje jezika koristi sofisticirane algoritme za automatski prevod teksta i značajno je napredovala zahvaljujući razvoju mašinskog učenja i veštačke inteligencije, omogućavajući tačnije i prirodnije prevode.

Algoritmi za prevođenje jezika analiziraju sintaksu, semantiku i kontekst izvornog teksta kako bi generisali odgovarajući prevod na ciljni jezik. Na primer, Google Translate i slični alati koriste neuronske mreže za razumevanje složenih jezičkih struktura i pružanje prevoda koji su bliski ljudskom jeziku.

Generisanje jezika: Kreiranje koherentnog i prirodnog teksta

Generisanje jezika je tehnologija koja omogućava računarima da kreiraju koherentan i prirodan tekst, simulirajući ljudski način pisanja i govora. Ovo pre svega uključuje razumevanje konteksta, sintakse i semantike kako bi se proizveo tekst koji je smislen.

Sistemi za automatsko odgovaranje mogu kreirati prilagođene odgovore na osnovu specifičnih zahteva korisnika, što je posebno korisno u podršci korisnicima i administrativnim poslovima.

digitalchatbotchatgptrobotapplicationconversationassistantaiartificialintelligenceconceptmanusingmobilesmartphonewithdigitalchatbotvirtualscreen.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

Zaključak

Tehnologija obrade prirodnog jezika nastavlja da se razvija i unapređuje, pružajući sve naprednije i korisnije alate za razumevanje i interakciju sa ljudskim jezikom. Četbotovi, automatsko prevođenje i analiza podataka samo su neke od mnogih oblasti u kojima NLP nalazi svoju primenu, donoseći nove mogućnosti i unapređenja u svakodnevnom životu i poslovanju.

Sa napretkom tehnologije možemo očekivati još efikasniju primenu NLP-a u budućnosti, a tu se javlja i potreba za velikim brojem novih stručnjaka koji će unapređivati i stvarati nove tehnologije.

Svi koji žele spremno da dočekaju ova nova radna mesta mogu upisati ITAcademy, renomiranu školu u kojoj se za 12 meseci stiče znanja iz najtraženijih IT oblasti, uključujući i AI i veštine kreiranja NLP-a.

O novim ponudama ITAcademy informišite se ovde.

Tim Edukacija