OPEN SOURCE: Razvoj otvorenog koda i njegova sve češća primena u modernom poslovanju
Foto: Promo

OPEN SOURCE: Razvoj otvorenog koda i njegova sve češća primena u modernom poslovanju

Edukacija -

U poslednjih nekoliko decenija svet softvera je doživeo revolucionarne promene zahvaljujući razvoju otvorenog koda (open source). Ovo nije samo način razvoja softverskih rešenja, već je i ključni pokretač inovacija i saradnje u modernom poslovanju. Kompanije kao što su Google, Microsoft i IBM danas koriste otvoreni kod kako bi ubrzale razvoj i poboljšale svoje proizvode.

U ovom tekstu ćemo objasniti evoluciju otvorenog koda i njegovu sve češću primenu u poslovnom okruženju, pokazujući kako je postao nezamenljiv deo savremenih tehnologija.

Šta je otvoreni kod?

Otvoreni kod podrazumeva softverski kod koji je javno dostupan i koji može biti slobodno pregledan, modifikovan i distribuiran. Razlikuje se od vlasničkog softvera po tome što izvorni kod nije zatvoren i zaštićen autorskim pravima. Otvoreni kod omogućava programerima širom sveta da sarađuju na projektima, doprinose poboljšanjima i dele inovacije.

Brojni poznati projekti otvorenog koda uključuju Linux operativni sistem, koji je postao osnova za mnoge servere širom sveta i popularne platforme kao što su WordPress i Apache. Ovaj pristup podstiče brži razvoj i inovacije i pruža veću transparentnost i sigurnost, jer mnogi stručnjaci imaju mogućnost da pregledaju i unaprede kod. Zajednički rad na otvorenom kodu često vodi do stvaranja čvršćih i pouzdanijih softverskih rešenja, čineći tehnologiju dostupnijom i fleksibilnijom za sve korisnike.

Istorijat i razvoj otvorenog koda

Pravi bum otvorenog koda desio se devedesetih godina prošlog veka sa razvojem projekta GNU i operativnog sistema Linux. Ovi projekti su postavili temelje modernog open source pokreta, omogućivši stvaranje besplatnih i slobodno dostupnih softverskih alata, koji su brzo osvojili računarski svet.

Jedan od ključnih momenata u razvoju otvorenog koda bio je osnivanje organizacije Open Source Initiative (OSI) 1998. godine, koja je definisala standarde i smernice za open source licence. Od tada, otvoreni kod postaje sveprisutniji, sa hiljadama projekata koji pokrivaju sve aspekte softverskog razvoja.

LINK group
foto: Promo

Prednosti otvorenog koda u poslovanju

Kada se radi o poslovanju, korišćenje softverskih rešenja sa otvorenim kodom donosi brojne prednosti koje mogu značajno unaprediti efikasnost i inovativnost kompanija. U nastavku ćemo navesti ključne prednosti koje open source nudi u poslovnom okruženju.

1. Smanjeni troškovi: Korišćenje open source softvera je često besplatno ili znatno jeftinije od vlasničkih rešenja. To omogućava kompanijama da smanje svoje IT budžete bez žrtvovanja kvaliteta.

2. Fleksibilnost i prilagodljivost: Otvoreni kod omogućava kompanijama da prilagode softver svojim specifičnim potrebama. Mogućnost modifikacije koda daje firmama kontrolu nad funkcionalnostima i performansama softverskih rešenja.

3. Sigurnost: Iako neki smatraju da je otvoreni kod manje siguran zbog svoje javne prirode, praksa je pokazala suprotno. Otvoreni kod prolazi kroz stroge preglede zajednice, što omogućava brzo otkrivanje i ispravljanje bezbednosnih propusta.

4. Inovacije i saradnja: Otvoreni kod podstiče saradnju među programerima širom sveta. Ovo rezultira bržim inovacijama i razvojem novih funkcionalnosti, što može biti ključna prednost za kompanije koje žele da ostanu konkurentne.

5. Održavanje i podrška: Popularni open source projekti često imaju aktivne zajednice koje pružaju podršku i održavanje. Takođe, mnoge kompanije nude komercijalnu podršku za open source softver, pružajući dodatni nivo sigurnosti za poslovne korisnike.

Primena otvorenog koda u modernom poslovanju

Danas je otvoreni kod prisutan u svim sektorima poslovanja. Od malih startapa do velikih korporacija, sve više kompanija prepoznaje vrednost i prednosti open source rešenja. Neki od najpoznatijih primera uključuju:

1. Cloud tehnologije: Platforme kao što su OpenStack i Kubernetes zasnovane su na otvorenom kodu i postale su standard u industriji za upravljanje cloud infrastrukturama.

2. Web razvoj: Frameworkovi kao što su React, Angular i Django, koji su open source, omogućavaju brži i efikasniji razvoj web aplikacija.

3. Big Data i analitika: Alati kao što su Hadoop i Apache Spark omogućavaju obradu velikih količina podataka, dok su open source baze podataka poput MySQL-a i PostgreSQL-a ključne za skladištenje i upravljanje podacima.

4. Bezbednost: Alati kao što su OpenSSL i Metasploit koriste se za unapređenje bezbednosti mreža i sistema.

LINK group
foto: Promo

Kako postati stručnjak za otvoreni kod?

Otvoreni kod može biti razvijen u gotovo bilo kom programskom jeziku, ali neki jezici su posebno popularni i široko korišćeni u open source zajednici. Evo nekih od najčešće korišćenih jezika za razvoj otvorenog koda:

  1. Python: Python je izuzetno popularan zbog svoje jednostavnosti i čitljivosti. Koristi se za mnoštvo aplikacija, uključujući web razvoj, nauku o podacima, veštačku inteligenciju, automatizaciju i mnoge druge oblasti. Mnogi popularni open source projekti, kao što su Django, Flask i TensorFlow, razvijeni su u Pythonu.
  2. JavaScript: JavaScript je ključni jezik za web razvoj i koristi se za kreiranje interaktivnih elemenata na web stranicama. Popularni open source projekti React, Angular i Node.js napisani su u JavaScriptu.
  3. Java: Java se koristi za enterprise aplikacije i Android razvoj. Mnogi open source projekti, kao što su Apache Hadoop i Apache Tomcat, napisani su u Javi.

Bilo da programere zanima open source ili drugi vidovi programiranja, pomenuti jezici su kapital znanja za gotovo sve IT pravce. Moguće ih je izučavati u formalnim i neformalnim institucijama, a renomirana ITAcademy je svakako jedan od boljih izbora u regionu.

Zato, posetite ovaj link i saznajte više o novoj ITA

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja