Danas je teško zamisliti komunikaciju, obrazovanje, zdravstvo i druge životne sfere bez dubokog upliva IT industrije. Međutim, sa oslanjanjem na tehnologiju dolazi i sve veća odgovornost za očuvanje životne sredine. Ovde na scenu stupa koncept "zelenog IT-ja" ili ekološke održivosti u IT industriji.

Šta je zeleni IT?

Zeleni IT se odnosi na praksu dizajniranja, korišćenja i odlaganja tehnologije na način koji smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu. To uključuje sve od energetski efikasnih servera do recikliranja elektronskog otpada (e-otpada). Cilj je da se smanji ekološki otisak IT industrije kroz razne strategije i inovacije.

Kako IT industrija može postati održivija?

Smanjenje energetske potrošnje: Data centri širom sveta troše ogromne količine energije, što ima značajan uticaj na klimatske promene. Upotreba energetski efikasnih servera, kao i naprednih tehnologija za hlađenje, može značajno smanjiti potrošnju energije. Optimizacija softverskih procesa ne samo da smanjuje emisiju ugljen-dioksida već smanjuje i operativne troškove, čime se povećava ekonomska održivost IT sektora.

Reciklaža i upravljanje otpadom: E-otpad predstavlja ozbiljan problem za životnu sredinu, jer sadrži toksične materijale koji mogu zagađivati tlo i vodu. Pravilno upravljanje uključuje prikupljanje, reciklažu i odlaganje IT opreme na ekološki prihvatljiv način. Kroz programe reciklaže, vredni materijali poput zlata, srebra i bakra mogu se izdvojiti i ponovo koristiti, čime se smanjuje potreba za eksploatacijom novih resursa. Edukacija i podizanje svesti o pravilnom upravljanju e-otpadom mogu pomoći u smanjenju njegovog štetnog uticaja na životnu sredinu.

Podrška cirkularnoj ekonomiji: Cirkularna ekonomija promoviše koncept ponovne upotrebe, popravke i reciklaže proizvoda kako bi se produžio njihov životni vek i smanjila potreba za novim resursima. U IT sektoru, to znači dizajniranje opreme koja se može lako popraviti, nadograditi ili reciklirati. Korišćenje modularnih komponenata i standardizovanih delova olakšava popravku i produžava životni vek uređaja. Ovaj pristup ne samo da smanjuje količinu otpada već i podstiče inovacije u dizajnu i proizvodnji, čime se podržava održiviji i otporniji ekonomski sistem.

kurir2.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

Primeri dobre prakse

Google: Google je lider u korišćenju obnovljivih izvora energije za napajanje svojih data centara. Ovaj gigant je postigao karbonsku neutralnost još 2007. godine i kontinuirano ulaže u projekte za obnovljive izvore energije, poput vetroelektrana i solarnih farmi. Njegov program za energetski efikasne zgrade i pametno upravljanje energijom dodatno doprinosi smanjenju ekološkog otiska.

Apple: Apple je posvećen korišćenju recikliranih materijala u svojim proizvodima i smanjenju potrošnje energije kroz energetski efikasne proizvode i procedure. Kompanija je predstavila ambiciozan plan da do 2030. godine svi njeni proizvodi budu napravljeni od 100% recikliranih ili obnovljivih materijala. Takođe, Apple koristi obnovljive izvore energije za sve svoje globalne korporativne objekte i data centre, što doprinosi smanjenju emisija ugljen-dioksida.

Microsoft: Microsoft ulaže u obnovljive izvore energije i inicijative za smanjenje ugljen-dioksida, kao i u programe za reciklažu i ponovnu upotrebu IT opreme. Kompanija je postavila cilj da do 2030. godine postigne karbonsku neutralnost. Microsoft radi i na razvoju tehnologija za hvatanje ugljen-dioksida i partnerstvima za unapređenje globalne infrastrukture za obnovljive izvore energije.

Meta: Kompanija Meta (ranije Facebook) ulaže u velike projekte za obnovljive izvore energije i već je postigla svoj cilj da svi njeni data centri budu napajani 100% obnovljivom energijom. Ova kompanija nastavlja da zadaje sebi ambiciozne ekološke ciljeve, razvijajući svoj pristup poslovanju i doprinoseći ekološkoj zaštiti i ekonomskom razvoju 75 zemalja.

Amazon: Amazon se obavezao da do 2025. godine bude 100% napajan obnovljivom energijom, a do 2040. godine postane karbon-neutralan. Kompanija ulaže u brojne projekte za obnovljive izvore energije, uključujući solarne elektrane i vetroelektrane širom sveta. Pored toga, Amazon ima program za reciklažu i ponovnu upotrebu IT opreme, čime smanjuje količinu elektronskog otpada.

HP (Hewlett-Packard): HP je posvećen smanjenju svog ekološkog otiska kroz korišćenje recikliranih materijala i smanjenje energetske potrošnje. Kompanija je lider u korišćenju plastike iz okeana u svojim proizvodima i radi na razvoju održivih tehnologija. Takođe, HP je uveo programe za reciklažu starih uređaja i smanjenje otpada u proizvodnim procesima.

closeupenvironmentsigncollection.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

Kako softver pomaže?

Softver može značajno smanjiti potrošnju energije. Optimizacija koda, algoritama i procesa, posebno u jezicima kao što su Java i Python, može dovesti do smanjenja resursa potrebnih za rad aplikacija i servisa. Na primer, cloud servisi koriste napredne algoritme za optimizaciju potrošnje resursa, omogućavajući efikasniju upotrebu servera i smanjenje energetske potrošnje.

Softver za upravljanje energijom razvijen u jezicima kao što su C++ i JavaScript pomaže kompanijama da prate i optimizuju svoje energetske potrebe. Ovi sistemi omogućavaju praćenje potrošnje energije u realnom vremenu, identifikaciju neefikasnosti i implementaciju strategija za smanjenje potrošnje. Na primer, softver za pametne zgrade može automatski prilagoditi osvetljenje i grejanje prema trenutnim potrebama, smanjujući tako nepotrebnu potrošnju energije.

Rešenja za upravljanje otpadom, koja se često razvijaju u jeziku Python zbog njegove fleksibilnosti i moćnih biblioteka za obradu podataka, omogućavaju efikasnije recikliranje i zbrinjavanje e-otpada. Ovi sistemi pomažu kompanijama da prate životni ciklus svoje opreme, identifikuju trenutke za zamenu i osiguraju pravilno recikliranje starih uređaja. Softverske platforme za reciklažu olakšavaju prikupljanje, sortiranje i obradu, čime se smanjuje količina e-otpada koji završava na deponijama.

Softver igra važnu ulogu u postizanju zelene budućnosti, zbog čega će IT stručnjaci biti još cenjeniji. Svi zainteresovani za IT sferu mogu spojiti lepo i korisno i upisati neku od formalnih ili neformalnih IT škola, od kojih je u regionu najistaknutija ITAcademy, koja je ovlašćena od Cambridge odeljenja za međunarodne ispite i vodećih svetskih IT sertifikacionih programa.

Za više informacija pogledajte ovde.

Tim Edukacija