Dobra navigacija na sajtu predstavlja ključni faktor za uspeh u digitalnom svetu. Bez obzira na kvalitet sadržaja, ukoliko korisnici nisu u stanju lako da pronađu ono što traže, verovatno će napustiti sajt i potražiti informacije na drugom mestu.

U 2024. godini, kada su korisnička očekivanja i konkurencija na internetu veći nego ikada do sada, efikasna navigacija postaje još važnija, a njome se sve više bave i IT oblasti kao što su programiranje, informaciona arhitektura i web dizajn.

Zbog sve većeg interesovanja za ovu oblast, delimo sa vama 7 važnih saveta za postizanje optimalne navigacije na sajtu.

1. Jednostavnost je ključ

U svetu brzih informacija, jednostavnost je postala neophodan element uspešne navigacije. Pretrpanost sajta informacijama može izazvati konfuziju, zbog čega ga posetioci neretko napuštaju. Zato je veoma važno da navigacija bude intuitivna, sa jasnim i lako prepoznatljivim kategorijama koje će voditi korisnike direktno do informacija koje traže. Kako bi se postigla ova jednostavnost, poželjno je da broj glavnih navigacionih stavki bude od 5 do 7 i da svaka stavka jasno opisuje šta korisnici mogu očekivati.

Na primer, umesto opštih termina kao što su usluge ili proizvodi, koristite specifične nazive koji tačno odražavaju sadržaj koji se krije iza tih linkova. Ovako oblikovana navigacija ne samo da poboljšava korisničko iskustvo već i povećava šanse da posetioci ostanu duže na sajtu.

2. Mobilna prilagodljivost

Mobilni uređaji danas čine veći deo internet saobraćaja i optimizacija navigacije za mobilne korisnike postala je nužnost. Oblast koja se bavi razvojem mobilnog softvera teži da navigacija bude responzivna – prilagodljiva različitim veličinama ekrana, kako bi korisnici mogli lako da pristupe sadržaju sa bilo kog uređaja. Pod ovim se podrazumeva kako tehnička prilagodljivost, tako i dizajn koji je intuitivan i jednostavan za korišćenje na manjim ekranima.

Jedan od najčešćih alata za mobilnu navigaciju jeste hamburger meni, koji omogućava sakrivanje i prikazivanje menija po potrebi, čime se štedi prostor na ekranu. Međutim, važno je da ova ikonica bude jasno označena i prepoznatljiva kako bi korisnici odmah znali gde da pristupe meniju, ali i da je lako dostupna palcem.

youngprettyblondewomanusingmobilephoneoutdoorsshowingoksignwithfingers.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

3. Jasna hijerarhija sadržaja

Korisnicima je potrebno da brzo prepoznaju glavne kategorije i potkategorije na sajtu. Hijerarhija treba da prati logiku korisničkog putovanja: od opštih informacija do specifičnih detalja, omogućavajući korisnicima da intuitivno prate putanju do željenog sadržaja.

Ključni elementi jasne hijerarhije sadržaja

1. Struktura stranice

  • Naslovi i podnaslovi: Korišćenje različitih nivoa naslova (npr. H1, H2, H3) definiše glavne teme i podteme, pomažući korisnicima da brzo skeniraju sadržaj i pronađu relevantne informacije.

2. Organizacija sadržaja

  • Glavne kategorije i potkategorije: Sadržaj sajta treba da bude grupisan u logičke kategorije, a unutar njih organizovane potkategorije koje omogućavaju korisnicima da lako pronađu potrebne informacije.
  • Upotreba listi i stavki: Listanje sadržaja u vidu numerisanih ili tačkastih listi pomaže u organizovanju informacija i čini ih preglednijim.

3. Vizuelna hijerarhija

  • Veličina i stil teksta: Naslovi, podnaslovi i važni delovi teksta treba da budu vizuelno istaknuti (npr. većim fontom, boldovanim slovima) kako bi se odmah uočili.
  • Boje i kontrasti: Korišćenje boja i kontrasta može pomoći u isticanju bitnih informacija i navigacionih elemenata.

4. Navigaciona struktura

  • Pravilan redosled stavki u meniju: Stavke u glavnom meniju treba da budu logično poređane: od najopštijih ka specifičnijim, omogućavajući korisnicima da lako pronađu pravu stranicu.
  • Breadcrumb (putanja): Navigacioni element kao što je breadcrumb omogućava korisnicima da u svakom trenutku znaju gde se nalaze u strukturi sajta i kako da se vrate na prethodne nivoe.

5. Prioritetizacija sadržaja

  • Najvažniji sadržaj na vrhu: Ključne informacije i najvažniji sadržaj treba da budu prikazani na početku stranice ili sekcije kako bi korisnici odmah dobili potrebne informacije.

4. Vizuelna doslednost

Navigacioni elementi treba da budu vizuelno dosledni kroz ceo sajt kako bi korisničko iskustvo bilo ugodno i intuitivno. To znači da treba koristiti isti stil, boje i fontove za sve navigacione stavke, čime se stvara koherentan vizuelni identitet, koji korisnicima pomaže da se lako orijentišu. Na taj način korisnici brže prepoznaju gde se nalaze i šta treba da urade dalje.

Dodatno, jasni hover efekti – poput promena boje ili podvlačenja teksta kada korisnik pređe mišem preko stavke – mogu pomoći korisnicima da intuitivno prepoznaju interaktivne elemente, što dodatno poboljšava njihovu navigaciju kroz sajt. Ova vizuelna doslednost ne samo da poboljšava estetiku sajta već i značajno smanjuje konfuziju i povećava angažovanost korisnika.

5. Brza pretraga

U 2024. godini, brzina je ključna za zadovoljavanje korisničkih očekivanja. Integracija brze i precizne funkcije pretrage na sajtu postaje neophodna, omogućavajući korisnicima da pronađu ono što traže za samo nekoliko sekundi. Korisnici danas očekuju instant rezultate, pa je važno da pretraga pokriva ceo sajt, uključujući blog postove, proizvode i druge važne stranice, kako bi korisnici mogli lako i brzo da dođu do relevantnog sadržaja.

Takođe, pretraga treba da bude inteligentna, da prepoznaje sinonime i greške u kucanju, čime dodatno poboljšava korisničko iskustvo. Brza i efikasna pretraga treba da zadovoljava potrebe korisnika, ali i da povećava verovatnoću da će se oni duže zadržati na sajtu i obaviti željene akcije.

6. Korisnička testiranja

Redovno testiranje navigacije sa pravim korisnicima je neophodno kako bismo bili sigurni da navigacija zadovoljava potrebe ciljane publike. Ova testiranja omogućavaju da se identifikuju potencijalni problemi ili oblasti za poboljšanje pre nego što postanu prepreka korisnicima.

Povratne informacije korisnika su veoma vredne za kontinuirano unapređenje, jer pružaju uvid u to kako se korisnici zaista kreću kroz vaš sajt i gde nailaze na poteškoće. Ove povratne informacije mogu pomoći da navigacija ostane relevantna i efikasna, čak i onda kada se potrebe i očekivanja korisnika menjaju tokom vremena.

positiveonlinereviewconceptimagewithhanddoingthumbsup.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

7. Prilagodljiva navigacija

Jedan od najznačajnijih trendova jeste prilagodljiva navigacija koja se dinamički menja u zavisnosti od korisničkog ponašanja i preferencija. Korišćenjem veštačke inteligencije i mašinskog učenja, sajtovi sada mogu da ponude personalizovane navigacione puteve koji su posebno prilagođeni svakom korisniku na osnovu njegovih prethodnih interakcija sa sajtom. To znači da će različiti korisnici videti različite opcije i preporuke, u zavisnosti od toga šta su pretraživali, kliknuli ili koliko su vremena proveli na određenim stranicama.

Prilagodljiva navigacija ne samo da poboljšava korisničko iskustvo već i povećava angažovanost, jer korisnici osećaju da je sadržaj sajta skrojen u skladu sa njihovim potrebama i interesovanjima, što ih podstiče da se vrate na sajt i nastave istraživanje.

Kako praviti sajtove sa dobrom navigacijom?

Kako je postizanje sajtova sa dobrom navigacijom složen proces i zahteva više veština, idealno mesto za sticanje znanja je ITAcademy – regionalni lider neformalnog IT obrazovanja. Na ITAcademy je moguće naučiti 6 najpopularnijih IT oblasti, od kojih svaka može doprineti privlačnim, jednostavnim i funkcionalnim sajtovima.

Za više informacija, kliktnite ovde.

Tim Edukacija