Pozicija event managera oduvek je bila sinonim za uzbudljiv i dinamičan posao, ispunjen kreativnim izazovima i društvenim interakcijama. Event manager je ključni igrači u organizaciji različitih vrsta događaja – od korporativnih seminara do luksuznih venčanja.

Ovaj posao je tradicionalno bio visoko cenjen i unosan, jer pruža prilike za razvoj karijere i dobar prihod.

Međutim, brze promene u tehnologiji i poslovnom okruženju nametnule su pitanje: da li je organizacija događaja i dalje unosan posao.

Digitalizacija i nove tehnologije

Digitalizacija je značajno transformisala industriju koja se bavi organizacijom događaja. Kroz programe za planiranje događaja event manageri mogu efikasnije da organizuju i prate sve aspekte događaja.

Alati kao što su Eventbrite, Cvent i Bizzabo značajno olakšavaju upravljanje registracijom učesnika, marketingom i analizom podataka.

Osim toga, veštačka inteligencija (AI) je sveprisutnija u ovom poslu i donosi velike promene u načinu planiranja i sprovođenja događaja. AI tehnologija, kroz analizu preferencija učesnika, može pomoći ne samo u personalizaciji događaja već i u predviđanju ponašanja i reakcija publike, što omogućava event managerima da kreiraju događaje koji su prilagođeni očekivanjima gostiju.

AI alati mogu da predlože relevantne teme, identifikuju idealne govornike, pa čak i optimizuju raspored aktivnosti na osnovu preferencija i prethodnih iskustava učesnika. Takođe, automatizacija komunikacije sa učesnicima pomoću četbotova i personalizovanih email kampanja omogućava bržu i efikasniju interakciju i kod svakog učesnika ponaosob stvara osećaj pažnje i posvećenosti.

Korišćenjem AI-ja, event manageri mogu bolje da prilagode svoje događaje specifičnim potrebama i interesovanjima publike, što povećava njeno zadovoljstvo, podstiče angažman i doprinosi uspešnosti i dugoročnoj reputaciji događaja.

Online događaji

U poslednjih nekoliko godina online događaji su postali sve popularniji, jer pružaju novu dimenziju organizaciji događaja. Za razliku od tradicionalnih ili hibridnih formata, online događaji omogućavaju potpuno virtuelno iskustvo, koje je dostupno učesnicima širom sveta i ne zahteva njihovo fizičko prisustvo. Ovaj format događaja nudi izuzetnu fleksibilnost, jer učesnici mogu pristupiti sadržaju sa bilo koje lokacije, koristeći samo internet konekciju.

Online događaji smanjuju troškove putovanja i čitave logistike, omogućavajući veću interakciju među učesnicima putem digitalnih alata kao što su čet-sobe, virtuelne radionice i vebinari.

Za event managere organizacija online događaja predstavlja priliku da koriste i napredne platforme kao što su Zoom, Microsoft Teams i Hopin kako bi učesnicima obezbedili dinamična iskustva i podstakli njihovu angažovanost.

managerexplainingfinancialstrategyremoteteamonlinevideocallmeetingdiscussingcompanyprofitgrowthreportmultiethniccoworkersworkingovertimemarketingprojectcloseup.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

Takođe, online formati omogućavaju lako snimanje i distribuciju sadržaja, čime se produžava „životni vek” događaja i povećava njegova vrednost. Ovakav pristup vodi ka većoj publici i donosi mogućnosti za prihod kroz sponzorstva i prodaju virtuelnih karata, čineći online događaje sve unosnijim segmentom u ovoj industriji.

Novi trendovi u industriji

●Ekološki prihvatljivi događaji

Sve veća svest o ekološkim pitanjima dovela je do porasta potražnje za održivim događajima. Event manageri sada moraju da razmišljaju o smanjenju otpada, korišćenju recikliranih materijala i održivim praksama u svim aspektima organizacije događaja. Ovo ne samo da odgovara na ekološke zahteve klijenata već može i smanjiti troškove organizacije.

●Aktivno angažovanje učesnika

Današnji učesnici više ne žele pasivno da prisustvuju događajima, već očekuju visok nivo interakcije i angažovanja. Event manageri sve više koriste inovativne alate i tehnologije kako bi stvorili dinamična i interaktivna iskustva koja održavaju pažnju učesnika i podstiču njihovu aktivnu ulogu tokom događaja. Interaktivne aplikacije, gejmifikacija i raznovrsni digitalni sadržaji omogućavaju učesnicima da se uključe u realnom vremenu, učestvuju u anketama, postavljaju pitanja i čak utiču na tok događaja.

Ovakav pristup povećava angažovanost učesnika i pomaže event managerima da pripreme dinamične i zanimljive događaje, koji su u skladu sa očekivanjima savremene publike.

●Nova generacija klijenata

Sa dolaskom novih generacija, poput milenijalaca i generacije Z, promenile su se i preferencije u organizaciji događaja. Ove generacije vrednuju autentičnost, društvenu odgovornost i digitalnu povezanost.

Event manageri moraju da prilagode svoje strategije kako bi zadovoljili ove nove zahteve i ispunili očekivanja. To uključuje korišćenje društvenih mreža za promociju događaja, stvaranje angažujućeg digitalnog sadržaja i transparentnost u poslovanju.

digitaldivicesmartphonetakingdessertphoto.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

Da li je posao event managera i dalje unosan?

Unosnost posla event managera zavisi od nekoliko faktora.

Sa jedne strane, tehnološki napredak i nove poslovne prilike omogućavaju veći profit. Digitalni alati doprinose smanjenju troškova i povećanju efikasnosti, dok hibridni i virtuelni događaji omogućavaju pristup širem tržištu.

Sa druge strane, povećana konkurencija i promenljive potrebe klijenata mogu predstavljati izazov. Event manageri moraju stalno da se prilagođavaju novim trendovima i tehnologijama kako bi ostali konkurentni. To zahteva kontinuirano učenje i razvoj veština, kao i sposobnost brzog prilagođavanja promenama.

Zaključak

Organizacija događaja je i dalje unosan posao, ali zahteva prilagođavanje novim tehnologijama i promenama u industriji. Event manageri koji uspešno integrišu digitalne novine u svoje poslovanje mogu očekivati uspeh i profitabilnost u ovoj dinamičnoj oblasti.

Bez obzira na izazove, karijera event managera ostaje uzbudljiva, jer pruža prilike za kreativnost, inovacije i društvenu interakciju.

Kako biste išli korak ispred konkurencije i zadovoljili zahteve klijenata, izaberite BusinessAcademy Professional kao saputnika na putu svog usavršavanja.

Tim Edukacija