Mrežna administracija se kao važna IT oblast, bavi se održavanjem mreža unutar organizacija, što podrazumeva konfiguraciju, nadzor, optimizaciju i obezbeđivanje sigurnosti sistema kako bi se omogućilo efikasno i bezbedno funkcionisanje. Brz tehnološki razvoj zahteva da se ova oblast konstantno menja i unapređuje, kako bi odgovorila na sve sofisticiranije sigurnosne pretnje, povećane zahteve korisnika, globalnu povezanost, nove poslovne modele i potrebu za automatizacijom.

Ova IT oblast je bila dinamična i promenljiva od svog nastanka, a u nastavku teksta ćete pročitati o 6 inovacija obaveznih u 2024.

1. Bezbedna tačka za pristup mrežnim uslugama (SASE)

Kako sve više ljudi prelazi na rad na daljinu i cloud tehnologije, potreba za sigurnim i efikasnim mrežnim rešenjima postaje sve izraženija. SASE (Secure Access Service Edge) odgovara na ovaj izazov integracijom mrežne infrastrukture i bezbednosti u jedinstvenu cloud platformu. Ovaj pristup omogućava organizacijama bezbedno i agilno povezivanje korisnika, bez obzira na to gde se nalaze, pružajući im pouzdanu i sigurnu mrežu koja može da se prilagođava potrebama modernog poslovanja.

Na primer, globalne kompanije kao što su Google i Microsoft koriste SASE rešenja da bi svojim zaposlenima obezbedile siguran pristup internim aplikacijama i podacima, bilo da rade iz kancelarije, od kuće ili sa terena. SASE omogućava da se svi pristupi verifikuju i prate u realnom vremenu, čime se značajno smanjuje rizik od sajbernapada i neovlašćenog pristupa.

kurirna3.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

2. 5G tehnologija za brzo i pouzdano povezivanje

Peta generacija mobilnih mreža, poznata kao 5G, donosi radikalne promene u načinu povezivanja uređaja i ljudi, postavljajući nove standarde u brzini, kapacitetu i pouzdanosti mrežnog povezivanja. Brzine koje su i do 100 puta veće od onih koje su bile dostupne u prethodnim generacijama mobilnih mreža obezbeđuju ne samo brži prenos podataka već i pružaju mogućnosti za potpuno nove tehnologije i aplikacije.

Autonomna vozila, koja se oslanjaju na momentalnu komunikaciju sa okolinom, postaju stvarnost upravo zahvaljujući 5G mrežama. Ova vozila mogu da razgovaraju sa semaforima, pešačkim prelazima, pa čak i sa drugim vozilima, čime se značajno povećava bezbednost na putevima i smanjuje mogućnost nesreća. Jedan od naprednijih primera je kompanija Tesla, koja već implementira 5G u svoje automobile kako bi se obezbedile napredne funkcije samovožnje.

3. Multi-Cloud Networking (MCN): Upravljanje kompleksnim cloud okruženjima

Kompanije sve više koriste usluge različitih cloud provajdera kako bi optimizovale svoje poslovne procese. Multi-Cloud Networking (MCN) pruža rešenje za centralizovano upravljanje mrežnim resursima na različitim platformama, omogućavajući bolju integraciju i efikasnost.

Kompanija Netflix koristi MCN za upravljanje svojim globalnim striming servisom, uz neometano plasiranje sadržaja korisnicima širom sveta. Ovo rešenje postaje ključ za organizacije koje teže optimalnom korišćenju različitih cloud servisa, bez gubitka kontrole nad svojim podacima i procesima.

4. Veštačka inteligencija za prediktivno održavanje

Korišćenjem AI alata, mrežni administratori brže prepoznaju i rešavaju potencijalne probleme pre nego što dođe do ozbiljnijih prekida u radu. Na primer, AI može analizirati velike količine podataka prikupljenih sa različitih mrežnih uređaja i servera, prepoznajući obrasce koji ukazuju na moguće kvarove, kao što su neobično visoka temperatura servera ili nagli padovi performansi.

U jednom slučaju, veštačka inteligencija je identifikovala anomalije u radu ključnog rutera, predviđajući kvar ventilatora nekoliko dana pre nego što bi to ljudska intervencija to mogla otkriti. Ova proaktivna strategija ne samo da poboljšava performanse mreža već i smanjuje operativne troškove, jer omogućava planiranje održavanja u vremenskim periodima koji najmanje ometaju poslovne operacije.

kurirna2.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

5. Ransomware i generativna veštačka inteligencija

Ransomware pretnje nisu nova pojava, ali pomoću generativne veštačke inteligencije (AI), one postaju sve sofisticiranije. Veštačka inteligencija se koristi za unapređenje sigurnosnih rešenja, ali je koriste i napadači za stvaranje novih, teško uočljivih pretnji. Generativna veštačka inteligencija može kreirati malver koji se prilagođava specifičnom okruženju, ne može se detektovati tradicionalnim sigurnosnim alatima i širi se mrežom zapanjujućom brzinom.

Napadači mogu koristiti AI da automatizuju proces enkripcije podataka, targetirajući specifične sisteme ili organizacije, čime povećavaju šanse za uspešan napad. Ova nova generacija sajbernapada zahteva od mrežnih administratora da konstantno unapređuju svoje strategije zaštite, koristeći napredne analitičke alate i AI za predviđanje potencijalnih pretnji, kao i da brzo reaguju na nove izazove.

6. Automatizacija mrežnih operacija (NetOps)

Network Operations predstavlja skup praksi i alata koji omogućavaju efikasan nadzor i održavanje mrežnih infrastruktura. U savremenom poslovanju, napredna automatizacija NetOpsa postaje ključna za unapređenje operativnih performansi. Automatizacija smanjuje potrebu za ručnim intervencijama, što ubrzava vreme reakcije na probleme i smanjuje rizik od ljudskih grešaka.

Na primer, ako kompanija ima desetine ili stotine rutera koji zahtevaju istu promenu konfiguracije, automatizovani sistemi mogu simultano ažurirati sve uređaje, obezbeđujući doslednost i smanjujući rizik od prekida rada mreže. Ovaj nivo efikasnosti štedi vreme i resurse i poboljšava pouzdanost i performanse celokupne mreže.

Mrežni administratori – uvek potrebna radna snaga

Mrežni administratori postaju ključni stubovi moderne IT infrastrukture, s obzirom na sve veći broj naprednih tehnologija i sigurnosnih izazova koji se svakodnevno javljaju. Njihova uloga je ne samo u održavanju mrežnih sistema već i u proaktivnom unapređenju bezbednosti, performansi i operativne efikasnosti. Kako organizacije sve više zavise od složenih i raznovrsnih mrežnih rešenja, potražnja za stručnjacima u ovoj oblasti samo će nastaviti da raste.

Da biste bili deo ove važne industrije, potrebne su vam izvesne IT veštine, koje je možete steći u formalnim i neformalnim obrazovnim institucijama. U našem regionu, od neformalnih ustanova izdvaja se ITAcademy, na kojoj možete steći znanje iz 6 najtraženijih IT oblasti.

Za više informacija o najnovijoj ITAcademy ponudi, kliknite ovde.

Tim Edukacija