Deep learning je grana mašinskog učenja koja koristi višeslojne mreže za analizu velikih količina podataka i samostalno donošenje odluka. Naročito je zanimljivo to što su ovi modeli inspirisani strukturom i funkcionisanjem ljudskog mozga, posebno načinom na koji neuroni međusobno komuniciraju.

Ove neuronske mreže mogu prepoznati obrasce u podacima, što im omogućava da prepoznaju slike i prirodni jezik, pa čak i da predviđaju složene ishode. Kako su podaci postali sve dostupniji i obrade sve brže, deep learning modeli postali su osnova mnogih naprednih tehnologija.

6 zanimljivih primera kako deep learning model radi

Deep learning modeli se sastoje od više slojeva veštačkih neurona, pri čemu svaki sloj izvlači složene karakteristike iz podataka koje analizira. Prvi slojevi obično prepoznaju jednostavne karakteristike, kao što su ivice ili oblici na slici, dok dublji slojevi kombinuju te informacije kako bi prepoznali složenije strukture, poput lica ili objekata.

  1. Prvi široko korišćen primer ove napredne tehnologije je sistem za prepoznavanje lica, koji se sada primenjuje u bezbednosnim sistemima širom sveta.
  2. Ovi modeli su omogućili značajan napredak u razvoju personalizovanih preporuka na platformama kao što su Netflix i Amazon, gde se korisnicima nude sadržaji na osnovu njihovih prethodnih interakcija.
  3. U medicinskoj dijagnostici, deep learning se koristi za prepoznavanje tumora na rendgenskim snimcima, gde dublji slojevi mreže identifikuju kompleksne obrasce koje ljudsko oko možda ne bi primetilo.
  4. Autonomnim vozilima ovi modeli omogućavaju da prepoznaju različite pojave na putu, kao što su pešaci ili saobraćajni znaci, i adekvatno reaguju na njih.
  5. Treniranje modela za prepoznavanje govora zahteva velike količine audio-zapisa i njihove transkripte, što omogućava modelu da postane izuzetno precizan u razumevanju različitih akcenata i dijalekata.
  6. Modeli za prevod jezika koriste ogromne skupove podataka iz različitih jezika kako bi se osigurale tačnost i prirodnost prevoda.
kurirdeeplearning2.jpg
Tim Edukacija 
foto: Tim Edukacija

Napredak deep learning modela u 2024. godini

U 2024. godini, deep learning je zabeležio značajan napredak, posebno u nekoliko ključnih oblasti.

  1. Efikasnost i skalabilnost: Jedan od najvećih izazova sa deep learning modelima oduvek je bila potreba za ogromnom količinom podataka. U 2024. godini, programeri su uspeli da optimizuju modele tako da koriste manje resursa, a da pritom zadrže ili čak poboljšaju tačnost.

Novi algoritmi omogućavaju treniranje modela za samo nekoliko sati umesto dana, što značajno ubrzava razvoj i implementaciju u industriji. Takođe, modeli sada mogu da funkcionišu na uređajima sa ograničenim resursima, kao što su pametni telefoni, što otvara vrata za širu primenu.

  1. Samopouzdanje modela: Razvijene su napredne tehnike koje omogućavaju modelima da procene sopstveno samopouzdanje u predikcijama. Ovo je posebno korisno u aplikacijama kao što su autonomna vozila ili medicinska dijagnostika, gde je neophodno da sistem prepozna kada nije siguran i signalizira potrebu za ljudskom intervencijom.

Na primer, u autonomnim vozilima, model može signalizirati vozaču da preuzme kontrolu u situacijama kao što je loša vidljivost, gde autopilot postaje nesiguran. U medicinskoj dijagnostici, model može preporučiti dodatne testove ili konsultaciju sa specijalistom kada nije potpuno siguran u svoju dijagnozu.

  1. Objašnjivost modela: Iako su danas deep learning modeli veoma precizni, često je teško razumeti kako oni dolaze do određenih odluka. U 2024. godini, postignut je značajan napredak u razvoju tehnika koje omogućavaju bolju objašnjivost, što znači da možemo bolje da razumemo zašto je model došao do određenog zaključka, a to povećava poverenje korisnika u tehnologiju.

Na primer, u finansijskim institucijama, objašnjivi modeli pomažu analitičarima da razumeju zašto je određeni kreditni zahtev odbijen, što olakšava donošenje odluka i komunikaciju sa klijentima. U pravnim aplikacijama, objašnjivi modeli pomažu sudijama i advokatima da bolje razumeju algoritme korišćene u donošenju presuda, čime se pospešuju pravednost i transparentnost.

  1. Generativni modeli: Generativni modeli nastavili su da se razvijaju i sada mogu da stvaraju još realističnije slike, video-zapise, pa čak i sintetičke podatke. Ovi modeli su posebno korisni u industrijama kao što su zabava, dizajn i medicina, gde omogućavaju brže prototipiranje i istraživanje novih ideja.

Na primer, filmska industrija koristi generativne modele za kreiranje fotorealističnih specijalnih efekata, što značajno smanjuje troškove i vreme produkcije. U medicini, generativni modeli se koriste za simulaciju retkih bolesti, što omogućava istraživačima da ih bolje razumeju i razviju nove metode lečenja.

2024. i budućnost deep learning modela za programere

Deep learning modeli su u 2024. godini dosegli nove nivoe efikasnosti, objašnjivosti i primene. Njihova sposobnost da uče iz ogromnih količina podataka i donose tačne i korisne odluke transformisala je mnoge aspekte našeg svakodnevnog života. Ovo je uzbudljivo vreme za sve koji se bave ovom oblašću, jer se otvaraju nove mogućnosti za istraživanje, primenu i inovacije koje će oblikovati budućnost.

Deep learning model je neodvojiv od programiranja, jer je njegova suština u primeni naprednih algoritama koji se implementiraju putem različitih programskih jezika. Da bi neko postao stručnjak u ovoj oblasti, važno je da poseduje solidnu osnovu u programiranju.

Najbolji način za sticanje tog znanja je kroz formalno i neformalno obrazovanje, gde se mogu naučiti svi ključni alati i tehnike. U regionu, ITAcademy prednjači kao lider u neformalnom IT obrazovanju, nudeći edukaciju iz sfere konkretnih programskih jezika koji se koriste za razvoj deep learning modela.

Među tim jezicima su Python, Java i JavaScript, koji su ključni za kreiranje i optimizaciju ovih naprednih modela.

Pogledajte najnoviju ponudu ITAcademy ovde.

Tim Edukacija