Poslednjih dvadesetak godina, digitalna revolucija rapidno menja stare profesije i stvara nove, dok pojedine oblasti ne uspevaju da održe korak s vremenom. Tako određene industrije nestaju ili smanjuju svoje delovanje; dobri primeri su nosači podataka poput kompakt-diskova i audio-kaseta, koji danas imaju minimalnu produkciju.

Slična je situacija sa veštinama koje su uglavnom vezane za offline svet, a u ovom tekstu govorimo o printu i grafičkom dizajnu, koji su i dalje jako popularne niše. Iako se čini da su digitalne kreacije preuzele dominaciju u mnogim aspektima dizajna, print i grafički dizajn ne samo da opstaju, već i dalje imaju značajan uticaj i vrednost u industriji.

U ovom tekstu predstavljamo pet razloga zašto print i grafički dizajn odolevaju zubu digitalnog vremena:

1. Print i grafički dizajn konstantno evoluiraju

Print mediji su prošli kroz ogromne promene poslednjih decenija. Razvoj digitalnih i odnedavno AI tehnologija omogućio je grafičkim dizajnerima da budu kreativniji i efikasniji u svom radu. Međutim, umesto da zamene print, digitalni alati i veštačka inteligencija su omogućili evoluciju ove forme dizajna. Grafički dizajn u printu je postao sofisticiraniji, prilagodljiviji i usmereniji na specifične ciljne grupe.

Na primer, mnogi brendovi danas koriste kombinaciju digitalnih i print kampanja kako bi stvorili sveobuhvatan marketinški pristup. Dok digitalne kampanje omogućavaju brzinu i širok domet, print materijali, poput visokokvalitetnih brošura ili plakata, pružaju fizički element koji pojačava osećaj autentičnosti i ekskluzivnosti brenda.

2. Taktilni doživljaj printa

Jedan od ključnih razloga zašto print i dalje ima važnu ulogu jeste taktilni doživljaj koji pruža. Postoje određene stvari koje jednostavno ne mogu biti zamenjene digitalnim formatom, kao što su tekstura papira, reljefni štampani elementi ili miris sveže odštampanog lista. Ovi elementi stvaraju emotivnu vezu između korisnika i proizvoda, što je često ključno za brendove koji žele da ostave trajan utisak.

Taktilni doživljaj printa ne samo da angažuje čula već i poboljšava percepciju kvaliteta i vrednosti proizvoda. Na primer, luksuzni brendovi često koriste visokokvalitetne materijale i specijalne tehnike štampe kako bi pojačali ekskluzivnost i prestiž svojih proizvoda.

kurir-dizajn-2.jpg
Tim Edukacija 

  3. Verodostojnost i poverenje u print


Print se često doživljava kao pouzdaniji i verodostojniji medij u poređenju sa digitalnim formatima. Ljudi su skloniji da veruju informacijama koje su štampane, bilo da se radi o novinama, knjigama ili brošurama. Ovo je posebno važno u industrijama gde je poverenje ključno, poput medicine, finansija ili prava.
Na primer, farmaceutske kompanije često koriste štampane brošure i priručnike za pacijente i lekare kako bi pružile detaljne i tačne informacije o svojim proizvodima. Ovi materijali, štampani na visokokvalitetnom papiru, deluju profesionalno i ulivaju poverenje korisnicima, što je od suštinskog značaja u industrijama gde je tačnost informacija presudna za bezbednost i zdravlje.

4. Specifične primene i niše


Iako je digitalno dominantno u mnogim oblastima, postoje specifične niše gde print dizajn ne samo da opstaje već je i ključan. Na primer, luksuzni brendovi često koriste visokokvalitetne štampane materijale kako bi preneli ekskluzivnost i prestiž. Takođe, umetnički posteri, vizitkarte, katalozi i časopisi su oblasti gde print dizajn i dalje ima neosporan značaj.

Na primer, luksuzni brendovi kao što su proizvođači satova ili visoke mode koriste ekskluzivne štampane kataloške knjige kako bi predstavili svoju najnoviju kolekciju. Ovi katalozi su često izrađeni sa pažnjom na svaki detalj, koristeći vrhunski papir i specijalne štamparske tehnike poput zlatotiska ili reljefa, kako bi dodatno istakli prestiž brenda i ostavili trajan utisak na kupce.

5. Održivost u fokusu

Jedan od izazova s kojima se print industrija suočava jeste ekološka održivost. Međutim, razvoj održivih tehnologija i materijala omogućava da print ostane relevantan u ekološki osvešćenim društvima. Reciklirani papiri, ekološke boje i smanjenje otpada su neki od načina na koje industrija odgovara na ove izazove, čime se osigurava dugovečnost print medija.
Na primer, mnoge izdavačke kuće sada prelaze na korišćenje recikliranog papira za štampanje knjiga, dok neke štamparije koriste boje na bazi biljaka koje su ekološki prihvatljive. Takođe, brendovi poput luksuznih parfemskih kompanija često koriste ekološki održiva pakovanja i materijale kako bi zadovoljili rastuće zahteve potrošača za održivim proizvodima, a istovremeno zadržali estetski i taktilni kvalitet koji pruža print.

kurir-dizajn-3.jpg
Tim Edukacija 

Da li su print i grafički dizajn opcije za profitabilnu karijeru?


Print i grafički dizajn nisu zastareli, već su evoluirali kako bi se prilagodili savremenim zahtevima tržišta. Iako digitalno ima neosporivu ulogu u modernom svetu, print dizajn ostaje relevantan kroz svoju jedinstvenost, emotivni uticaj i specifične primene.

Ovo potvrdno odgovara na pitanje da li su print i grafički dizajn profitabilna karijera, što kreativcima pruža mogućnost da ostvare dobre zarade na ovom polju. Zanatski deo ove oblasti je najbolje učiti u formalnim i neformalnim institucijama, među kojima je ITAcademy jedan od lidera u regionu. Pored 6 najperspektivnijih IT oblasti koje nudi, print i grafički dizajn su zaseban smer, koji od kreativca za samo godinu dana stvara profesionalca spremnog za rad na realnim projektima.

Nove ponude ITAcademy možete pogledati ovde.

Tim Edukacija