KORIŠĆENJE AI TEHNOLOGIJE U UX/UI DIZAJNU: 6 naprednih funkcija za personalizaciju i efikasnost

promo

U digitalnom svetu, korisničko iskustvo (UX) i korisnički interfejs (UI) postaju ključni faktori uspeha svake aplikacije ili sajta. AI tehnologija donosi revoluciju u ovoj oblasti, nudeći alate i metode koji pomažu dizajnerima da stvore intuitivnije, efikasnije i personalizovanije iskustvo za korisnike i omoguće im da se lakše snalaze na web stranicama.

U ovom tekstu ćemo istražiti kako se AI koristi u UX/UI dizajnu i koje prednosti donosi, ali i praksu koja neće ugroziti budućnost stručnjaka iz oblasti web dizajna, grafičkog dizajna i sličnih profesija.

1. Personalizacija korisničkog iskustva

Jedna od najvećih prednosti AI-ja u UX/UI dizajnu je mogućnost personalizacije. AI može da analizira podatke o korisnicima, kao što su ponašanje na sajtu, demografski podaci i prethodne interakcije, kako bi stvorio personalizovane preporuke i sadržaj.

Na primer, Netflix koristi AI za preporučivanje filmova i serija na osnovu prethodnih gledanja korisnika – što je veoma korisno, ali ovo je za 2024. jedna od najjednostavnijih funkcija. Nivo personalizacije se konstantno poboljšava i tako utiče na ukupan doživljaj i lojalnost korisnika ove platforme.

2. Generativni dizajn

Generativni dizajn koristi AI za automatsko generisanje različitih verzija dizajna na osnovu zadatih parametara. Ovaj pristup omogućava brže kreiranje prototipova i testiranje različitih ideja.

Na primer, AI može da generiše različite rasporede stranica ili stilove navigacije, omogućavajući dizajnerima da brzo isprobaju različite koncepte i pronađu najefikasniji dizajn. Ova tehnologija ne samo da ubrzava proces dizajna već i povećava kreativne mogućnosti dizajnera. Umesto da ručno kreiraju svaku iteraciju, dizajneri mogu definisati određene kriterijume i dozvoliti AI-ju da generiše stotine ili čak hiljade varijanti.

Generativni dizajn je moćan alat koji kombinuje ljudsku kreativnost sa snagom veštačke inteligencije, omogućavajući dizajnerima da postignu bolje rezultate u kraćem vremenskom roku.

3. Bolja analiza podataka

AI tehnologija može da analizira ogromne količine podataka o korisnicima kako bi identifikovala obrasce i trendove koji bi inače prošli nezapaženo. Ovi uvidi omogućavaju dizajnerima da stvore intuitivnije i korisnicima prilagođene interfejse, olakšavajući navigaciju i poboljšavajući ukupno korisničko iskustvo.

Na primer, AI može da prepozna koje funkcije korisnici najčešće koriste i koje ih najviše frustriraju, omogućavajući dizajnerima da prilagode interfejs kako bi zadovoljio realne potrebe. Tako, ako se utvrdi da korisnici često koriste određenu funkciju, ali nailaze na poteškoće prilikom pristupa, dizajneri mogu tu funkciju učiniti vidljivijom ili jednostavnijom za korišćenje.

Još bolji primer je analiza navigacijskih putanja korisnika. AI može analizirati kako korisnici prelaze sa jedne stranice na drugu unutar aplikacije ili sajta, identifikujući tačke na kojima se zadržavaju ili pak napuštaju stranicu.

promo 
foto: Promo

4. Četbotovi i virtuelni asistenti

AI četbotovi i virtuelni asistenti postaju sve popularniji u UX/UI dizajnu. Oni omogućavaju korisnicima da dobiju brze odgovore na svoja pitanja i pomoć u navigaciji kroz aplikaciju ili sajt. Takođe, oni su dostupni 24/7, pružajući kontinuiranu podršku bez potrebe za ljudskom intervencijom. To znači da korisnici mogu dobiti pomoć u bilo koje doba dana ili noći, što povećava zadovoljstvo i lojalnost korisnika.

Pored toga, ovi AI alati mogu biti personalizovani kako bi odgovarali specifičnim potrebama i preferencijama korisnika. Na primer, četbotovi mogu analizirati prethodne interakcije sa korisnicima i prilagoditi svoje odgovore na osnovu tih podataka. To omogućava personalizovaniji pristup, koji može rezultirati boljim i efikasnijim korisničkim iskustvom.

Virtuelni asistenti takođe mogu preuzeti složenije zadatke, kao što su upravljanje kalendarom, postavljanje podsetnika, ili čak pomoć pri kupovini proizvoda i usluga. Integracija četbotova i virtuelnih asistenata u UX/UI dizajn ne samo da poboljšava korisničko iskustvo već i smanjuje operativne troškove za kompanije. Kroz automatizaciju korisničke podrške i rutinskih zadataka, kompanije mogu efikasnije rasporediti svoje resurse i fokusirati se na strateške inicijative.

5. Automatsko testiranje i optimizacija

AI alati omogućavaju automatsko A/B testiranje i analizu performansi različitih elemenata dizajna. Ova tehnologija omogućava dizajnerima da brzo i efikasno identifikuju i implementiraju najbolju verziju svog dizajna.

Na primer, AI može analizirati kako različite boje, raspored elemenata ili stil fonta utiču na konverzije i angažman korisnika. Na osnovu ovih analiza, AI alati pružaju precizne uvide u to koji elementi dizajna najbolje funkcionišu.

Ovi uvidi omogućavaju dizajnerima da kontinuirano optimizuju svoje proizvode na način koji bi bio nemoguć bez automatizovane analize. Dakle, umesto da se oslanjaju na ručne metode testiranja, koje mogu biti dugotrajne i subjektivne, dizajneri mogu da koriste AI za brže donošenje odluka zasnovanih na podacima. To rezultira efikasnijim i uspešnijim dizajnom, prilagođenim specifičnim potrebama i preferencijama korisnika.

6. Analiza emocija i sentimenata

AI tehnologija može analizirati emocije i sentiment korisnika putem njihovih interakcija sa sajtom ili aplikacijom. Na primer, prepoznavanje lica može identifikovati emocije korisnika dok koriste proizvod, a analiza teksta može otkriti ton i sentiment korisničkih recenzija. Ovi uvidi omogućavaju dizajnerima da prilagode interfejs kako bi poboljšali zadovoljstvo korisnika.

Pored toga, analiza glasovnih tonova tokom korisničke podrške može pružiti dodatne informacije o emocionalnom stanju korisnika, što omogućava personalizovaniji i efikasniji pristup rešavanju njihovih problema. Ova tehnologija se može koristiti i za predviđanje potencijalnih problema i proaktivno reagovanje, čime se dodatno unapređuju korisničko iskustvo i lojalnost.

promo 
foto: Promo

Kako postati UX/UI dizajner?

Poznavanje ovih funkcija je ključno za uspešno bavljenje UX/UI dizajnom. Postoji više načina za sticanje veština potrebnih za ovu profitbilnu profesiju, a akreditovani programi su svakako najsigurnija opcija. U regionu postoji više škola, među kojima se kao lider izdvaja prestižna ITAcademy, u kojoj se web dizajn izučava kao posebna oblast.

Svi zainteresovani za ovaj spoj umetnosti i dobro plaćenog zanata više informacija mogu dobiti ovde.

Promo