Prvi zajednički poduhvat Investicione korporacije Dubaija i kanadskog „Brukfilda“, u srcu finansijskog distrikta ovog emirata, ujedno je i prvi novi građevinski projekat u ovom delu od kraha nekretnina 2008. godine

Suvereni investicioni fond Dubaija priprema se za izgradnju projekta vrednog milijardu dolara u srcu finansijskog distrikta ovog emirata, što će biti prvi novi građevinski projekat u ovom distriktu od kraha nekretnina 2008.

Projekat, koji će biti sagrađen pored glavne skupine zgrada koje čine Međunarodni finansijski centar Dubaija (DIFC), prvi je zajednički poduhvat Investicione korporacije Dubaija (ICD) i kanadskog investicionog fonda „Brukfild“ (Brookfield).

Ovaj poduhvat pod nazivom „ICD Brukfild plejs“ (ICD Brookfield Place) znak je da tamošnja vlada veruje u dalji rast finansijskog centra uprkos povećanoj konkurenciji iz susedstva, uključujući slobodnu zonu u bogatijem emiratu Abu Dabiju.

Projekat će sadržati poslovni toranj od 50 spratova, hotel i maloprodajne objekte. Prvi zakupci se očekuju 2018, prema podacima u koje je Fajnenšel tajms imao uvid.

Državna holding kompanija Dubaija, koja kontroliše preduzeća kao što su avio-kompanija „Emirejts erlajn“ (Emirates airline), poslužila je kao kreditor poslednje instance za firme koje su se našle u poteškoćama tokom finansijske krize i sada se okreće ka inostranim i domaćim investicijama.

ICD je ranije pomogla DIFC kupovinom dela njene aktive pre refinansiranja 2012. godine, što je postavilo finansijski centar na čvršće finansijske temelje.

Potražnja za kvalitetnim kancelarijskim prostorom na vrhunskim lokacijama kao što je DIFC i dalje je velika, naročito kad su u pitanju multinacionalne kompanije, mada se postojanje velikog broja manje poželjnih kancelarija na udaljenijim lokacijama negativno odražava na sektor u širem smislu, u kojem je popunjenost dve trećine.

DIFC, gde su glavne zgrade potpuno popunjene, etablirao se kao vrhunski centar za kompanije koje se bave finansijskim uslugama u Persijskom zalivu.

Više od 15.000 ljudi radi u ovom kompleksu, koji izdaje prostor advokatskim i konsultantskim firmama, kao i finansijskim grupama.

Zgrade u vlasništvu trećih investitora, čije je otvaranje planirano ove godine, obezbediće prostor za još 15.000 radnika, rečeno je u DIFC prošle godine.

DIFC se nada da će konkurentnije rente i telekomunikacioni troškovi osigurati stalan priliv finansijskih učesnika u slobodnu zonu, koja podleže drugačijem regulatornom i pravnom sistemu u odnosu na kontinentalni deo Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Ovaj centar se suočava s rastućom konkurencijom iz susednog Abu Dabija, naftom bogate prestonice UAE, koja je podržala oporavak Dubaija sa 25 milijardi dolara kredita za spasavanje. Očekuje se da će Abu Dabi global market, nova finansijska slobodna zona koja se razvija u prestonici, u narednim nedeljama otkriti planiranu regulativu i registrovati svoje prve zakupce ove godine.

Zona koja se nalazi na ostrvu El Marija, nedaleko od centra Abu Dabija, ima za cilj da privuče menadžere za upravljanje kapitalom, kao i privatne i investicione bankare u prestonicu.

Bankari kažu da će možda neke institucije otvoriti kancelarije u ADGM i preseliti osoblje iz DIFC.

Rezidencijalni objekti Nedovoljan broj stranih kupaca obara cene u UAE

Pad cena rezidencijalnih nekretnina sve je veći usled smanjenog interesovanja stranaca, pokazuju nova istraživanja.Tržište nekretnina u Emiratima, koje je u začaranom krugu efekta jo-jo, pretrpelo je pad za dve trećine 2008, ali se oporavilo nakon što su nemiri tokom arapskog proleća 2011. povećali potražnju za stambenim prostorom u ovom poslovnom raju.Cene stanova su pale za 3,7 odsto, a vila za tri odsto tokom prvih šest nedelja 2015, u poređenju s poslednjim kvartalom 2014, prema konsultantskoj firmi „Fajdar edvajzori“ (Phidar Advisory).Potražnja za rezidencijalnim nekretninama u Dubaiju veoma je kolebljiva, navodi se u izjavi „Fajdara“. Pad cena se postepeno ubrzava.Vrednost stanova je opala za jedan odsto, a vila za sedam odsto u odnosu na prvo tromesečje 2014. godine. Brokeri kažu da mnogi vlasnici kuća čekaju trenutak za prodaju u nadi da je pad cena samo privremen.„Fajdar“ navodi da prognoze kažu da će cene nastaviti da padaju.


Simeon Kerr - Dubai