Ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport rekao je da nije najbolje razumeo izjavu Ivice Dačića da je EU nudila Rusiji projekat gasovod akoji bi zaobišao Srbiju

VALjEVO – Ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport rekao je danas da nije najbolje razumeo izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o tome da je Evropska Unija (EU) navodno nagovarala Rusiju da gasovodom zaobiđe Srbiju.

„To je veliki projekat, nedavni razgovori će biti nastavljeni kako bi se povezali Srbija i Bugarska“, kazao je Devenport u Valjevu gde je obišao porodice čiji su domovi sagrađeni sredstvima EU kroz program pomoći poplavljenim područjima.

On nije želeo da komentariše rezoluciju o Srebrenici zbog toga što tekst nije video, ali je lidere zemalja u regionu pozvao na pomirenje i predočio kako je prilika za to predstojeći skup u Potočarima.

Devenport je ocenio da podizanje zida između Mađarske i Srbije nije način rešavanja problema, koji dve zemlje moraju rešiti na pravno utemeljenom osnovu i najavio da će, koliko zna, tim povodom uskoro biti održana zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije.

On je u Valjevu prvo rezgovarao s gradonačelnikom Stankom Terzićem, a potom je posetio domaćinstva Ivana Stanirovića u selu Belo Polje, odnosno Miodraga i Božidara Popovića u selu Vujinovača. Stanimirović je dobio motokultivator, dok su Popovićima izgrađene nove kuće.

„Evropska unija je do sada uložila u obnovu Valjeva (i okoline) oko 2,1 miliona evra, a u naredne dve godine, kroz projekat preventivnog regulisanja vodotokova reke Kolubare i njenih pritoka biće uloženo 2,8 miliona evra“, rekao je Devenport novinarima u Vujinovači, selu na obroncima planina Medvednik i Jablanik.

Program pomoći EU poplavljenim područjima Srbije vredan 30 miliona evra finansiran je iz predpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine, koje su najviše pogođene poplavama. Uz Valjevo, pomoć su dobili i Bajina Bašta, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid.