Pitanje je da li Briselski sporazum ima smisla ako ga Priština može suspendovati bez ikakve odgovornosti, kaže ministar rada

BEOGRAD - Ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin smatra da EU i međunarodna zajednica moraju da osude i kazne vlasti u Prištini zbog nesprovođenja sporazuma o Zajednici srpskih opština. Takođe, on postavlja pitanje da li Briselski sporazum ima smisla ako ga Priština može suspendovati bez ikakve odgovornosti.

Podsetimo, prištinske vlasti su praktično sprečile osnivanje Zajednice srpskih opština šaljući Ustavnom sudu da odluči da li je Briselski sporazum o ZSO po Ustavu. Na sve to, kosovski premijer Isa Mustafa najavio je da će hapsiti predstavnike ZSO.

Vulin upozorava da ovakvim potezima Priština pokazuje da Srbe smatra remetilačkim faktorom, koga ne bi trebalo da bude na Kosovu i Metohiji.
- To je ono što je moj najveći strah i što bi međunarodna zajednica morala da i osudi i kazni, a Vlada Srbije će odgovoriti na to - rekao je Vulin.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Priština poslala negativnu i lošu poruka za sve Srbe na Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Vučić je juče o problemima u implementaciji Briselskog sporazuma razgovarao s direktorkom za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove Anđelinom Ejhorst.

On je naglasio da prištinska strana ne ispunjava dogovore postignute u Briselu.
- Budućnost dijaloga zavisi od spremnosti Prištine da sprovodi postignute sporazume, posebno onaj o ZSO - istakao je premijer.

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun za Kurir kaže da se iza poteza Prištine kriju dva motiva i da iza njega stoji jedan broj zapadnih zemalja.
- Pojedine zemlje ovim potezom žele da izvrše pritisak kako bi Beograd prihvatio za Srbiju nepovoljne zahteve Prištine, ali i kako bi oslabili našu pregovaračku poziciju - kaže Drecun.
srpska-liga.jpg
Marina Lopičić 

Srpska liga traži
USTUPITI KIM RUSIJI NA 99 GODINA!

Srpska liga poručila je da nastavak pregovora sa EU neće doneti ništa dobro i da je najbolje rešenje za Srbiju da ustupi Kosovo Rusiji na 99 godina.
- Kako srpska imovina i rudni resursi na KiM iznose više od 500 milijardi evra, Srbija bi zatražila od Rusije 30 odsto prihoda od eksploatacije rudnih bogatstava, čime bismo vraćali spoljni dug - stoji u saopštenju.