Analitičari smatraju da bi izbornu tišinu kod nas trebalo ukinuti ili smanjiti na jedan dan jer nema nikakvu svrhu i služi samo vlasti, koja nema ograničenja

BEOGRAD - Srbija je rekorder u regionu u trajanju izborne tišine od čak 68 sati, tokom kojih je obustavljena svaka politička propaganda. Politički analitičari ukazuju da je ovaj običaj besmislen i prevaziđen, ali da je i dalje na snazi jer to odgovara onima koji su na vlasti, pošto se tokom tišine pojavljuju kao državni funkcioneri.

Izborna tišina u Srbiji praktično znači da od četvrtka u ponoć do nedelje u 20 sati ne sme biti stranačkih skupova, a medijima je zabranjeno da emituju stranačku propagandu i predizborne prognoze.

Besmisleno

Takođe, zabranjeno je i slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta. U zemljama u regionu sve ovo traje 24 sata pre početka izbornog dana, a najkraće u BiH - 24 sata pre početka glasanja.

Analitičar Đorđe Vukadinović zalaže se za potpuno ukidanje izborne tišine ili makar ograničavanje na 24 časa.
- Ako je ikada imala smisla, izbornu tišinu potpuno su obesmislile moderne tehnologije, odnosno internet i društvene mreže. Tišinu od 68 sati uvela je Miloševićeva vlast da bi mogla da pojača svoju propagandu. Zanimljivo je da nijedna vlast posle toga nije to menjala, što znači da svakoj vlasti zapravo odgovara. Izborne tišine u zapadnim demokratijama ili uopšte nema, ili traje samo tokom dana za glasanje, što bi trebalo uvesti i kod nas - predlaže Vukadinović.

Programski direktor Cesida Bojan Klačar takođe smatra da tišina u Srbiji predugo traje.
- U eri u kojoj nema tela koja kontrolišu da li se tišina krši na internetu i društvenim mrežama, obesmišljeno je toliko dugo ćutanje. Ni kažnjavanje nije regulisano. Recimo, imate kazne za medij, ali ne i za učesnike kampanje. Mislim da je ne bi trebalo skroz ukinuti, da bi ipak trebalo ostaviti narodu vremena za razmišljanje. To suštinski ništa neće promeniti, ali će onim neodlučnim ostaviti vremena da donesu konačnu odluku - objašnjava Klačar.

Profesor FPN Zoran Stojiljković ukazuje da je izborna tišina sasvim prevaziđena kategorija, pre svega zbog masovne upotrebe interneta.

Vlast na dobitku

- Izborna tišina inače nema naročitog smisla, a pogotovo je postala besmislena danas kad imamo omasovljeno korišćenje društvenih mreža i informisanje preko portala, sajtova... Mislim da bi bilo dobro da se to promeni i prava mera, po meni, bila bi da izborna tišina traje samo na dan glasanja - ocenjuje on.

Naš sagovornik napominje da 68 sati tišina pogoduje vladajućim strankama, čiji javni funkcioneri postaju jedini učesnici izbora koji praktično dobijaju ekstra termin.

Koliko su neke od zapadnih zemalja napredovale u političkoj kulturi, najbolje svedoči činjenica da postoji takozvana dobrovoljna izborna tišina u Velikoj Britaniji i Kanadi na dan uoči izbora.

Anarhija na internetu
POLITIČARI AGITUJU PREKO TVITERA I FEJSBUKA

Kako bi našli prečicu do birača i tokom izborne tišine, učesnici izbora hrle u digitalni svet, gde se besomučno oglušuju o zakon. Tako su i juče političari bukvalno visili na društvenim mrežama, gde su agitovali za svoje liste i kandidate, širili propagandni materijal i pozivali ljude da glasaju za njih. To i ne čudi, s obzirom na to da je procena da najmanje 3,5 miliona građana koristi Tviter i Fejsbuk.