Predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" ocenio da se na političkoj sceni stvara veštačka atmosfera koja za cilj ima da se drugi krug predsedničkih izbora dogodi u atmosferi straha

BEOGRAD - Predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić upozorio je danas da je atmosfera u kojoj se pominje mogućnost fizičke sile u izbornom procesu neprirodna i da ne pogoduje građenju demokratskog sistema.

Tadić je gostujući na Radio-televiziji Srbije ocenio da se na političkoj sceni stvara veštačka atmosfera koja za cilj ima da se drugi krug predsedničkih izbora dogodi u atmosferi straha."To bi trebalo da odvrati građane od izbora, a ja pozivam građane da u što većem broju izađu na izbore kako bi se Srbija odbranila od te atmosfere nasilja kao što smo to činili i u prošlosti", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, nesagledive probleme mogla bi da proizvede eventualna odluka Srpske napredne stranke ili njenog kandidata Tomislava Nikolića da ospore legitimnost izbora, bez obzira na njihov rezultat. On je objasnio da društvo u kojem se osporavaju tužilaštvo i ostale državne institucije, onako kako je danas SNS osporio nalaze tužilaštva da nije bilo izborne krađe, nije civilizovano, i da u demokratskom sistemu takve stvari ne smeju da se čine kako ono ne bi postalo sklono prevratu.

"Bez obzira na sve, ja uvek pružam ruku i tragam za kompromisnim rešenjima i zato sam često trpeo napade da je moja politika slaba i kompromiserska, ali nastaviću tako. Ja nikada nikoga nisam uvredio u kampanji ili uputio pretnju, prete plašljivi, kukavice i oni koji nemaju dostojanstva", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, građani treba da na predstojećim izborima odbrane političku kulturu u Srbiji koja je, kako je podsetio, proteklih godina nailazila na pohvale u inostranstvu, a to je za rezultat imalo i dolazak investicija. On je međutim uveren da posle drugog kruga predsedničkih izbora srpsko društvo neće biti podeljenije, i da će većina građana smiriti osećanja, pošto niko ne želi konflikt u Srbiji i sukobljavanje stanovništva. "Mnogi su u prošlosti želeli da vrše destabilizaciju na temi Kosova i svi koji su to činili dobili su odgovor od građana da to ne može da se radi. Niko na toj temi nije mogao da dobije izbore, pa ne može ni danas na temi sadašnjih podela", rekao je Tadić.

On je odbacio optužbe SNS da je Demokratska stranka vodila prljavu izbornu kampanju, istakavši da je kampanja kontrasta, odnosno upoznavanje građana sa suštinom politike protivkandidata, potpuno legitiman politički metod u savremenim demokratijama. "Ako dođe do istrgnuća iz konteksta, onda to nadležne institucije moraju da zabrane. Ja nisam video da su reči mog protivkandidata u bilo kom spotu istrgnute iz konteksta, uostalom i građani se sećaju šta je on govorio", rekao je Tadić.

Kampanja, međutim, prema njegovim rečima, ne sme da preraste u prljavu kampanju, odnosno u njoj ne sme da bude uvreda, fotomontaža i montaža glasa, već mora da se ukazuje samo na ono što je neko zaista govorio. Upitan šta bi trebao da bude prvi zadatak predsednika po inauguraciji, Tadić je rekao da se što pre moraju formirati institucije, a imenovanje mandatara je prvi korak.

On, međutim, nije želeo da precizira kome namerava da ponudi mesto premijera ukoliko pobedi na izborima 20. maja, ističući da u ovom trenutku sve lične ambicije treba da budu ostavljene po strani. "Sve ambicije neka idu u drugi plan, neka se svi opredele za politiku koju žele da podrže, ovde se ne radi o borbi ljudi već o borbi politika", kazao je Tadić.
Upitan šta očekuje od sučeljavanja sa svojim protivkandidatom koje je zakazano za sredu na RTS-u, Tadić je rekao da ima informacije da je Nikolić "spreman da se bavi i nekim ličnim uvredama". "Spreman sam za svaku vrstu provokacije, ali ja na njih neću reagovati niti ikoga vređati", kazao je Tadić.