Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je za okretanje nove stranice u albansko-srpskim odnosima neophodno zadovoljenje pravde u slučaju Ramuša Haradinaja.

"Dokazi koje su podneli Ministarstvo pravde i naše tužilaštvo izuzetno su ozbiljni, pažljivo gledamo kako se Francuska odnosi prema ovom slučaju. Ponavljam, onako kako se oni budu odnosili prema našem zahtevu, tako ćemo se mi ponašati prema svim njihovim zahtevima", rekao je Đurić za televiziju Pink.

Skupština Kosova usvojila je 9. marta Rezoluciju o bezuslovnom oslobađanju lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja u postupku koji se protiv njega vodi u Francuskoj, povodom zahteva Srbije za izručenje na osnovu optužnice za navodne ratne zločine izvršene na Kosovu 1998. i 1999. godine.

U rezoluciji se pored bezuslovnog oslobađanja Haradinaja zahteva da se dijalog između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa zamrzne do oslobađanja Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo.

ramus-haradinaj-sud-kolmar.jpg
Facebook/Printscreen 
Foto Printscreen Youtube

Haradinaj je priveden 4. januara na Evropskom aerodromu Bazel-Miluz-Frajburg, na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. O njegovom izručenju treba da odluči sud u francuskom gradu Kolmaru. Upitan šta misli o održavanju predsedničkih izbora na Kosovu i Metohiji, Đurić je rekao da srpski narod na Kosovu i Metohiji oseća ko ga brani i podržava i ko je spreman da podmetne leđa za njih.

Đurić je kazao da građani znaju da predsednički kandidat Saša Janković dok je bio zaštitnik građana nije napisao nijedan izveštaj o Kosovu i Metohiji. "Dosovski kandidati nisu kandidovali nijednu politiku, čuju se samo psovke i izlivi mržnje prema (predsedničkom kandidatu vladajuće koalicije) Aleksandru Vučiću", rekao je Đurić, koji je potpredsednik Srpske napredne stranke.

On je dodao da građani Srbije imaju dobar izbor na predsedničkim izborima 2. aprila, kada će doneti odluku u skladu sa time šta je do sada urađeno.

POGLEDJATE BONUS VIDEO:

EVO KO SU UBIJENI SVEDOCI ZLOČINA OVK