Iako će izbori za Beograd biti tek sledeće godine, jer je krajnji rok mart 2018, još se ne zna koliko će izbornih lista i koalicija biti. Jedini zasad „samokandidovani“, kako navodi TV N1, jeste Aleksandar Šapić, aktuelni predsednik opštine Novi Beograd, koji kaže da se zalaže za direktne izbore.

- Mislim da bi to i za građane bilo bolje, jer bi u tom slučaju za početak znali za koga glasaju. Pošto je u neretkom broju slučajeva bila zastupljena ona sad već poznata krilatica - imamo tim! A ko je u timu? E pa nećemo da vam kažemo dok ne pobedimo - rekao je Šapić.


Isto razmišljaju i njegove bivše stranačke kolege - u DS tvrde da tako razmišljaju oduvek - međutim, upravo je vlast s DS na čelu promenila zakon posle izbora 2004. Sada planiraju da na prvoj sledećoj sednici skupštine traže da bude „po starom“.


Bojan Klačar iz Cesida smatra da SNS neće ni pokušavati da promeni sistem.

- Većina stranaka proceni da im to može napraviti štetu zato što ako dozvole neku vrstu personalizacije, mogu da izmaknu političku moć iz svojih ruku zato što neće moći da kadriraju ukoliko birači razmišljaju drugačije - rekao je Klačar.


E. K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kokeza se obogatio na grbači naroda, od aerodroma dobio 32,5 miliona!