Verbalni rat između Srbije i Hrvatske postaje sve žešći! Iako je ostao na političkom terenu, akteri su se prešaltovali na muzičku tematiku.

Temu je zadao hrvatski premijer Andrej Plenković koji je pokušao da uvredi šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića, pa ga je nazvao "neuspešnim šlager pevačem". Dačić mu je uzvratio u formi izvinjenja zato što u njegovom repertoaru nema "Lili Marlen", pesme koja je postala simbol nacizma a kod nas i simbol nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Dačić je rekao da više neće reagovati na Plenkovićeve reči osim "ako ne izjavi da su hrvatske satnije oslobodile Berlin zajedno sa Crvenom armijom".

- Izvini Plenkoviću, ne znam da pevam "Lili Marlen" ili Tompsonov "Za dom spremni". A i vama, Hrvatima, bolje je bilo da ste se zadržali na šlagerima - odbrusio je Dačić predsedniku hrvatske vlade.

Ministar spoljnih poslova Srbije ocenjuje da Plenković svaki dan napada Srbiju, jer mu je potreban neprijatelj "da bi poboljšao svoj rejting anemičnog političara".

- Hrvatski premijer Andrej Plenkovic očigledno nema šta drugo da radi, osim što svakog dana napada Srbiju, tako da je Hrvatska danas zemlja koja je u svađi sa Srbijom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Mađarskom, skoro sa svim svojim susedima - kaže Dačić.

Plenkovićeva ocena da je skandalozna tvrdnja da je Hrvatska bila na strani Hitlera u Drugom svetskom ratu, za Dačića je pokazatelj da hrvatski premijer "ne zna ono što i deca znaju".

- A to je da je Hrvatska 15. juna 1941. pristupila Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana, i da je ostala verna Hitleru i posle njegovog samoubistva 30. aprila 1945. Naime, u Zagreb su partizani ušli tek 8. maja, čak i posle kapitulacije Nemačke, ustaše su se borile. Srbi su srušili pakt sa Hitlerom 27. marta 1941, a Hrvati su 10. aprila sa cvećem i oduševljenjem dočekali Nemce u Zagrebu. Plenković je nešto pomešao. Hrvati su se borili kod Staljingrada, ali na strani Hitlera - podseća Dačić.

Kako napominje, Srbi su morali da nose plave trake u Hrvatskoj, gde su bili čak i koncentracioni logori za decu.

- Gde se još u Evropi koriste nacistički pozdravi, osim u Hrvatskoj. Nije skandal što ja to spominjem, skandal je poricanje zločina i njihova relativizacija. I kao što ću se uvek boriti protiv rehabilitacije Nedića i ostalih izdajnika i zločinaca u Srbiji, uvek ću dizati glas protiv onih koji rehabilituju NDH i relativizuju ustaške zločine - poručio je Dačić.



Novica Tončev

Plenković nije Dačiću ni do kolena

Poptpredsednik SPS kaže da ne ne priliči premijeru jedne države koja je članica EU da tako komentariše našeg ministra i potpredsednika vlade.
- Takva izjava najviše govori o Plenkoviću koji nije ni do kolena Dačiću. Jadna je i ta Evropa danas kada toleriše anticivilizacijsko ponašanje Hrvata, koji su i dalje zarobljeni u epohi drugog svetskog rata. Nikada mi neće biti jasno kako su oni ušli u EU i čime su to zaslužili - izjavio je Tončev.

Preporučena pošiljka Zagrebu

Šalje se spisak ubijene dece u hrvatskim logorima

Dačić je najavio i da priprema preporučenu pošiljku za Hrvatsku u kojoj će biti spisak imena i prezimena 20.000 dece koja su ubijena u Jasenovcu i drugim koncentracionim logorima u Hrvatskoj.
- I ranije sam to planirao da uradim, ali kad god rešim da dostavim spisak određenom ministru, oni ga smene. Tako je bilo i kad sam hteo da bivšem šefu hrvatske diplomatije Štiru pošaljem listu ubijene dece. Ali ovoga puta će im stići preporučena pošta.

I. K.