Srbija ima veliki značaj za Azerbejdžan, visoko cenimo politiku Aleksandra Vučića, rekao je danas novinarima u Bakuu predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, sumirajući sadržaj razgovora sa šefom srpske države, u kojem je konstatovano da postoji veliki prostor za razvoj saradnje dve zemlje, bez otvorenih pitanja.

Azerbejdžan, rekao je Alijev, pridaje veliki značaj poseti predsednika Srbije i veruje da će ona dati dobre rezultate.

"Posle ove posete dinamika odnosa biće jača", ističe Alijev.

Upravo potpisani Zajednički akcioni plan, prema njegovim rečima, je opširan dokument, veoma važan i sadrži sva značjana pitanja odnosa dve zemlje.

tan2018521-124634630-2.jpg
Tanjug/Dragan Kujundžić 
foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"U međunarodnim organizacijama smo podrška jedni drugima. Po pitanju teritorijalnog integriteta i celovitosti se uvek podržavamo i smatramo da se konflikti moraju rešavati u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijama SB UN", rekao je Alijev u obraćanju novinarima posle susreta sa Vučićem.

On je takođe rekao da visoko ceni to što Vučić brani nezavisnu politiku svoje zemlje.

"Vaš narod vas podržava i mi možemo samo tome da se radujemo. Za Azerbejdžan Srbija ima veliki značaj. Važna je obostrana volja a ona postoji", zaključio je Alijev.

Kada je reč o ekonomiji, Alijev je rekao da ceni korake koji se preduzimaju ali da smatra da današnja razmena između dve zemlje ne odgovara potencijalima.

tan2018521-123455803-1.jpg
Tanjug/Dragan Kujundžić 
foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Pokazatelji su niski ali ovi sporazumi će doprineti da se to promeni ", kaže on.

Posebno je naznačio oblast energetike kada je reč o međusobnoj saradnji dodajući da ona puno obećava.

"I u akcionom planu je to pitanje dotaknuto", dodao je Alijev, napomenuvši da je Azerbejdžan inicijator i realizator krupnih gasnih projekata, navodeći primer projekte Šah Deniz i Tanap, južni gasni koridor.

Podsetio je i da je u oktobru počela sa radom železnica na relaciji Baku-Tbilisi-Kars i da će njome biti prevožena roba iz Azije u Evropu i obrnuto.

"Svi enetgetski i transportni projekti otvaraju i druge mogucnosti i doprinose jačanju stabilnosti", rekao je Alijev.

On je rekao da će Vučić sutra na otvaranu Centra srpskog jezika imati priliku da vidi kakvu simpatiju ljubav i zainteresovanost Azerbejdžanci imaju za Srbiju.

Prema njegovim rečima, i oblast turizma je jedna od onih koja može doneti ekonomsku korist obema zemljama ali i dovesti do još većeg zbližavanja naroda.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)