Iako su sve karte još otvorene, najveće šanse da ga gradski odbor SNS predloži ima direktor klinike u Tiršovoj, saznaje Kurir

Gradski odbor SNS Beograda u proširenom sastavu danas će održati sednicu na kojoj treba da donese odluku o predlogu za gradonačelnika srpske prestonice, potvrđeno je Kuriru!

Kako naš list saznaje iz nekoliko izvora u SNS, po svoj prilici, najveće šanse da gradski odbor Beograda izabere ima nosilac liste i trenutno prvi čovek klinike u Tiršovoj doktor Zoran Radojičić.
- Sve karte su i dalje otvorene, jer je poznato da lider SNS Aleksandar Vučić nikada do poslednjeg trenutka ne otkriva svoj predlog. Tako je bilo i kada je birana premijerka Ana Brnabić. Iako je bio prvi na listi, činilo se da je malo pao u zaborav jer su se u javnosti mnogo više pominjala imena predsednice opštine Savski venac Irene Vujović, kao i aktuelnog gradskog menadžera Gorana Vesića. To je neko solomonsko rešenje jer je raspoloženje u beogradskom odboru naprednjaka trenutno takvo da većina smatra da bi Radojičić trebalo da bude na čelu tima koji će vodi Beograd pošto je bio jedan od aduta u kampanji, a i prvi na listi. Ali niko se još zvanično ne izjašnjava. Svi čekaju kakav će biti predlog prvog čovek beogradskog SNS Nebojše Stefanovića, što je sigurno rešenje koje je doneto uz dogovor sa šefom SNS Aleksandrom Vučićem - otkriva izvor Kurira situaciju među naprednjacima pred današnju sednicu i dodaje:

- Što se tiče Vujovićeve, ona će, ukoliko ne bude izabrana za gradonačelnika, ostati da vodi opštinu. Stranka na nju u budućnosti i te kako računa, dok je i dalje velika nepoznanica šta će biti s Goranom Vesićem. Jedna je opcija da ostane gradski menadžer, da bude Radojičićev zamenik ili treća da ode u Vladu na mesto ministra infrastrukture, koje bi se razdvojilo od Ministarstva saobraćaja i građevine, koje trenutno vodi Zorana Mihajlović - objašnjavaju izvori našeg lista.

Doktor Radojičić juče nije odgovarao na pozive, ali je ranije izjavljivao da bi mu bila velika čast da bude prvi čovek prestonice. Inače, Nebojša Stefanović, ministar policije i ujedno predsednik beogradskog odbora, u poslednjem intervjuu Kuriru rekao je da će stranački organi svakom potencijalnom kandidatu dati da obrazloži šta ga kandiduje za prvog čoveka grada i da će posle toga članstvo dati svoj predlog.

I sam predsednik Vučić je na samu godišnjicu svog predsedničkog mandata izjavio da će odluku o gradonačelniku Beograda doneti prestonički odbor stranke. Na kritike zašto je vladajuća stranka čekala više od dva meseca da saopšti ime gradonačelnika, Vučić je odgovorio da ne vidi ništa sporno u tome jer je sve urađeno u zakonom predviđenom roku.

Podsetimo, beogradski izbori održani su 4. marta. Skupština grada Beograda konstituisana je 9. maja, otkad je počeo da teče zakonski rok od 30 dana za izbor gradonačelnika, koji ističe 9. juna. Gradonačelnik se bira iz reda odbornika, a naprednjaci imaju 64 mandata.

Kurir.rs/Sandra Mališić/Foto:Zorana Jevtić


Sednica Skupštine grada 7. juna
Glasaće se za naslednika Malog

Zvanično, za sada je jedino poznato da je predsednik skupštine Beograda Nikola Nikodijević, koji je zakazao sednicu za 7. jun, kada će odbor izglasati novog gradonačelnika i naslednika Siniše Malog.
Zakonski rok za izbor gradonačelnika ističe u subotu, 9. juna, a do tada funkciju prvog čoveka prestonice obavljaće Andreja Mladenović, dosadašnji zamenik Siniše Malog. Pre nekoliko dana Mali se zvanično preselio u Nemanjinu na mesto ministra finansija.


U toku nedelje i Predsedništvo SNS
Tema rekonstrukcija Vlade

Sednica Predsedništva SNS mogla bi biti održana takođe u toku ove nedelje, kada će vrh SNS potvrditi predlog gradskog odbora za gradonačelnika, ali bi se raspravljalo i o rekonstrukciji Vlade. Pominjalo se da bi iz Vlade mogli da lete Vanja Udovičić, Vladan Vukosavljević, Goran Trivan, ali čak i ministarka Zorana Mihajlovića, a da bi u nju došli predsednica Skupštine Maja Gojković, i to na čelo resora kulture...

Brojke
4. marta održani izbori
67. gradonačelnik po redu
64 mandata osvojila je lista SNS
110 odbornika ima Skupština Beograda