NIKOZIJA - Kosovska nezavisnost je nezakonita, poručio je danas kiparski predsednik Nikos Anastasijadis posle razgovora sa predsednikom Srbije.

Anastasijadis je na zajedničkoj pres konferenciji u Nikoziji istakao i da Kipar poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i njen put ka EU.

"Ponovio sam jasan i izričit stav Kipra prema kojem, usled nepostojanja odgovarajućeg rešenja prihvatljivog za obe strane o statusu, Kipar smatra da je jednostrana proglašena nezavisnost Kosova nezakonita. U isto vremeno ponovio sam jasan stav kiparskih vlasti o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", naglasio je kiparski predsednik.

Takođe, podržao je evropski put Srbije, istakavši značaj koji Kipar pridaje tome i dodao da njegova zemlja svrstava Srbiju među prve kandidate za pristupanje.

Najavio je i uspostavljanje trilateralnog formata saradnje sa Grčkom, po uzoru na formate koji već postoje u regionu Balkana.

Taj mehanizam obuhvatiće sve sfere saradnje gde postoje zajednički interesi u cilju promovisanja mira, stabilnosti na Balkanu i Sredozemlju, rekao je kiparski predsednik.

U Nikoziji je održana zajednička sednica Vlada dve zemlje, a potpisan je čitav niz sporazuma, a kiparski predsednik je ukazao da je to druga zajednička sednica, nastavak one iz Beograda, održane u maju.

vucic-dacic-nikozija-foto--tanjug-zoran-mirkovic-2.jpg
Tanjug/Zoran Mirković 
foto: Tanjug/Zoran Mirković

"U praksi pokazujemo zajedničku volju za dalje jačanje i učvršćivanje već izuzetnih odnosa i veza, društvenih, verskih, kulturnih između naših zemalja i naroda", rekao je Anastasijadis.

Anastasijadis šalje pismo o Kosovu evropskim zvaničnicima

Predsednik Anastasijadis uputiće u ponedeljak pismo svim šefovima država EU, kao i predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku i Evopske komisije Žan-Klod Junkeru po pitanju Kosova i Metohije, rekao je Vučić.

"Važno je da to ne iznesem samo ja kao predsednik Srbije, nego i drugi ljudi koji imaju ugled i hvala mu na tome", rekao je Vučić novinarima u Nikoziji, posle sastanka sa Anastasijadisom.

Istakao je da kiparski predsednik ima ogroman ugled svuda u Evropi i svetu, i da je reč o čoveku kojeg priznaje ceo svet, u šta se, kaže, i lično uverio u Helsinkiju, na samitu Evropske narodne partije.

Vučić je podvukao da Kipar svuda iskreno pomaže Srbiji, i ne samo da glasaju za nas, već se i bore sa nama i u tom smislu naveo da je Kipar tražio javno da se skine glasanje o Kosovu sa dnevnog reda Interpola.

"Oni pokazuju ljubav prema našoj zemlji i mi njima uzvraćamo kad možemo sa onim snagama koje imamo da pomognemo i u očivanju integriteta njihove države", rekao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, sednica je bila prilika da sa Vučićem i ministrima razmene mišljenja u vezi sa daljim učvršćivanjem saradnje u već postojećim sektorima delovanja, i proširivanju te saradnje.

Prema njegovim rečima, uspostavljena je i polazna tačka za prioritete, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom nivou. Takođe, dogovoreno je održavanje srpsko-kiparskog foruma na Kipru u cilju jačanja ekonomskih veza.

tan20181130-103912436-5.jpg
Tanjug/Zoran Mirković 
foto: Tanjug/Zoran Mirković

Što se tiče kiparskih pitanja, govorio je sa Vučićem o naporima da iznova počnu pregovori sa drugom stranom (turskom), prekinuti prošlog jula.

To je proces koji, pored dobre prirpeme, treba da se zasniva na odgovarajućim rezolucijama UN, evropskom pravu....

"Izrazio sam zahvalnost vlade i svih nas za stalnu podršku Srbije u rešvanju kiparskog pitanja", rekao je Anastasijadis. Kiparski predsednik izrazio je zahvalnost za doprinos koji daju srpski mirovnjaci u sastavu misija UN.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Mirković)