Tomislav Nikolić nastavio je da uvećava svoju svitu u Nacionalnom savetu za saradnju s Kinom i Rusijom

Bivši šef države Tomislav Nikolić nastavio je da uvećava svoju svitu u Nacionalnom savetu za saradnju s Kinom i Rusijom, uprkos brojnim kritikama na račun nevidljivih rezultata rada tela koje je formirano odmah po završetku Nikolićevog predsedničkog mandata.

Vlada Srbije odlučila je da pojača ekipu u Nikolićevom savetu, te je najnovijim rešenjem 24. januara na pozicije pomoćnika direktora Kancelarije saveta postavila Gordanu Jakšić, Milana Miloševića i Jelenu Milićević Proroković.

Novim kadrovskim rešenjima samo je nastavljeno udomljavanje u Nikolićevu kancelariju, koja je u maju 2017. počela skromno, sa svega desetak zaposlenih, da bi narasla na 30 radnih mesta, koliko je navedeno u zvaničnoj sistematizaciji. U tom dokumentu se navodi i da Nedeljko Tenjović, direktor kancelarije koja opslužuje savet s Nikolićem na čelu, ima i zamenika i četiri pomoćnika.

Koliko se bivši predsednik zaustavio u prohtevima, najbolje pokazuje novac koji cirkuliše kroz savet, odnosno kancelariju. Dok Nikolić zvanično volontira kao predsednik saveta, direktorska plata koju prima Tenjović iznosi 147.000 dinara. U budžetu za 2019. godinu za rad kancelarije saveta predviđeno je oko 41,2 miliona dinara.

Ekonomista Branko Dragaš ocenjuje za Kurir da je taj budžet "apsolutno nepotreban za Nikolićev nerad".

0408.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen


- I novi pomoćnici i novi budžet namenjen za tu njegovu kancelariju samo pokazuju anomaliju koja je u teoriji poznata kao "birokratija rađa birokratiju". Potpuno je suludo da poreski obveznici izdržavaju Tomislava Nikolića i njegovu ekipu. Treba promeniti ono što sve moderne ekonomije primenjuju, a to je da naši ljudi u Kini dobiju procenat od realizacije poslova koje iz Kine donesu u Srbiju. Budžetiranje Nikolića treba ukinuti - predlaže Dragaš.

Skućio se na Dedinju

Dobio i državnu vilu

Nikolić je krajem godine dobio još jedan poklon od Vlade Srbije

- vilu na Dedinju! Uredbom Vlade praktično je legalizovan njegov boravak u državnoj vili od 800 kvadratnih metara u Užičkoj 23, koju je koristio, mimo propisa, i posle završetka mandata predsednika Srbije.

foto: PrintScreen

Zanimljivo je da je Vlada Srbije kao razlog za ovakvu odluku navela - ekonomičnost! Nikolić je dobio dozvolu da boravi u toj luksuznoj kući i da u njoj organizuje prijeme i boravak stranih gostiju u okviru saradnje s Rusijom i Kinom.

I. K./ Foto: Zorana Jevtić