Britanska ambasada u Beogradu će 7-8. marta otvoriti svoju prvu „PopUp“ (pokretnu) ambasadu u Nišu u prostorijama Media i reform centra Niš (Obrenovićeva 38). Tokom ta dva dana, organizovaćemo i niz aktivnosti kroz koje želimo građanima Niša da približimo rad naše Ambasade, kao i značaj britansko-srpskih diplomatskih odnosa.

"Organizovali smo predstavljanje knjige Dragana Bisenića „Mala, veličanstvena Srbija“ o ser Tomasu Liptonu, koji je zbog svojih zasluga i pomoći tokom Prvog svetskog rata, postao počasni građanin Niša. Nemoguće je govoriti o „čika Tomi“, kako su ga Nišlije zvale, bez prave čajanke, tako da će u četvrtak, 7. marta, od 17 časova u Velikoj Sali Skupštine grada, Nišlijke i Nišlije imati priliku da uživaju u pravom Lipton čaju, ali i čajnim kolačićima koje pravi kuvar rezidencije britanskog ambasadora.

Razgovaraćemo i o tome da li je IT sektor rezervisan samo za muškarce, kao i gde je mesto žene u današnjoj Srbiji – da li je za žene rezervisana kuhinja? Posetićemo i OŠ „Kralj Petar I“, koja je, kao jedna od škola za 21. vek, uključena u projekat British Council-a, ali ćemo i posetiti Engleski dom i posvetiti pažnju očuvanju zajedničke životne okoline. Razmatraćemo i revoluciju zanatskih, kraft piva, a moći ćete da uživate i u britanskoj muzici po izboru jednog našeg kolege. Mladi, studenti i građani će imati priliku i da se upoznaju sa radom Ambasade i britansko-srpskim bilateralnim odnosima, koji traju već više od 180 godina.

Povodom Međunarodnog dana žena, jedna devojka iz Niša (između 15-19 godina starosti) će dobiti priliku da bude naša „ambasadorka na jedan dan“ i da asistira britanskom ambasadoru, Denisu Kifu, u njegovim diplomatskim dužnostima tokom 8. marta.

Moderni diplomatski koncept PopUp (pokretne) ambasade započeo je 2016. godine jedan švajcarski ambasador, u cilju približavanja ljudi jednih drugima i samim tim građenja nove vrste bilateralnih odnosa između dve države. Od tada naše kolege diplomate širom sveta razvijaju dalje ovaj koncept kako bi podstakli kvalitetnu i otvorenu komunikaciju i nove formate rada u diplomatiji - kažu iz ambasade.

Kurir.rs