BEOGRAD - Dvoje Srba ranjeno je, a pet uhapšeno u jutrošnjoj pucnjavi u Zubinom Potoku posle upada i divljanja ROSU koje je u tom mestu na severu Kosova trajalo više od 5 sati.

Naime, specijalne jedinice kosovske policije napustile su područje Zubinog Potoka posle operacije koja je trajala više od pet sati, u kojoj su uhapsile pet lica, tukli lokalne Srbe, pretresali kuće, lomili i pravili štetu, rekao je lokalni policijski zvaničnik, koji kaže da građani sada utvrđuju razmere pričinjene štete. Prema njegovim rečima, privedeno je pet ljudi.

Kako je dodao, šteta je vidljiva, jer su pripadnici specijalne policije uništavali vozila parkirana pored puta kojim su se oni kretali, a tokom pretresa u nekim kućama takođe su lomili sve na šta bi naišli.

"Na desetine automobila je bilo pred puta. Ta, ne policija, već horda, je lomila, sekla gume, lim, vadila stakla. To je iživljavanje. Oko dvadeset vozila je oštećeno hira radi", rekao je taj policijski zvaničnik. U tri kuće su vršili pretres i takođe su lomili i pravili štetu.

Podsetimo, pucnjava u Zubinom Potoku trajala je satima još od jutros u 6.20 sati, kada su pripadnici ROSU došli u rejon sela Donje Varage u toj opštini, potvrdio je policijski zvaničnik sa lica mesta.

Jedna osoba, I.M., je uhapšena. Oko 6.20 došlo je, naime, do razmene vatre između nepoznatih lica i specijalizovanih jedinica kosovske policije, u kojoj je ispaljeno oko 200 metaka.

Nakon toga, na lice mesta došlo je 15 oklopnih vozila ROSU i FIT, koji su se frontalno rasporedili prema selu Donje Varage i prema Zubinom potoku, magistralnim putem i srušili jednu improvizovanu manju barikadu, koiju je na tom putu jutros postavilo uplašeno stanovništvo.


Pripadnici ROSU idu pešice magistralnim putem i pucaju i dalje sa obe strane i bacaju šok-bombe. Narod je preplašen, a lokalna škola i obdanište nameravaju da obustave rad, rekao je taj policijski zvaničnik.

Do zuba naoružani albanski specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe na ulasku u Zubin Potok i kod klisure pokušavaju da uđu u to mesto, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je rekao da ekstremisti, presvučeni u policijske uniforme ROSU, u Zubinom Potoku napadaju nedužno i nenaoružano stanovništvo, ocenivši situaciju krajnje ozbiljnom i dramatičnom.


Srpske barikade u Varagama kod Zubinog Potoka

whatsapp-image-20190528-at-08.04.38.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Đurić je rekao da su do zuba naoružani albanski specijalci jutros ušli u sve četiri opštine na severu Kosova, kao što su srpske vlasti nedeljama upozoravale da će se dogoditi, na veliku sramotu međunarodne zajednice.

On je naveo da je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića obavio razgovore sa više međunarodnih predstavnika i da nema nikakve sumnje kakva će rekacija države Srbije biti ukoliko se ovo odmah ne zaustavi.

Đurić je kazao da je ovo organizovano tobož zbog nekakvih hapšenja u vezi sa kriminalom.

pjimage.jpg
Kurir, Printscreen 
foto: Kurir, Printscreen

"To su mogli da urade i srpski policajci, umesto toga su rešili da šalju oklopna vozila", rekao je Đurić i dodao da je ovo najgrublje ugrožavanje mira i najdirektnije kršenje svih dogovora i sporazuma.

On je dodao da se preliminarno zna da je više građana KiM srpske nacionalnosti uhapšeno, ali da je jasno da tu cilj nisu nikakva hapšenja, već zastrašivanje.

(Kurir.rs/Tanjug)