VUČIĆU PRETE DA ĆE PROĆI KAO ĐINĐIĆ! Oštre reakcije na naslovnu stranu Danasa: POLITIKA SZS JE UBITI PREDSEDNIKA SRBIJE
Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

ATAK

VUČIĆU PRETE DA ĆE PROĆI KAO ĐINĐIĆ! Oštre reakcije na naslovnu stranu Danasa: POLITIKA SZS JE UBITI PREDSEDNIKA SRBIJE

Politika -

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da se crtanjem mete na predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću šalje užasna poruka za naše društvo.

Stefanović je juče na konferenciji, govoreći o naslovnoj strani Danasa, rekao da je kampanja protiv predsednika Srbije počela davno i da naslovne strane Danasa (karikatura Predraga Koraksića - Vučić je sam razgrnuo košulju ispod koje je nacrtana meta, a u njega je uperen snajper) i NIN (Snajperska puška uperena u Vučića), predstavljaju kontinuitet uređivačke politike lista Tabloid.

- Milovan Brkić i Tabloid su bili prvi koji su objavili takvu vrstu slike i metu na glavi Aleksandra Vučića. Nema nikakve razlike između NIN, Danasa i Tabloida. Pored kampanje laži, oni sada pokušavaju, crtajući metu na Vučiću, da pošalju užasnu poruku za naše društvo - kazao je Stefanović.

foto: printscreen

Ministar je naveo da su, kad je reč o naslovnoj NIN, čak i nemački vlasnici tog nedeljnika, koji su povukli naslovnu stranu, shvatili da je pogrešno slati takve vrste poruke u zemlji u kojoj je ubijen premijer.

- Poruke koje se šalju Aleksandru Vučiću su užasne i monstruozne. U našem društvu tako nešto ne bi trebalo da bude dozvoljeno - rekao je Stefanović i dodao da niko ne razmišlja o tome kako je Vučićevoj porodici koja gleda fotografije na kojima je on na nišanu. - Nadam se da niko drugi neće shvatiti da je normalno da stavljaju slike kojima se poručuje: „Imamo pušku i treba da uradimo nešto užasno.“ I to je deo politike koji se radi sa Aleksandrom Vučićem i Andrejem Vučićem i s mnogim drugim ljudima, stavljaju ih u kriminalni milje i posipaju lažima - istakao je ministar.

Politički analitičar Branko Radun kaže da je ovo opasna praksa i da se na taj način vrši pritisak na vlast.

- Te naslovne strane bude asocijaciju na ubistvo premijera Zorana Đinđića. To je opasna praksa - kaže Radun i dodaje:

- To dolazi od medija koje finansiraju stranci i to može da se shvati kao poruka vlasti da treba da odustane od borbe za Kosovo.

Predrag Koraksić Koraks

POLITIČARI NE RAZUMEJU IRONIJU

Povodom karikature objavljene na naslovnici vikend izdanja lista Danas oglasio se i autor Predrag Koraksić Koraks, koji kaže da političari u njegovim karikaturama ne razumeju ironiju, nego ih shvataju bukvalno.

- Ja sam na ironičan način predstavio čitavu priču u vezi sa snajperom, ali oni to ne razumeju. Shvataju bukvalno - rekao je Koraks za Danas onlajn o karikaturi koja je izazvala brojne reakcije.

Igor Bečić, Odbor za kontrolu službi bezbednosti

JAVNO CRTANJE META

foto: Nebojša Mandić

Tužilaštvo mora da reaguje, odmah da se prestane s medijskom hajkom na Aleksandra i Andreja Vučića. Ne smem ni da pomislim šta bi sve moglo da se desi ako se nastavi s lažima i iscrtavanjem meta.

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Beograda

OTVORENI POZIV NA UBISTVO

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Medijska kampanja koja godinama traje protiv Vučića i njegove porodice poslednjih dana dobija novu, najgnusniju dimenziju, gotovo otvorenim pozivom na ubistvo predsednika. Stvaranjem atmosfere u društvu koja neodoljivo podseća na period pre ubistva premijera Đinđića šalje se poruka javnosti da je dozvoljeno i legitimno pucati u predsednika republike.

Jadranka Joksimović, ministar za evrointegracije

ŠIRENJE MRŽNJE I NASILJA

foto: Zorana Jevtić

Naslovna Danasa najdublji je ponor zloupotrebe slobode medija, širenja mržnje i ideja nasilja u javni prostor Srbije. Toksičnost javnog govora i atmosfere linča poznat je manir nedemokratskih društvenih snaga, koje svakom građaninu Srbije šalju jasnu poruku, na meti su ne samo Vučić već i svi oni koji podržavaju SNS i Vučića.

Aleksandar Čotrić, zamenik predsednika SPO Ista

PRETHODNICA BILA I ĐINĐIĆU

foto: Marina Lopičić

Neprimereni su i opasni tekstovi, fotografije i crteži kojima se aludira na ubistvo predsednika Srbije. I atentatima na Slavka Ćuruviju, Ivana Stambolića, Vuka Draškovića, četvoricu funkcionera SPO i Zorana Đinđića prethodili su napisi i govori koji su pripremali teren za te zločine, demonizovali žrtve i stvarali opravdanje za izvršioce.

Ivica Dačić, šef diplomatije

PODSTREKIVANJE NA UBISTVO PREDSEDNIKA

foto: Profimedia

Naslovne strane NIN i Danasa koje crtaju metu na Vučiću predstavljaju podstrekivanje na njegovo ubistvo. To je odraz bolesnog uma koji je stvoren stalnim šizofrenim pozivima dela opozicionih stranaka i njihovih lidera na nasilje i ekstremizam.

Aleksandar Vulin, ministar odbrane

POLITIKA SZS JE UBITI VUČIĆA

foto: Zorana Jevtić

Žao mi je što je Savez za Srbiju pokazao da mu je jedina politika - ubiti Aleksandra Vučića. Ponovljena naslovna stranica kojom se poziva na ubistvo Vučića ima za cilj da svaku pretnju obesmisli, učini je nevažnom, ali da na kraju dovede do ubistva.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda

POZIV NA UBISTVO

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

predsednikaNaslovna strana NIN na kojoj je direktno snajper uperen u Vučića, a to kroz nekoliko dana ponavlja Danas na svojoj naslovnoj strani u vidu karikature Koraksića Koraksa, otvoren je proziv na ubistvo predsednika države iz kog stoji Dragan Đilas jer on vodi ove novine i odlučuje šta će biti u njima i ko će biti targetovan i napadnut.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track