NOVI UDAR NA VUČIĆEVU PORODICU: Skandaloznim lažima Danila Vučića UVLAČE U RAT KLANOVA
Foto: RTS Printscreen

Dan posle odluke o datumu izbora poČela prljava kampanja

NOVI UDAR NA VUČIĆEVU PORODICU: Skandaloznim lažima Danila Vučića UVLAČE U RAT KLANOVA

Politika -

Do sada najpodliji atak, s očiglednim ciljem da se predsednikov sin kriminalizuje i satanizuje. Branioci Đilasa ćutke, ili čak i uz aplauz, posmatraju kako mu se postavlja meta na čelu.

Uzalud su tekle suze lideru Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu zbog uznemiravanja njegove dece, uzalud su i potrošeni apeli njegovih saboraca da se ničija deca ne smeju uvlačiti u političke obračune, ma koliko oni bili žestoki i prljavi. Koliko su bile iskrene poruke ovog opozicionog tabora najbolje pokazuje novi napad na sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Samo dan nakon što je Kurir pozvao sve političke aktere da prekinu s radikalizacijom društva i svakim vidom nasilja, u medijima naklonjenim opoziciji osvanuo je do sada najpodliji atak na Vučićevu porodicu, s očiglednim ciljem da se predsednikov sin Danilo Vučić kriminalizuje i satanizuje. Do ovog momenta, niko i nikada nije bio toliko beskrupulozan i drzak da u takmičenju u tome ko građanima nudi bolju politiku posegne za tako ekstremnom merom kakva je stavljanje nečijeg deteta u kontekst obračuna kriminalnih klanova i crtanje mete na njegovom čelu.

A opoziciono obojeni portal Krik je upravo to uradio: objavio je tekst o ratu mafijaških klanova i tu je, pored ostalog, osvanula i fotografija predsednikovog sina sa vođama navijača. Iako je ovaj portal i ranije iznosio tvrdnje da je sin predsednika blizak sa vođama navijačkih grupa, najnovija objava desila se bez očiglednog povoda. Postavlja se i pitanje kakve veze Danilo Vučić ima s ratom kriminalnih krugova. Zbog toga je i nejasno zašto se, u tom kontekstu, objavljuje njegova fotografija u objavljenom tekstu. Dakle, pitanje je zašto se, osim ako nije reč o zlonamernoj konstrukciji, sada opet iznose ranije tvrdnje o toj navodnoj vezi.

Snažan je utisak da je ova priča tempirana baš za ovaj trenutak. Nije zanemarljiva činjenica da se sve to dešava dan pošto je objavljen datum izbora i dva dana nakon što je Dragan Đilas objavio video u kojem se žali da su njegova deca bila uplakana zbog povika "Đilase, lopove". Brojni političari su odmah potom pozvali da se u političkim prepucavanjima ne uvlače njihove porodice. U najmanju ruku je licemerno da su stranački lideri, aktivisti i opoziciona javnost zgroženi nad situacijom u kojoj su Đilasova deca uznemirena zbog povika sa razglasa, a ćutke, ili čak i uz aplauz, posmatraju kako se postavlja meta na čelu predsednikovog deteta.

Postulati demokratije, politička kultura, pa čak i elementarno kućno vaspitanje govore da tu nešto ne štima. Da budemo pošteni, zaudara!

KRIKOVA MANIPULACIJA: Tekst smo sad objavili jer nismo ranije mogli zbog korone (?!)

U Kriku nisu pružili konkretan odgovor na naša pitanja o objavljivanju svog teksta već su samo dokazali da se ne ustručavaju da svoj rad baziraju i na pretpostavkama. Stevan Dojčinović, glavni urednik Krika, kaže da se Vučićev sin pojavljuje samo u jednom segmentu. Zato je sada još više nejasno zašto je ovaj tekst onda na društvenim mrežama najavljivan upravo uz fotografiju Danila Vučića.

foto: Printscreen Twitter

Inače, Dojčinović navodi i da tekst nije ranije objavljen zbog korone, što je čudno budući da se zna da su mediji normalno funkcionisali i tokom pandemije. On kaže da tekst nije o sinu predsednika Vučića već da je u pitanju veliko istraživanje o sukobu crnogorskih kriminalnih klanova.

foto: Zorana Jevtić

- Na tekstu smo radili godinu dana sa kolegama iz više zemalja. Danilo se pojavljuje samo u jednom segmentu, i to nismo mogli da preskočimo jer je na slici sa osobom iz klana koji je deo Kavačkog klana i očigledno se druže. Takođe, nismo tempirali momenat kada ćemo da objavimo tekst, zapravo je trebalo i ranije da bude objavljen, ali je prolongiran zbog situacije sa koronavirusom. Pritom, ovakav tekst ni ne može da se sklopi za dva dana, samo za sklapanje slika nam je trebalo oko nedelju dana - rekao je Dojčinović

Jakša Šćekić: Deca se ne smeju koristiti u političkoj borbi

Jakša Šćekić, dugogodišnji novinar Rojtersa, za Kurir poručuje da apsolutno nije u redu koristiti bilo čiju decu u političke svrhe.

- No, očigledno je virus politike uništio čak i koronavirus i sad se kreće u bespoštednu borbu, rukavice su pale i ide se u međusobnu borbu do uništenja. Više se uopšte nema mere. Ni ne priča se o ogromnom trudu našeg medicinskog osoblja, lekara koji su dva meseca ginuli za zdravlje građana, već nam prave žabokrečinu i blato - kaže Šćekić.

redakcija Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja