Osećam se ispražnjeno i potišteno. I za vreme sudskog postupka sam se
osećao kao slobodan čovek

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kaže da bi, nakon što je Apelacioni sud u Crnoj Gori ukinuo prvostepenu presudu u slučaju „državni udar“, trebalo utvrditi ko je i na koji način davao naloge sudijama i Specijalnom državnom tužilaštvu da krenu u politički progon njega.

Monstruozni proces

Andrije Mandića i drugih srpskih državljana koji su tada optuženi za ovu aferu. - Za nas je najvažnije da se utvrdi ko je i na koji način davao političke naloge da se krene u ovakav monstruozan politički proces protiv lidera DF i ostalih srpskih državljana. Satisfakcija mi je da su svi srpski državljani oslobođeni i da su izdržali veliku golgotu jer nisu hteli da potpišu sporazume o krivici - kaže Knežević.

U slučaju da su to uradili, dodaje, to bi se koristilo da se upre prst u njega i Mandića.

Na pitanje kako se oseća posle oslobađajuće presude, Knežević kaže da ga od zakasnele pravde više boli to što i dalje ostaje „zarobljeno, korumpirano i kriminalizovano pravosuđe“.

- Osećam se ispražnjeno i potišteno. I za vreme sudskog postupka sam se osećao kao slobodan čovek. Već sam parafrazirao Fidela Kastra i rekao: „Mogu da me osude na 100 godina, ali će me istorija osloboditi!“ Naše jedino oružje su bili zajedništvo, hrabrost i istina - zaključuje Knežević.

Dikić na slobodi

Podsetimo, Apelacioni sud je ukinuo presudu kojom je optuženo 13 osoba za pokušaj terorizma i „državni udar“ na dan parlamentarnih izbora 2016. u Crnoj Gori. Osim Mandića i Kneževića, oslobođen je i bivši šef Žandarmerije Bratislav Dikić, koji je dosad bio u pritvoru.

Andrija Mandić

Bio sam spreman na sve

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže za Kurir da je očekivao da tužba protiv njih bude ukinuta: - Bio sam spreman na sve, a znajući da sam nevin, očekivao sam da će ona biti ukinuta. Takođe, znao sam da su oni koji su sve ovo montirali, Milo Đukanović i Milivoje Katnić (glavni specijalni tužilac), istrajavali da tužbu i potvrde.

S. S.