Pozamašne donacije su NVO dobile od američke organizacije. Kada se pogledaju izjave pojedinaca koji su dobili novac, jasno je da su bili veoma ažurni u realizaciji zadataka, navodi Milovan Drecun

Nevladine organizacije koje vode Sonja Biserko i Nataša Kandić dobijaju novac iz inostranstva kako bi satanizovale i vodile kampanju protiv Srbije, te srpski narod prikazivali kao genocidan!

To tvrdi narodni poslanik i predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun, koji je otkrio da je glavna američka nevladina organizacija, koju finansira američka vlada, izdvojila prošle godine ukupno 1,25 miliona dolara za 23 nevladine organizacije u Srbiji kako bi širile antisrpsku politiku. Pozamašne sume novca su, navodi on, dobili Kandićkim Fond za humanitarno pravo i Helsinški odbora za ljudska prava, kojim predsedava Biserko.

screenshot-9.jpg
Printscreen/Kurir TV 
foto: Printscreen/Kurir TV

- Po izveštaju Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) vidi se da je za 23 nevladine organizacije, koje su po nekom posebnom kriterijumu odabrane, izdvojeno 1.250.000 dolara. Za svaku je tačno navedeno za šta im se daje novac i šta se očekuje. Kada se pogledaju izjave pojedinaca iz ovih organizacija koje su dobile novac - o pitanjima Srebrenice, Kosova, te sukoba devedesetih godina - jasno je da su bili veoma ažurni u realizaciji zadataka za koje su dobili pare. Jednostavno, ta američka nevladina organizacija daje pare da bi se pravila kampanja protiv Srbije, da bi se Srbija i srpski narod pretvarali u neku zločinačku organizaciju i genocidni narod - kaže Drecun za Kurir. On navodi da je pomenuta organizacija 2020. dala 50.000 dolara Fondu za humanitarno pravo Nataše Kandić, i to za "podizanje svesti o ratnim zločinima počinjenim tokom devedesetih", dok je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji Sonje Biserko dobio 59.000 dolara za "podizanje svesti o kršenjima ljudskih prava devedesetih". Navodi da je i Krik Stevana Dojčinovića dobio 40.000 dolara za "podizanje svesti o vezama između korupcije u Vladi i organizovanog kriminala". U izveštaju o dodeli novca se inače za sve jasno navodi kakve će tačno projekte raditi, organizovati seminare, te informisati javnost o navedenim temama.

sonja-biserko.jpg
Fonet 
foto: Fonet

Drecun stoga zaključuje da ćemo se, imajući sve ovo u vidu, u "narednom periodu suočavati sa veoma intenzivnim pritiscima".

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje kaže za Kurir da nije toliko bitno koga plaćaju američki budžetski korisnici, ali da treba da nas interesuje koga te nevladine organizacije koje dobijaju novac podržavaju.

ms1273723.jpg
Aleksandar Pavlović 
foto: Aleksandar Pavlović

- Vrlo je bitno za koga rade i koga podržavaju te organizacije koje se kao bore i zalažu za neko civilno društvo, a zapravo sve pokušavaju da urade ispod žita. Ali sve je jasno i narod će videti ko je ko i kome će da ukaže poverenje - kazao je Deđanski.

Ćute o donacijama

Bez komentara

Iako smo juče pokušali da dobijemo komentar Sonje Biserko, direktorke Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, ona nije želela da komentariše navode Milovana Drecuna, niti bilo šta u vezi s tim.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Profimedia / Denys Kovtun