BEOGRAD - U zdanju Narodne skupštine Srbije održana je komemoracija pokohjnom poslaniku i muftiji Muameru Zukorliću, lideru Stranke pravde i pomirenja (SPP) kog je na mestu šefa stranke nasledio njegov sin.

Skup je počeo minutom ćutanja. Komemoraciji u parlamentu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je održao govor.

- Ovaj svet nije mesto na kome se odmaramo, već na kome se testiramo - citirao je on arapsku poslovicu, dodavši da mu se čini da je "on za života, na ovom svetu, testove položio".

whatsapp-image-20211117-at-14.06.35.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Najveći deo života je, rekao je Vučić, i kada je bio muftija i kada je bio poslanik, posvetio je školama, univerzitetu, znanju, vratima kojima se zatvara put mržnji.

- Kao Bošnjaku i Muslimanu njegova otadžbina je bila Srbija. Kada sam razgovarao sa njim uvek je isticao važnost povezivanja i puteva - naveo je Vučić. Rekao je i da je bivši muftija verovatno da svako od nas ima zadatke na ovom svetu, i da se on svojim zadacima posvetio.

- Posle njega ostaje praznina, ali i lekcije koje smo naučili. I vama, njegovoj porodici, da kažem veliko hvala. Ne znam koliko ste od njega čuli i o našem odnosu. Viđali smo se ne retko, nekada smo imali žučne rasprave, nekada plodonosne razgovore. Ali smo sve činili da bude dobro i Bošnjacima i Srbima. Želim vam da ostane nezaboravljen, a mi ćemo se potruditi da tako i bude. Neka mu je rahmet i slava - zaključio je Vučić. Naglasio je da posle njega ostaje velika pouka da, kako je naveo, ono što uradimo može da bude večno.

Prema njegovim rečima, posle Zukorliičeve smrti, svakako ostaje praznina, ali i naučene lekcije od njega. Istakao je da je sa Zukorlićem često razgovarao.

"Viđali smo se neretko, nekada smo imali žučne rasprave, nekada plodonosne razgovore. Ali smo sve činili da bude dobro i Bošnjacima i Srbima", rekao je on. Poručio je porodici Zukorlića da neće biti zaboravljen. "Neka mu je rahmet i slava", rekao je predsednik Srbije. Dačić je rekao da je prerani odlazak Zukorlića ostavio veliku prazninu u, kako je naveo, životu svakog od nas, a naročito u poltičkom i društvenom životu. On je naveo da je Zukorlić bio sledbenik Božje reči i da je to bio njegov životni izbor. "Ujedno je bio i rođeni predvodnik, čovek sa energijom i vizijom boljeg i humanijeg društva", rekao je on.

whatsapp-image-20211117-at-2.22.03-pm-1.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Naveo je da je bio jedan od malobrojnih koji je razumeo da bavljenje društvenim poslovima, pa i politikom nisu sami sebi cilj već da je cilj pomoći drugima oko sebe. Sin Muamera Zukorlića, Usame Zukorlić zahvalio je Vučiću i Dačiću na lepim rečima.

Zahvalio je svima koji su bili na dženazi (sahrani) i ukopu Zukorlića, a posebno kako je rekao, pripadnicima srpskog naroda koj su porodici slali poruke podrške.

"Poltiku je akademik, muftija Zukorlić izgradio na univerzalnim vrednostim tolerancije, suživota, mira i progresa, a snagu je crpeo u veri u jednog Boga", rekao je on. Najavio je da će sledbenici ići njegovim putem.

Nemanja Nikolić KOMEMORACIJA ZUKORLIĆU U SKUPŠTINI On je na ovom svetu testove položio, predsednik održao govor i upisao se u Knjigu žalosti VIDEO

"Politika, umesto politike ili-ili, partneri, a ne poltroni i nikako nacional-populistika i to je putokaz kojim ćemo mi, njegovi sledbnici da koračamo", rekao je on.

Sin Muamer Zukorlića je rekao da je on partnersku politiku bio uspostavio samo sa dva lidera, pokojnim premijerom Zoranom Djindjićem i aktuelnim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zukorlić je preminuo 6. novembra u 51. godini života, a sahranjen je danas u rodnom selu Orlje u opštini Tutin.

Muamer Zukorlić iznenada je preminuo 6. novembra u Novom Pazaru. Dan kasnije sahranjen je u rodnom selu Orlje kod Tutina.

U parlament su stigli i brojni narodni poslanici, ali i stranačke kolege lidera Stranke pravde i pomirenja, među kojima su i Samir Tandir, Edin Đerlek.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović zahvalio je na podršci, minutu ćutanja u parlamentu prethodne nedelje povodom Zukorlićeve smrti, kao i svim poslanicima koji su došli na sahranu predsednika SPP-a u Novi Pazar.

whatsapp-image-20211117-at-13.54.05.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Fehratović je ukazao da je Zukorlić promovisao politiku mira i da su za njim, kako je rekao, plakali svi, ne samo Bošnjaci već i pripadnici nebošnjačkog naroda, pre svega Srbi.

- U ovom plenumu u prethodnih pet godina Zukorlić je nastavio svoju misao da samo kao verujući ljudi u Boga možemo doprineti ozdravljenju društva. Nastavićemo njegovu viziju - poručio je Fehratović.

Govori predsednika Srbije i predsednika Skupštine

Nemanja Nikolić KOMEMORACIJA ZUKORLIĆU U SKUPŠTINI On je na ovom svetu testove položio, predsednik održao govor i upisao se u Knjigu žalosti VIDEO
Kurir Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na komemoraciji Muameru Zukorliću

Zukorlić je na parlamentarnim izborima 2016. godine izabran za narodnog poslanika u Skupštini Srbije i ostaće upamćen po tome što je o predlozima zakona i akata vrlo često govorio iz perspektive etike, morala i duhovnosti.

Bio je i predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i infotmatičko društvo. U decembru 2017. godine, izabran je za predsednika Stranke pravde i pomirenja, a na parlamentarnim izborima 2020.godine ponovo je izabran za poslanika, a nakon toga i za potpredsednika parlamenta.

Nemanja Nikolić KOMEMORACIJA ZUKORLIĆU U SKUPŠTINI On je na ovom svetu testove položio, predsednik održao govor i upisao se u Knjigu žalosti VIDEO

Nekadašnji muftija Islamske zajednice je iznenada preminuo 6. novembra 2021. godine u Novom Pazaru, a sahranjen je u rodnom selu Orlje kod Tutina.

Autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemologije, kulturne istorije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina.

whatsapp-image-20211117-at-13.54.06-2.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a Medresu „Gazi Husrev-beg“ u Sarajevu. Studije filozofije šerijatskog prava je okončao na Islamskom univerzitetu u Alžiru, zvanje magistra stekao na Univerzitetu “El’Džinan” u Libanu, a doktorirao je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Bio je redovni član Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU).

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija VUČIĆ O ZUKORLIĆU: Za života na ovom svetu položio je sve testove