Prof. dr Vladimir Trapara, sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, analizira šta je potrebno da se desi da zaraćene strane pronađu dobitno rešenje za okončanje sukoba

Prof. Trapara je istakao da nije začuđujuće da Turska preuzima inicijativu za pregovore.

- Ništa nije neobično da Turska preuzima tu inicijativu koja ima dosta korektne odnose sa Rusijom, a opet je deo Atlantske zajednice. Ja se bojim da ćemo morati još malo da čekamo da diplomatija da neke rezultate. Trenutno smo došli u tu situaciju, gde smatram, da nijedna strana više ne može da pobedi i ostvari svoje maksimalističke ciljeve. Tako da polako idemo ka kompromisu, ali kompromis uopšte nije lako postići. Jedna i druga strana žele taj kompromis da predstave kao pobedu. Ja se bojim da ćemo morati da uvidimo još malo ovih ratnih dešavanja i ubijanja, pre nego što se dođe do tačke da može da se govori o nekakvom kompromisu - naveo je Trapara.

111584-220404.01-58-13-10.still002.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Trapara je naveo da se vodi propagandni rat vodi sve vreme i da ga Rusija značajno gubi.

- Naravno da se uz ovaj rat na terenu sve vreme vodi i propagandni rat. U njemu učestvuju obe strane. Trenutno što se može videti je da je Rusija tu slabija strana ako se uzme u obzir da zapad podržava Ukrajinu i da je zapadna propagandna mnogo jača. Mislim da će se i ta situacija u Buči koristiti za borbu protiv Rusije i njeno diskreditovanje njenog učešća u sukobu. Dugoročno bi rekao da će borbe na terenu odlučiti u kojoj tački će se postignuti kompromis - istakao je Trapara.

Kurir televizija Kijev i NATO optužuju Rusiju zbog masakra civila u Buči: Moskva negirala i tražila sazivanje sednice saveta bezbednosti UN zbog provokacija

Voditeljku Olju Lazarević zanimalo je šta Trapara vidi kao kompromis Rusije i Ukrajine. Trapara je dao svoju sliku kompromisa i istakao da će glavni kamen spoticanja biti zapravo Donbas.

- Pošto je jasno da je Putin odstupio od svojih maksimalističkih ciljeva, a delimično se i Kijev pomerio. Mogu se nazreti konture tog kompromisa. Ukrajina bi tu prihvatila neutralnost, ali međunarodno garantovanu. Znači imala bi bezbednosne garancije od Rusije i nekih zapadnih zemalja. Dok bi se Rusija pomirila da ostaje ovaj režim u Ukrajini i da neće moći da utiče na njega. Donbas će biti najveći kamen spoticanja ovih pregovora. Rusija bi htela da Ukrajina prizna i Krim i Donbas kao deo rešenja, a to će teško moći da se desi. Mada to ne znači da ne može da se napravi nekakav kompromis. Uvek može da se napravi zamrznuti sukob. Čini mi se da će Rusi ići na to da zaokruže svoju kontrolu nad Donbasom - rekao je Trapara.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija UKRAJINA IMA JOŠ 3 LINIJE ODBRANE I PADA! Vojno politički komentator tvrdi da su ovo SLABE TAČKE gde bi RUSIJA SLOMILA UKRAJINU