01:21

VUČIĆ DANAS POLAŽE ZAKLETVU U SKUPŠTINI SRBIJE: Počinje drugi predsednički mandat

u 11 časova pred starim sazivom

VUČIĆ DANAS POLAŽE ZAKLETVU U SKUPŠTINI SRBIJE: Počinje drugi predsednički mandat

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće danas zakletvu na posebnoj sednici Skupštine Srbije, čime će započeti još jedan petogodišnji mandat.

Aleksandar Vučić drugi put je izabran za predsednika u prvom krugu izbora 3. aprila, kada je osvojio 2.224.914 glasova, što je oko 59 odsto.

Zakletvu će u 11 časova položiti pred starim sazivom skupštine, pošto još nisu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih takođe 3. aprila 2022. godine, a u zakonu stoji da se skupština sastaje ako nije u redovnom zasedanju ili ako joj je prestao mandat, da bi predsednik Republike pred njom položio zakletvu.

Vučić je zakletvu za prvi mandat položio pre tačno pet godina, 31. maja 2017. godine, a prvi put se osim na Ustavu, predsednik zakleo i na Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu.

Prema zakonu, niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika Republike, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat.

Mandat predsednika Republike prestaje kad istekne vreme na koje je izabran, a može prestati i pre tog vremena ukoliko podnese ostavku ili ako bude razrešen.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track