Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja i Đorđe Vukadinović govorili su o novom non-pejperu za rešenje krize na Kosovu i Metohiji.

Prema rečima Perišića, dva su razloga zašto EU želi što pre da reši taj status.

- Jedan od razloga je definitivna želja EU da reše problem KiM da ne bi došlo do još njednog sukoba u Evropi. Sa druge strane to je i zbog "Otvorenog Balkana", kako bi se džave što pre integrisale u EU - kaže Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

Trebalo bi da se pređe na neki viši nivo od Briselskog sporazuma, kaže Perišić.

189714.01-36-02-09.still004.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Đorđe Vukadinović je naveo da je "štap" ostao isti, a možda se i povećao, a šargarepa se smanjila ili čak i nestala.

- U tom dokumentu imaju stvari koje zvuče, a ništa ne znače. Pretnje nisu beznačajne. Dobar je povod je da je sada 10 godina od Briselskog sporazuma, i to nije glavni razlog. Suština je ovaj rat u Ukrajini, koji miriše na obrise trećeg svetskog rata i preti eskalacijom. U svetlu rusko-ukrajinskog sukoba, oni hoće da izbiju Vladimiru Putinu taj argument iz ruku, koji su zapadnjaci glupo napravili kao presedan. Putin se poziva na nedoslednost i dvostruke aršine - kaže Đorđe Vukadinović.

189714.01-38-27-01.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

To je prevarantska šema, a Brisel više nije neko ko nešto nudi, već to može samo Amerika, ističe Vukadinović.

- Nije slučajno što se ponovo stavlja na agendu model o dve Nemačke. To je znak da se neće tražiti eksplicitno priznanje - kaže Perišić.

Vukadinović je istakao da je Aljbinu Kuritiju jasno upućena pretnja da bude konstriktivniji i da, ako ne pristane na dogovor, pašće sa vlasti.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.