04:38

AKO NE BUDEŠ DOBRA DAĆEMO TE TURCIMA! Basara: Kosovski boj kao da je bio juče POLITIČARI KORISTE PROŠLOST KAO ŠPAJZ

KURIR TELEVIZIJA

AKO NE BUDEŠ DOBRA, DAĆEMO TE TURCIMA! Basara: Kosovski boj kao da je bio juče POLITIČARI KORISTE PROŠLOST KAO ŠPAJZ

Politika -

U emisiji Usijanje Svetislav Basara i njegova gošća istoričarka Dubravka Stojanović dotakli su temu političke zloupotrebe istorije.

Na Basarino pitanje da li naša istorija ima dubinu, Dubravka Stojanović je odgovorila da svakako ima, ali da je naš glavni problem u tome što se prošlost zloupotrebljava u dnevno-političke svrhe.

Basara
foto: Kurir televizija

- Političarima koriste prošlost jer im je to lakše nego da išta urade u sadašnjosti. Uđu u prošlost kao u špajz i uzmu šta im treba da prave svoju dnevnu politiku. Postoje i istoričari kojima to odgovara - rekla je Stojanović

Basara je konstatovao da se taj model primenjuje samo kod nas i postavio pitaje:

- Zašto to ne rade u Švedskoj ili Velikoj Britaniji? Zašto se kod nas dan danas koriste Turci i njihovih 500 godina ovde?

Stojanović je odgovorila da u našem mentalitetu preovlađuju tri shvatanja vremena koja pogoduju političkoj zloupotrebi istorije

- Imamo epsko shvatanje vremena, kao večnog vraćanja istog gde stvari se vrte u krug. Zatim drugo razumevanje da smo stalno u istom vremenu - sećam se pretnje roditelja koji su mi govorili, ako nisi dobra daćemo te Turcima. I na kraju imamo treću vrstu koja najviše odgovara autoritativnim režimima, a to je shvatanje da istporija vodi ka nekoj određenoj svrsi. Onda vođe kažu naša istorija nas vodi tu i tu, a ja sam taj koji će vam tamo odvesti- zaključila je Stojanović.

Basara
foto: Kurir televizija

Basara se složio i konstatovao da s obzirom na to kakav resentiman u našem narodu i danas vlada prema Turcima, Kosovski boj kao da se dogodio prekjuče, a ne pre 500 godina

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track