Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na samitu lidera EU-Zapadni Balkan koji se održava u Tirani.

Vučić ima niz sastanaka na samitu.

Predsednik Srbije razgovarao je sa predsednicom Vlade Republike Italije Đorđom Meloni na marginama #euwbsummit u Tirani.

Čestitao sam na izbornoj pobedi i preuzimanju odgovorne dužnosti i iskoristio priliku da je pozovem da poseti Srbiju. Naglasio sam i da bi održavanje Četvrte zajedničke sednice dveju vlada predstavljalo odličan kontinuitet bliske saradnje naših zemalja, kao i dodatni podstrek unapređenju sveobuhvatnih odnosa.

Srbija ceni partnerstvo sa Italijom i njenu snažnu podršku EU putu Srbije kao i zemljama Zapadnog Balkana. Saglasili smo se da je integracija regiona od velikog značaja za očuvanje mira, ali i za ekonomski napredak ovog dela Evrope.

Predsednik Vučić razgovarao je sa predsednikom Vlade Kralјevine Belgije Aleksandrom De Kroom na marginama u Tirani.

- Iskren, koristan i direktan razgovor o svim pitanjima od značaja za jačanje bilateralne saradnje, ali i za mesto Srbije u EU porodici.

Vučić je razgovarao sa predsednikom Vlade Kralјevine Holandije Markom Ruteom na marginama Samita u Tirani.

- Odličan i srdačan sastanak sa Markom Ruteom kojem sam zahvalio na podršci EU putu Srbije i istakao našu posvećenost društvenim i ekonomskim reformama. Naglasio sam da je za Srbiju od ključnog interesa stabilizacija prilika u regionu, kao i da sam uveren da će Holandija biti snažan partner u našim nastojanjima da se sva regionalna otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga. Razgovarali smo i o rastućem interesu potencijalnih holandskih investitora za poslovanje u našoj zemlji, a saglasili smo se da će dobri bilateralni odnosi naših zemalja posebno ojačati kroz ekonomsku saradnju. Jedna od tema bili su i prvi dobri rezultati koje je donelo usklađivanje našeg viznog režima sa EU, čime je već vidljivo smanjen talas ilegalnih migracija.

Vučić je na marginama samita razgovarao sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom.

- Srdačan susret sa Emanuelom Makronom sa kojim sam razmenio mišljenja o aktuelnim globalnim pitanjima, ali i o povezivanju Zapadnog Balkana sa #EU i evropskom putu naše zemlje. Razgovarali smo i o regionalnoj stabilnosti, a ja sam ponovio doslednu posvećenost Srbije očuvanju mira i dijalogu, kao jedinom načinu za rešavanje svih pitanja.

videoplus  Tirana, samit lidera EU i Zapadnog Balkana, okrugli sto

Predsednik Vučić razgovarao je sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom na marginama.

- Odličan razgovor sa prijateljem o zajedničkim planovima i projektima, globalnim kretanjima i o razvoju situacije u regionu, uz dogovor da se što pre ponovo sastanemo.

Predsednik Srbije sreo se i sa srpskom članicom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović.

- Najdraži razgovor. Naravno, sa Željkom Cvijanović.

Predsednik se sastao sa domaćinom samita, Edijem Ramom.

- Sa prijateljem Edijem Ramom razgovarao sam o inicijativi Otvoreni Balkan i našim zajedničkim pitanjima.

Vučić se susreo i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom

- Razgovarao sam o svim pitanjima od interesa za Beograd i Brisel.

Vučić je pričao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

- Vrlo dobar razgovor. Zahvalio sam na 165 miliona evra pomoci srpskom energetskom sektoru i razgovarao o svim aktuelnim pitanjima između Srbije i EU.

Predsednik je prisustvovao potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera EU i Zapadnog Balkana.

- Hvala za pomoć rcc i Majlindi Bregu na podršci za dobijanje jeftinijih usluga u sistemu roaminga između mobilnih operatera EU i Zapadnog Balkana.

Podsetimo, predsednik je u izjavi novinarima objasnio svoju odluku da ipak dođe u Tiranu i tamo brani interese Srbije i pozicije naše države - posebno kad je reč o Kosmetu.

- Bolje je kad si za stolom, jer kad nisi za stolom onda si na meniju - rekao je Vučić.

(Kurir.rs)