Samit EU - Zapadni Balkan prvi put se održava u nekoj od zemalja regiona,a prisustvuju mu i lideri 27 članica, i ovo je tema razgovora u studiju Kurir TV. Profesor dr Mina Zirojević, sa Instituta za uporedno pravo i Milan Parivodić, advokat i bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom diskutovali su o ovim pomacima sa voditeljima jutarnjeg programa Redakcija.

208881.01-06-37-20.still016.jpg
Kurir TV 
foto: kurir tv

- Niko nikog na tim sastancima ne poštuje i sve je na nivou, a ko tebe brani? Vidimo sukob u samoj Albaniji, a veliki deo ne želi da dozvoli Kosovo da bude Albanija, 30 odsto hiršćana koji postoje u Albaniji, se ovome oštro protive. Svima je težnja da se pređe na mirnodopski sistem komunikacije, pogotovo u okviru ovog regiona - rekla je Zirojević.

mina-zirojevic.jpg
Kurir TV 
foto: kurir tv

Parivodić je dvosmisleno započeo izlaganje izjavom da EU nešto hoće, ali nije izvesno još uvek šta.

- To je da treba da se prave neki koncentrićni krugovi. Treba da se prevede sve u drugi fazni pristup, gde se omogućuje zemljama Balkana da se uključe u strukturne fondove tako što će progresivno ući u EU, kroz nekoliko faza. Nemci imaju mišljenje o tome, a Makron opet ima zaseban pristup - rekao je Parivodić.

milan-parivodic.jpg
Kurir TV 
foto: kurir tv

Kako Srbija nije uvela sankcije Rusije, to je bilo važno pitanje na Samitu.

- Uvek će se naći još samo nešto što treba da uradimo da bismo ušli u EU. Vizna liberalizacija će se zadržati na nivou teritorija, ali je najveća inicijativa da se Kosovu da vizna liberalizacija, posebno sa informacijama koje govore da ono čime se Albanci bave nije baš za pohvalu - rekla je Zirojević.

Kurir TV LUPAJ SANKCIJE RUSIJI I PREDAJ KOSOVO, PA MOŽE U EU!

Uvođenje sankcija Rusiji i odricanje od KiM esencijalni su i kameni su spoticanja ulaska Srbije u EU, zaključila je Zirojević, nazivajući sve srpskom susretljivošću od koje joj niko neće garantovati da će, nakon što ispuni ove tačke, ući u EU.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.