Srpska koalicija NADA koju čini Novi DSS i POKS smatra zabranu srpskom patrijarhu da poseti Pećku patrijaršiju sračunatom uvredom i provokacijom za celi srpski narod.

- Sramna odluka secesionista sa Kosova i Metohije zaslužuje ne samo osudu, nego i konkretnu, brzu i efikasnu reakciju države Srbije. Podizanje borbene gotovosti svih snaga MUP je primerena odluka u skladu sa situacijom u južnoj srpskoj pokrajini. Politika popuštanja, uzmicanja i stalnih ustupaka prema zapadu koja se vodi već više od decenije doživela je potpuni fijasko. Krajnje je vreme za promenu te politike, da Srbija pokaže da ima kičmu i bude poštovana i od prijatelja, ali i neprijatelja - rekao je predsednik Novog DSS i jedan od lidera koalicije NADA, dr Miloš Jovanović.

Predsednik POKS i jedan od lidera koalicije NADA Vojislav Mihailović rekao je da je "zabrana kretanja i posete srpskog patrijarha svoje lavre u Pećkoj patrijaršiji nezapamćen anticivilizavijski čin u srpskoj istoriji i SPC, još od doba turske i nacističke okupacije i komunizma."

- Ova zabrana srpskom patrijarhu je svojevrsna metafora svog užasa, tiranije i divljačkog ponašanja secesionista prema srpskom narodu i našeg stradanja na Kosovu i Metohiji, koju celi svet sada može vrlo jasno da vidi. Zato tražimo najoštriju reakciju države, društva, političkih stranaka, SPC i pojedinaca, jer ovo mora sve da nas ujedini. Uvek kada su Srbi bili jedinstveni, pobeđivali su. Tako će biti sada" - rekao je Mihailović.

(Kurir.rs)